Vyrobte si domácí jogurt. Máme ověřený a jednoduchý recept
Jogurt si můžete připravit i doma. Budou vám stačit věci, které běžně seženete. Navíc pomůžete planetě, protože po sobě nebudete zanechávat množství plastových kelímků od kupovaných jogurtů. Podívejte se na recept, který funguje.
Sežeňte si poctivé mléko, najdete ho na eshopech sfarmářskými potravinami nebo přímo na trhu. Rozhodně nepoužívejte mléko ze supermarketů, jogurt byste zněj neudělali.
Nepotřebujete speciální hrnec, postačí vám ten, ve kterém běžně vaříte třeba těstoviny. Mléko převařte a nechte ho vychladnout zhruba na 40 stupňů, správnou teplotu poznáte tak, že do mléka ponoříte prst a nespálíte se.
Následně do mléka vmíchejte dvě lžíce kupovaného bílého jogurtu. Ideální jsou poctivé české jogurty, zde se vyplatí si připlatit, protože se vám to bohatě oplatí.
Hrnec přiklopte, obalte novinami a navrch ještě starými svetry. Nechte ho 12 hodin odpočinout, takže když si večer směs připravíte, ráno už můžetejogurt jíst. Neotvírejte hrnec dříve než po 12 hodinách, směs musí být odizolována od okolí a ve stabilním prostředí. Zajímavým faktem je, že pokud se nad vaším domem v noci přežene bouřka, jogurt se může srazit.
Co potřebujete:
- Farmářské mléko
- Poctivý jogurt
- Hrnec
- Noviny a svetry