reklama

Prasátka z perníku: Pečené novoroční dárky pro štěstí jsou ihned k jídlu

Simona Sedláčková
30. prosince 2019
Hledáte pro své nejbližší originální novoroční pozornost pro štěstí? Upečte pro ně perníková prasátka, která pomalujte netradičním dekorem z cukrové polevy. Máme pro vás recept na perník, který je hned po upečení krásně měkký.
reklama

Co budete potřebovat na perníkové těsto

  1. 1000 g hladké mouky
  2. 400 g moučkového cukru
  3. 200 g másla
  4. 5 vajec
  5. 10 lžic medu
  6. 5 lžic kakaa
  7. 1 lžíci perníkového koření
  8. 1 kypřicí prášek do perníku
  9. 2 lžičky sody

Co budete potřebovat na polevu

  1. 1 bílek
  2. 150 g moučkového cukru
  3. 2 lžíce solamylu
  4. citronovou šťávu

Jak budete postupovat při pečení perníků

1. Sypké zamíchat

Mouku, cukr, kakao, perníkové koření a sodu dobře promíchejte.

2. Přidat tekuté

Přidejte rozehřáté máslo a med.

3. Nakonec vejce

Nakonec přidejte pět celých vajec a vypracujte těsto.

4. Ruční práce

Těsto nejlépe zpracujete ručně. Dejte si na čas, těstem klidně i několikrát bouchněte o stůl, ať se zněho dostanou bublinky vzduchu.

5. Po odpočinku

Těsto ponechte nejméně do druhého dne odpočinout vlednici, ale nic se nestane, pokud tam zůstane déle. Pak ztěsta vykrajujte pomocí formiček prasátka a pečte na 180 °C.

6. Veselé zdobení

Zbílku, moučkového cukru, solamylu a citronové šťávy si utřete polevu, která musí být dostatečně hustá, aby se vzor na prasátku neroztékal, ale zase ne moc, aby poleva držela na perníku.

Prima rada

Při přípravě polevy je dobré moučkový cukr přesát přes jemné sítko a bílek propasírovat. Můžete použít třeba silonovou punčochu.

Těsto na vykrajování prasátek vyválejte silnější, asi na 7-10 mm. Ztenkého těsta budete mít perníky vždy tvrdé.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama