Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Kvůli podzemnímu jezeru stavěli nový dům

Náhle rozhoupaná zem pod nohama zmařila probíhající rekonstrukci. Místo přestavby starého domu velká rodina nakonec musela postavit kompletně nový dům.
Vydáno: 13.02.2016
Věšet na zeď krajinku v tomto domě postrádá význam
Věšet na zeď krajinku v tomto domě postrádá význam Autor: Carlos Zwick Architekten
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Jsou věci, které nevymyslíte. Například tu, že váš dům stojí na podzemním jezeře z doby ledové. Přesně k tomuto zjištění dospěl Carlos Zwick ve vsi Sonthofen ležící v Algäuských Alpách ve výšce 840 m n m. A protože je Zwick architekt, postavil si v roce 2012 nový dům dle vlastního smělého návrhu, který na vesničany zřejmě působil zprvu nezvykle. Naznačuje to hodnocení tehdejšího starosty, podle něhož jde „o největší katastrofu, kterou kdy kdo v Sonnthofenu způsobil“. Po čase si ale místní na dům s fasádou z ocelových plátů Cor-Ten zvykli. Snad i proto, že se rzivý povrch novostavby se tak pěkně doplňuje s barevným tónem tradičních alpských seníků.

Z pohledu architekta a jeho rodiny jde ale o příhodné stavení s velkou terasou a jedinečným výhledem
Z pohledu architekta a jeho rodiny jde ale o příhodné stavení s velkou terasou a jedinečným výhledem
Carlos Zwick Architekten

Cor-Ten Zwickův atelier využívá často, ovšem v souvislosti se svým domem v Alpách na tento materiál architekt zprvu ani nepomyslel. Pořídil totiž dům ze 40. let, který chtěl jen přestavět. Problém nastal při pracech ve sklepě. „Volal mi stavbyvedoucí, že mají zásadní problém – bagr se prý kymácí na pozemku,“ vzpomíná Zwick na telefonát z dovolené. Jak ukázal následný průzkum, pod pozemkem je 15 metrů dlouhé jezírko z doby ledové. „Mělo to konzistenci tekuté cementové břečky,“ upřesňuje. Pak majitel změnil plány.

Postavil nový dům s novým sklepem se základy na 24 litých pylonech (podzemních betonových sloupech litých do vrtů). S výsledkem je Carlos Zwick spokojený. V prázdninovém domě s obytnou plochou bezmála 300 m² je dost místa pro něj, jeho partnerku Claudii Kensy i jejich společných šest dětí.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Kostka dřevostavby na první pohled působí, jako by ji nějaká síla o několik metrů posunula

Posunula dřevostavbu v Jizerských horách lavina?

Vnitřní prostor doplňuje prostorná terasa

Nedaleko Prahy vznikl úžasný dům na stromě

Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama