Vyhledávání

Určitě to znáte. Po celém dni připravujete večeři a nedopatřením jídlo připálíte. Na chvilku si odběhnete či se na moment zamyslíte a připálený kastrol je na světě. Nevěště hlavu! Máme pro vás osvědčený trik, jak se takových připálenin zbavit. Zahoďte tedy gumové rukavice, drátěnku a inspirujte se následujícím nápadem.
Ocet – nepostradatelný pomocník v kuchyni
Mytí nádobí asi není obecně populární činností, natož čistění připálených hrnců a pánví. Tento způsob čistění připálenin vám však ušetří čas i energii. A co budete potřebovat?
- destilovaný bílý ocet – koupíte v kamenném obchodě či na internetu
- vodu
- onen hrnec či pánev, která zůstala na plotně bez dozoru
- jedlou sodu – pro ještě větší efekt
Ocet smícháme s vodou ve stejném poměru a nalijeme do poškozeného kastrolu. Zhruba 1 cm nad připáleninu. Nádobu dáme na plotnu a tekutinu přivedeme k varu. Necháme probublávat na středním plamenu asi 8 až 10 minut. Nemělo by to trvat dlouho, než uvidíte první účinky. Méně trpěliví jedinci mohou napomoci k odstranění připáleniny například dřevěnou vařečkou. Černá hmota se bude postupně odlupovat. Pro odstranění zbylých nedostatků vydrhneme hrnec ještě starou houbičkou. Pro dokonalý výsledek umyjeme hrnec čistou houbičkou a přípravkem na nádobí.
Pro ještě větší efekt můžeme přidat jedlou sodu. Tu přidáme až v momentě, kdy sejmeme hrnec z plotny. Očekávejte šumění. Stejným způsobem také může posloužit kypřicí prášek. Z jedlé sody rovněž můžeme udělat pastu (přidáním pár kapek vody) a tou potřít postížená místa, kde pastu necháme několik minut působit.
Mnozí dále chválí účinky solného roztoku, kečupu, Coca-Coly, citronu či pracího prášku (ano, ten k praní prádla). Ale proč plýtvat jídlem a pracím práškem, když už osvědčený trik známe?
A tip nakonec? Vždy si nastavte časovač, i když jste si zrovna jistí, že určitě nezapomenete sporák vypnout.
K.