reklama

Anýz je aromatické koření s léčivými účinky. Pomůže s trávením i kašlem

Lenka Valjentová
10. listopadu 2021
Bedrník anýz známe především jako aromatické koření s kořenitě nasládlou chutí i vůní, připomínající lékořici. Ovšem anýz má i skvělé léčivé účinky. V lidové medicíně se anýzový čaj využívá zejména při problémech s trávením a na usnadnění odkašlávání.
reklama

Bedrník anýz či anýz vonný nebo prostě anýz (Pimpinella anisum) je jednoletá aromatická bylina příbuzná fenyklu, kmínu a kopru. Kvete v létě drobnými bílými květ a dorůstá do výšky až 60 cm. Jako koření i léčivka se používají zelenošedé, šedožluté či šedohnědé plody, semena.

Anýz jako léčivka

Bedrník anýz se k nám rozšířil z teplejších krajin, především Egypta, Řecka a Kréty. „Egypťané používali plody a listy anýzu jako koření a léku již kolem roku 1500 př. n. l. , Řekové anýzem léčili kašel, v Římě byl vyhledávaným afrodiziakem, ve středověku se v Evropě používal jak zbraň proti moru. Hlavní využití anýzu v dnešní lidové medicíně je v podobě čaje ze semen. Anýzový čaj je nejlepší především při potížích s trávením. Pozitivně působí na trávící ústrojí, posiluje žaludek, podporuje chuť k jídlu, odstraňuje žaludeční křeče a nevolnosti. Navíc zabraňuje nadýmání a zvyšuje tvorbu žluče,“ uvádí bylinkář Martin Kolár a dodává: „Anýzový čaj rovněž ulehčuje vykašlávání a celkově podporuje zdraví dýchacích cest. Má příjemně hřejivý účinek, což oceníme v zimních měsících a přirozeně pomáhá posilovat imunitu. Dále bych anýz doporučil maminkám při nedostatečné tvorbě mateřského mléka. Při bolestech hlavy pomáhá vdechování kouře z doutnajících semen.“

Anýzový čaj na trávení

Ingredience

  • 1 lžička drcených semen anýzu
  • 150 ml horké vody

Příprava

Anýzová semena (můžeme je mírně nadrtit) zalijeme vodou, zakryjeme a necháme 10 – 12 minut vyluhovat. Scedíme. Čaj chutná lépe, dokud je teplý.

Užívání

Anýzový čaj při problémech s trávením, žaludeční nevolnosti, nechutenství či nadýmání pijeme před jídlem dvakrát denně ráno a večer.

Anýzový čaj na odkašlávání

Ingredience

  • 1 lžíce podrcených semen anýzu
  • 250 ml vody
  • med podle chuti

Příprava

Anýz zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, 10 minut povaříme, sejmeme a scedíme. Osladíme medem podle chuti.

Užívání

Čaj pijeme teplý dvakrát až třikrát denně. Čaj s medem účinně pomáhá při suchém kašli a bolavých průduškách, usnadňuje vykašlávání, pijeme ho třikrát denně.

Anýz jako koření

Anýz je jedno z nejstarších koření, jeho kořenitě nasládlá chuť připomíná lékořici. Používají se celá nebo mletá semena. Hodí se do sladkého pečiva, bývá součástí perníkového koření, nechybí ve vánočním cukroví. Používá se při pečení chleba, k dochucení omáček, polévek, různých druhů ryb a masa, k nakládání zeleniny a hub. Anýz je součástí mnoha středomořských alkoholických nápojů, například francouzského pastisu nebo řeckého ouza.

Domácí anýzovka

Ingredience

  • 60 g nahrubo drcených semen anýzu
  • kůra z 1 citronu
  • 600 ml vodky nebo jiného čirého alkoholu
  • 1 nahrubo drcený badyán
  • 400 g cukru
  • 400 ml vody

Příprava

Anýz vsypeme do láhve, přidáme žlutou citronovou kůru seříznutou škrabkou, zalijeme alkoholem a necháme stát při pokojové teplotě tři až čtyři týdny. Každý den protřepeme. Cukr svaříme s vodou na sirup a necháme vychladnout. Macerát scedíme přes kávový filtr a smícháme se sirupem. Přelijeme do menších lahví, uzavřeme a skladujeme v chladu a temnu.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama