26. července 2019 14:00
Tereza JavorováProč nikdy nepouštět studenou vodu na rozpálenou pánev?
Pravý důvod, proč na rozpálenou pánev nepouštět studenou vodu, vás překvapí. Rychlé zchlazení pánve vám nejspíš neublíží (což se nedá říct o tom, když vodu nalijete do horkého oleje), ale nijak neprospěje vaší pánvi. Pokud si chcete udržet nádobí co nejdéle nepoškozené, měli byste si přečíst následující řádky.
Rychlé jídlo zpánve milujeme všichni. Smíchat všechny ingredience, přidat koření, orestovat a šup stím na talíř. A horkou pánev zchladit pod proudem studené vody. Zní to jako skvělá úspora času, protože ji rovnou můžete umýt či nechat odmočit. Jenže to je velká chyba! Proč?
Nikdy ne studenou!
Na rozpálenou pánev byste nikdy studenou vodu pustit neměli. A to dokonce ani při vaření, když pokrm například podléváte vínem či smetanou. Tekutina by měla být vpokojové teplotě a nikdy ne zcela chladná.
Čím větší rozdíl mezi teplotou pánve a tekutinou, tím větší šok. „Po zahřátí se molekuly vpánvi rozpínají a potřebují čas, aby se po vychladnutí daly do původního tvaru. Pokud pánev rychle zchladíte, molekuly se smrští příliš rychle a může dojít kdeformaci povrchu pánve,“ vysvětluje Chris Tracy, manažer kulinářského centra ve článku pro server Chowhound.
Hrozí poškození
Puštěním proudu studené vody na rozpálenou pánev tak můžete nenávratně zničit její povrch. Pánev se zdeformuje, zkroutí, nebude správně doléhat na plotýnku a ztratí své vlastnosti. Pokřivení se týká všech typů, jen pánve ztlustšího materiálu by měly být odolnější. Přesto je lepší neriskovat nenávratné poškození a pánev nejdříve nechat vychladnout. Ušetřený čas jejím rychlým zchlazením byste poté stejně draze zaplatili za novou pánev.