Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Proč nikdy nepouštět studenou vodu na rozpálenou pánev?

Pravý důvod, proč na rozpálenou pánev nepouštět studenou vodu, vás překvapí. Rychlé zchlazení pánve vám nejspíš neublíží (což se nedá říct o tom, když vodu nalijete do horkého oleje), ale nijak neprospěje vaší pánvi. Pokud si chcete udržet nádobí co nejdéle nepoškozené, měli byste si přečíst následující řádky.
Vydáno: 26.07.2019
Ilustrační foto.
Autor: istock.com Ilustrační foto.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Rychlé jídlo z pánve milujeme všichni. Smíchat všechny ingredience, přidat koření, orestovat a šup s tím na talíř. A horkou pánev zchladit pod proudem studené vody. Zní to jako skvělá úspora času, protože ji rovnou můžete umýt či nechat odmočit. Jenže to je velká chyba! Proč?

Nikdy ne studenou!

Na rozpálenou pánev byste nikdy studenou vodu pustit neměli. A to dokonce ani při vaření, když pokrm například podléváte vínem či smetanou. Tekutina by měla být v pokojové teplotě a nikdy ne zcela chladná.

Jde to i bez chemie!

Ocet, jedlá soda, citron: Praktické tipy, jak uklidit domácnost bez chemie

Nejlepší tipy na úklid

Nejlepší osvědčené triky a tipy pro úklid

Čím větší rozdíl mezi teplotou pánve a tekutinou, tím větší šok. „Po zahřátí se molekuly v pánvi rozpínají a potřebují čas, aby se po vychladnutí daly do původního tvaru. Pokud pánev rychle zchladíte, molekuly se smrští příliš rychle a může dojít k deformaci povrchu pánve,“ vysvětluje Chris Tracy, manažer kulinářského centra ve článku pro server Chowhound.

Hrozí poškození

Puštěním proudu studené vody na rozpálenou pánev tak můžete nenávratně zničit její povrch. Pánev se zdeformuje, zkroutí, nebude správně doléhat na plotýnku a ztratí své vlastnosti. Pokřivení se týká všech typů, jen pánve z tlustšího materiálu by měly být odolnější. Přesto je lepší neriskovat nenávratné poškození a pánev nejdříve nechat vychladnout. Ušetřený čas jejím rychlým zchlazením byste poté stejně draze zaplatili za novou pánev.

Ilustrační foto.
Autor: istock.com Ilustrační foto.
Článek je zařazen v: kuchyně , mytí nádobí , pánev , studená voda
Reklama