Nasbírejte si hložinky. Červené plody hlohu jsou přírodní lék na srdce a proti stresu. Je z nich výborný čaj i džem
Nezapomeňte si letos natrhat hložinky. Drobné červené plody divoce rostoucího hlohu obecného si zasluhují naši pozornost hlavně jako generacemi osvědčený přírodní lék na srdce a na uklidnění. Z trpce sladkokyselých plodů si můžeme připravit výborný čaj i džem.
Hloh obecný (Crataegus laevigata či Crataegus oxyacantha) je známý keř či strom s trnitými větvemi, který vyroste až do výšky sedmi metrů i více, narazit na něj ve volné přírodě můžeme většinou podél lesa. Během května a června kvete bílými květy s narůžovělými prašníky a se zvláštním, ne příliš libým aroma.
Na podzim pak dozrávají plody, drobné červené malvice dlouhé asi 1 cm, kterým se říká hložinky. Sbíráme je v plné zralosti během září a října. Mají příjemně natrpkle sladkokyselou chuť, jsou lehce stravitelné a plné cenných látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví.
Hloh obecný účinky
„V současné fytoterapii se používají plody hlohu zejména jako přírodní léčivo pro lidi dříve narozené, především na zlepšení činnosti srdce a krevního oběhu. Účinné látky v hložinkách rozšiřují tepny a cévy, zlepšují prokrvení celého těla, pomáhají při různých otocích, stresu, nespavosti, vysokém i nízkém tlaku, arytmiích a závratích. Doporučuji hloh především jako prevenci ischemické choroby srdeční (anginy pectoris) a infarktu. Rád bych upozornil, že jako léčivá rostlina se využívají jen plody divoce rostoucích, bíle kvetoucích keřů,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.
MOHLO BY VÁS TAKY ZAJÍMAT: Zapomenuté dřínky připomínají šípky. Nejen barvou a tvarem, ale i množstvím vitaminu C
Jak zpracovat hložinky
„Plody je potřeba sbírat, než se začnou scvrkávat a ještě před příchodem prvních mrazů, aby nedošlo k jejich znehodnocení a neztratily léčivé účinky. Hložinky jsou chutné a dobře stravitelné. Obsahují cukry, pektiny, karoteny, třísloviny, vitamin C a B. Dají se použít na čaj, sirup, tinkturu nebo k výrobě vynikající marmelády nebo medodžemu, jedlé jsou však i za syrova,“ doporučuje bylinkář.
- Plody hlohu můžeme sušit umělým teplem do teploty 60 °C. Musí zůstat tmavě červené, vrásčité a scvrklé, nesmí zhnědnout nebo zčernat.
Jak vyrobit tinkturu z plodů hlohu
Ingredience
- 1 díl hložinek
- 5 dílů vodky nebo pálenky
Příprava
Zdravé a nepoškozené hložinky bez stopek omyjeme a keramickým nožem nasekáme, dáme do sklenice, zalijeme alkoholem a postavíme na světlé a teplé místo. Necháme asi měsíc macerovat, občas protřepeme. Pak scedíme přes plátno nebo kávový filtr, přelijeme do lahviček a uchováváme na tmavém místě.
Jak užívat tinkturu z hlohu
Domácí tinkturu z plodů hlohu užíváme třikrát denně 15 až 20 kapek ve sklence vody ve stresových situacích a nadměrném psychickém vypětí. Obecně se tinktury užívají vnitřně, a to v poměru 1 kapka na 1 kg člověka. Lze ji také použít k masírování otoků, bolavých svalů, při revmatismu i bolestech zad.
V současné fytoterapii se používají plody hlohu zejména jako přírodní léčivo pro lidi dříve narozené, především na zlepšení činnosti srdce a krevního oběhu. Zdroj: iStock
Hložinková marmeláda
Ingredience
- 1 kg hložinek
- 500 g cukru
- 500 ml vody
Příprava
Hložinky pomačkáme, přidáme cukr a vodu a vše při mírné teplotě zhruba 20 minut za stálého míchání vaříme do změknutí. Vzniklou hmotu přecedíme přes síto, podle chuti ještě dosladíme a při mírné teplotě necháme probublávat do požadované rosolovité konzistence. Plníme do sterilních nahřátých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme10 minut při teplotě 90 °C.
Hlohový medodžem
Ingredience
- 1 kg hložinek
- šťáva z 1 až 2 citronů podle chuti
- 500 g medu
- 500 ml vody
Příprava
Hložinky zalijeme vodou a vaříme asi půl hodinky při mírné teplotě doměkka. Pak hložinky rozšťoucháme a propasírujeme přes síto, přidáme med a citronovou šťávu. Promícháme, pomalu necháme probublávat, dokud hmota nemá správnou konzistenci. Ještě horký medodžem naplníme do čistých skleniček, uzavřeme a necháme vychladnout víčkem dolů.
PŘEČTĚTE SI: Kdy dát med do čaje, aby neztratil léčivé účinky aneb 3 největší medové mýty
Čaj se sušených hložinek
Ingredience
- 1 lžíce sušených hložinek
- 300 ml vroucí vody
Připrava
Hloh přelijeme vodou, zakryjeme a necháme asi 10 minut vyluhovat. Pak scedíme.
Užívání
Při nespavosti a vyčerpání pijeme toto množství čaje dvakrát denně po jídle.
Plody hlohu můžeme sušit umělým teplem do teploty 60 C. Musí zůstat tmavě červené, vrásčité a scvrklé, nesmí zhnědnout nebo zčernat. Zdroj: iStock
Čaj z čerstvých plodů
Ingredience
- 2 lžíce čerstvých hložinek
- 500 ml vody
Příprava
Hložinky zalijeme studenou vodou, necháme asi čtvrt hodinky odstát a pak pomalu přivedeme k varu. Povaříme 10 minut. Po částečném vychladnutí scedíme.
Užívání
Pro podporu srdeční činnosti, krevního oběhu a nervového systému popíjíme čaj ve dvou dávkách každý den po dobu 4 až 6 týdnů. Kúru můžeme dvakrát ročně zopakovat. Je potřeba počítat s tím, že působí pomalu. Je tedy důležité popíjet čaj pravidelně a dlouhodobě, buď jako prevenci, nebo hned při prvních problémech.
Nežádoucí účinky hlohu
Hloh nemá toxické ani jiné nežádoucí účinky. „Ve zcela výjimečných případech při nadměrném požití se může objevit nevolnost, bolest hlavy nebo bušení srdce. Lidé trpící již diagnostikovanými srdečními onemocněními by měli způsob užívání hlohu konzultovat s lékařem, těhotným ženám a dětem se nedoporučuje,“ dodává bylinkář.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, Léčivé rostliny (Andrew Chevallier), cs.wikipedia.org, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249900/