Anýz je známé koření s léčivými účinky. Pomůže s trávením, kašlem i bolestí hlavy

Bedrník anýz známe především jako aromatické koření s výraznou, kořenitě nasládlou chutí. Anýzová vůně připomíná lékořici. Ovšem anýz má i skvělé léčivé účinky. V lidové medicíně se anýzový čaj využívá zejména při problémech s trávením a na usnadnění odkašlávání. Doutnající anýzová semena pomáhají při bolesti hlavy.

Bedrník anýz či anýz vonný nebo prostě anýz (Pimpinella anisum) je jednoletá aromatická bylina příbuzná  fenyklukmínu a kopru. Kvete v létě drobnými bílými květy a dorůstá do výšky až 60 cm. Celá rostlina má zajímavou, silnou aromatickou vůni. Jako koření i léčivka se používají zelenošedé, šedožluté či šedohnědé plody, semena.

Jaký je rozdíl mezi anýzem a badyánem

Anýz je bylina, kterou lze pěstovat i u nás, badyán je strom rostoucí v subtropických a tropických oblastech. Semena anýzu vypadají trochu jako kmín, badyán vytváří daleko větší zajímavé souplodí, které má formu krásné hvězdy.

Anýz účinky

Bedrník anýz se k nám rozšířil z teplejších krajin, především Egypta, Řecka a Kréty. Egypťané používali plody a listy anýzu jako koření a léku již kolem roku 1500 př. n. l. , Řekové anýzem léčili kašel, v Římě byl vyhledávaným afrodiziakem, ve středověku se v Evropě používal jak zbraň proti moru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fenyklová semínka léčí bolesti břicha a ochutí škvarkovou pomazánku i sušenky

Hlavní využití anýzu v dnešní lidové medicíně je v podobě čaje ze semen. Anýzový čaj se osvědčuje především při potížích s trávením. Pozitivně působí na trávící ústrojí, posiluje žaludek, podporuje chuť k jídlu, odstraňuje žaludeční křeče a nevolnosti. Navíc zabraňuje nadýmání a zvyšuje tvorbu žluče,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.

PŘEČTĚTE SI: Kopr vonný. Jak pěstovat aromatické koření, které ulehčuje trávení i tiší kašel

Anýzový čaj rovněž ulehčuje vykašlávání a celkově podporuje zdraví dýchacích cest. Má příjemně hřejivý účinek, což oceníme v zimních měsících a přirozeně pomáhá posilovat imunitu.  „Při bolestech hlavy pomáhá vdechování kouře z doutnajících anýzových semen. Určitě doporučuji vyzkoušet,“ dodává bylinkář.

Anýzový čaj na trávení

Ingredience

  • 1 lžička drcených semen anýzu
  • 150 ml horké vody

Příprava

Anýzová semena (můžeme je mírně nadrtit) zalijeme vodou, zakryjeme a necháme 10 – 12 minut vyluhovat. Scedíme. Čaj chutná lépe, dokud je teplý.

Užívání

Anýzový čaj při problémech s trávením, žaludeční nevolnosti, nechutenství či nadýmání pijeme před jídlem dvakrát denně ráno a večer.

Anýzový čaj na odkašlávání

Ingredience

  • 1 lžíce podrcených semen anýzu
  • 250 ml vody
  • med podle chuti

Příprava

Anýz zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, 10 minut povaříme, sejmeme a scedíme. Osladíme medem podle chuti.

Užívání

Čaj pijeme teplý dvakrát až třikrát denně. Čaj s medem účinně pomáhá při suchém kašli a bolavých průduškách, usnadňuje vykašlávání, pijeme ho třikrát denně.

Jak chutná anýz

Anýz je jedno z nejstarších koření, jeho kořenitě nasládlá chuť trochu připomíná lékořici nebo fenykl.

Anýz koření

Používají se celá nebo mletá semena. Hodí se do sladkého pečiva, bývá součástí perníkového koření, nechybí ve vánočním cukroví. Používá se při pečení chleba, k dochucení omáček, polévek, různých druhů ryb a masa, k nakládání zeleniny a hub. Anýz je součástí mnoha středomořských alkoholických nápojů, například francouzského pastisu nebo řeckého ouza.

Domácí anýzovka

Ingredience

  • 60 g nahrubo drcených semen anýzu
  • kůra z 1 citronu
  • 600 ml vodky nebo jiného čirého alkoholu
  • 1 nahrubo drcený badyán
  • 400 g cukru
  • 400 ml vody

Příprava

Anýz vsypeme do láhve, přidáme žlutou citronovou kůru seříznutou škrabkou, zalijeme alkoholem a necháme stát při pokojové teplotě tři až čtyři týdny. Každý den protřepeme. Cukr svaříme s vodou na sirup a necháme vychladnout. Macerát scedíme přes kávový filtr a smícháme se sirupem. Přelijeme do menších lahví, uzavřeme a skladujeme v chladu a temnu.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cs.wikipedia.org, rehabilitace.info


Přečtěte si také