Nasbírejte si hložinky. Červené plody hlohu jsou přírodní lék na srdce a proti stresu. Je z nich výborný čaj i džem

Nezapomeňte si letos natrhat hložinky. Drobné červené plody divoce rostoucího hlohu obecného si zasluhují naši pozornost hlavně jako generacemi osvědčený přírodní lék na srdce a na uklidnění. Z trpce sladkokyselých plodů si můžeme připravit výborný čaj i džem.

Hloh obecný (Crataegus laevigata či Crataegus oxyacantha) je známý keř či strom s trnitými větvemi, který vyroste až do výšky sedmi metrů i více, narazit na něj ve volné přírodě můžeme většinou podél lesa. Během května a června kvete bílými květy s narůžovělými prašníky a se zvláštním, ne příliš libým aroma.

Na podzim pak dozrávají plody, drobné červené malvice dlouhé asi 1 cm, kterým se říká hložinky. Sbíráme je v plné zralosti během září a října. Mají příjemně natrpkle sladkokyselou chuť, jsou lehce stravitelné a plné cenných látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví.

Hloh obecný účinky

„V současné fytoterapii se používají plody hlohu zejména jako přírodní léčivo pro lidi dříve narozené, především na zlepšení činnosti srdce a krevního oběhu. Účinné látky v hložinkách rozšiřují tepny a cévy, zlepšují prokrvení celého těla, pomáhají při různých otocích, stresu, nespavosti, vysokém i nízkém tlaku, arytmiích a závratích. Doporučuji hloh především jako prevenci ischemické choroby srdeční (anginy pectoris) a infarktu. Rád bych upozornil, že jako léčivá rostlina se využívají jen plody divoce rostoucích, bíle kvetoucích keřů,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.

MOHLO BY VÁS TAKY ZAJÍMAT: Zapomenuté dřínky připomínají šípky. Nejen barvou a tvarem, ale i množstvím vitaminu C

Jak zpracovat hložinky

„Plody je potřeba sbírat, než se začnou scvrkávat a ještě před příchodem prvních mrazů, aby nedošlo k jejich znehodnocení a neztratily léčivé účinky. Hložinky jsou chutné a dobře stravitelné. Obsahují cukry, pektiny, karoteny, třísloviny, vitamin C a B. Dají se použít na čaj, sirup, tinkturu nebo k výrobě vynikající marmelády nebo medodžemu, jedlé jsou však i za syrova,“ doporučuje bylinkář.

  • Plody  hlohu můžeme sušit umělým teplem do teploty 60 °C. Musí zůstat tmavě červené, vrásčité a scvrklé, nesmí zhnědnout nebo zčernat.

Jak vyrobit tinkturu z plodů hlohu

Ingredience

  • 1 díl hložinek
  • 5 dílů vodky nebo pálenky

Příprava

Zdravé a nepoškozené hložinky bez stopek omyjeme a keramickým nožem nasekáme, dáme do sklenice, zalijeme alkoholem a postavíme na světlé a teplé místo. Necháme asi měsíc macerovat, občas protřepeme. Pak scedíme přes plátno nebo kávový filtr, přelijeme do lahviček a uchováváme na tmavém místě.

Jak užívat tinkturu z hlohu

Domácí tinkturu z plodů hlohu užíváme třikrát denně 15 až 20 kapek ve sklence vody ve stresových situacích a nadměrném psychickém vypětí. Obecně se tinktury užívají vnitřně, a to v poměru 1 kapka na 1 kg člověka. Lze ji také použít k masírování otoků, bolavých svalů, při revmatismu i bolestech zad.

Hložinková marmeláda

Ingredience

  • 1 kg hložinek
  • 500 g cukru
  • 500 ml vody

Příprava

Hložinky pomačkáme, přidáme cukr a vodu a vše při mírné teplotě zhruba 20 minut za stálého míchání vaříme do změknutí. Vzniklou hmotu přecedíme přes síto, podle chuti ještě dosladíme a při mírné teplotě necháme probublávat do požadované rosolovité konzistence. Plníme do sterilních nahřátých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme10 minut při teplotě 90 °C.

Hlohový medodžem

Ingredience

  • 1 kg hložinek
  • šťáva z 1 až 2 citronů podle chuti
  • 500 g medu
  • 500 ml vody

Příprava

Hložinky zalijeme vodou a vaříme asi půl hodinky při mírné teplotě doměkka. Pak hložinky rozšťoucháme a propasírujeme přes síto, přidáme med a citronovou šťávu. Promícháme, pomalu necháme probublávat, dokud hmota nemá správnou konzistenci. Ještě horký medodžem naplníme do čistých skleniček, uzavřeme a necháme vychladnout víčkem dolů.

PŘEČTĚTE SI: Kdy dát med do čaje, aby neztratil léčivé účinky aneb 3 největší medové mýty

Čaj se sušených hložinek

Ingredience

  • 1 lžíce sušených hložinek
  • 300 ml vroucí vody

Připrava

Hloh přelijeme vodou, zakryjeme a necháme asi 10 minut vyluhovat. Pak scedíme.

Užívání

Při nespavosti a vyčerpání pijeme toto množství čaje dvakrát denně po jídle.

Čaj z čerstvých plodů

Ingredience

  • 2 lžíce čerstvých hložinek
  • 500 ml vody

Příprava

Hložinky zalijeme studenou vodou, necháme asi čtvrt hodinky odstát a pak pomalu přivedeme k varu. Povaříme 10 minut. Po částečném vychladnutí scedíme.

Užívání

Pro podporu srdeční činnosti, krevního oběhu a nervového systému popíjíme čaj ve dvou dávkách každý den po dobu 4 až 6 týdnů. Kúru můžeme dvakrát ročně zopakovat. Je potřeba počítat s tím, že působí pomalu. Je tedy důležité popíjet čaj pravidelně a dlouhodobě, buď jako prevenci, nebo hned při prvních problémech.

Nežádoucí účinky hlohu

Hloh nemá toxické ani jiné nežádoucí účinky. „Ve zcela výjimečných případech při nadměrném požití se může objevit nevolnost, bolest hlavy nebo bušení srdce. Lidé trpící již diagnostikovanými srdečními onemocněními by měli způsob užívání hlohu konzultovat s lékařem, těhotným ženám a dětem se nedoporučuje,“ dodává bylinkář.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, Léčivé rostliny (Andrew Chevallier), cs.wikipedia.org, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249900/

Sdílejte článek

Přečtěte si také