23. května 2015 05:03
Klára BeščecováMáte malou kuchyň? Pět základních rad, jak do ní dostat vše potřebné
Každá hospodyňka ví, že při vaření je důležité mít dostatek pracovního prostoru a taky přehled o tom, kde je co uloženo. Máte v kuchyni opravdu všechno pěkně po ruce, nezdržuje vás přehrabávání v zásuvkách nebo neustálé přerovnávání skříněk?
Systém, – to je ten pravý výraz pro to, co by mělo vkuchyni převládat. Jenom sním si vaření a pečení opravdu užijeme a nebudeme mít strach pouštět se ani do náročnějších receptů. Marie Trachtová, která vroce 1924 vydala knihu Domácí hospodářství, ženám radila, aby se zbavily nepraktických kuchyňských příborníků a pořídily si alespoň čtyři pořádné hranolové skříně – jednu na kuchyňské nádobí, jednu na zásoby, další na uklízecí potřeby a poslední na stolní nádobí. Kdyby tahle paní viděla, jaké vychytávky vnášejí systém do kuchyní dnešních hospodyněk, možná by se ani nestačila divit.
Pořádně to přerovnejte
Pokud máte pocit, že to u vás vkuchyni poněkud drhne, nastal čas na změny. Nemusíte si zrovna kupovat novou kuchyňskou linku, jedná se o dost velkou investici, kterou si většina znás může dovolit jen jednou za život. Zkuste se spíše zaměřit na vnitřky skříněk a zásuvek, ve kterých pomalu ztrácíte přehled, případně můžete zauvažovat o některém ze závěsných systémů. Při plánování rozdělte vybavení kuchyně na to, které používáte jenom občas nebo dokonce svátečně a na to, po kterém saháte pravidelně. Předmětům zprvní skupiny vyhraďte spíše uzavřené prostory, aby se na nich neusazoval prach a mastnota, zároveň pamatujte na to, že mohou být i na hůře přístupných místech. Často využívaným kuchyňským pomocníkům naopak rezervujte prostor co nejblíže pracovní plochy, aby byly neustále po ruce.
Hledáte chytrá úložná řešení do vaší kuchyně? Podívejte se do fotogalerie:
I zásuvka může být chytrá
Zásuvky vkuchyňské lince jsou úžasně praktickou záležitostí. Ale jenom vpřípadě, že vnich máte pořádek. Možná zrovna vám chybí správný organizér, který rozčlení velkou plochu na menší přehlednější části. Mělké zásuvky, které jsou ideální na ukládání příborů, nožů a dalších drobných pomůcek, můžete vybavit klasickým plastovým příborníkem nebo nerezovým pořadačem smiskami, které je možné jednoduše vyndat a umýt vmyčce.
Hlubší zásuvky pojmou neuvěřitelné množství dóz, lahví, talířů, hrnců a kuchyňských spotřebičů, ale zase jen tehdy, když jejich prostor využíváte srozmyslem. Například u zásuvky na hrnce oceníte přihrádku na pokličky, dózy, kořenky nebo lahve budou nejlépe uloženy vděleném prostoru, kde zůstanou pevně stát i při zavírání a otevírání šuplíku.
Vyžeň talíře do výšky
Talíře můžete ukládat klasicky do skříněk, ale i do zásuvek, pokud jich máte vkuchyňské lince dost. Vkaždém případě byste ale mohli ocenit praktický nosič talířů, se kterým se nemusíte bát jejich sesunutí, navíc je můžete vpřípadě potřeby bezpečně přenášet pěkně pohromadě.
Pozornost věnujte nejenom zásuvkám, ale i horním skříňkám vkuchyňské lince. Jak už bylo řečeno, na horní police ukládejte spíše věci, které používáte jenom občas, běžně používané nádobí jako jsou talíře, hrnky nebo sklenice se pokuste umístit do výšky očí. Pokud vám vnitřní prostory kuchyňské linky nestačí, nepřecpávejte skříňky a zásuvky, ale vyřešte to ukládáním mimo ně, buď přímo na pracovní plochu nebo ještě lépe na police a závěsné systémy. Takhle můžete ukládat kuchyňské nože, naběračky, škrabky a vařečky, koření nebo další drobnosti, které potřebujete při každém vaření a nakonec oceníte, že je budete mít přímo u ruky. Závěsné systémy se hodí do každé kuchyně a na našem trhu je kdostání velké množství typů, stačí jen vybrat ten, který vám bude vyhovovat.
(bras)
Mohlo by vás zajímat: