reklama

Nebojte se namazat zdravě: 4 recepty na super pomazánky bez majonézy a taveňáku

zidkovm
28. prosince 2015
Přemýšlíte o zdravější verzi pohoštění nebo lehčí večeři? Poradíme, jak jednoduše připravit chutné pomazánky bez hory majonézy nebo taveňáku.
reklama

Čočka, dýně, cizrna, červená řepa jako hlavní suroviny pro přípravu pomazánek? A proč ne? Zkuste pro jednou zapomenout na osvědčené recepty, které opakujete stále dokola už několik let a pusťte se do přípravy pohoštění se spoustou vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Nebojte se toho, věřte, že naprostá většina vašich přátel tuto strategii ocení, zvlášť v období, kdy se už tradičně většina z nás cpe cukrovím a bramborovým salátem. Na přípravu samotných pomazánek toho nebudete potřebovat moc, hlavními surovinami jsou zelenina, olivový olej a koření, hodit se bude i sezamová pasta tahini, která je běžně v dostání v prodejnách se zdravou výživou, a samozřejmě čerstvé bylinky. Mazat můžete třeba na čerstvý kváskový chléb, ale dobré budou i nasucho opečené toustíky nebo například špaldové tyčinky, které do pomazánek můžeme namáčet.

Cizrnová pomazánka

Cizrna si už i u nás našla poměrně hodně fanoušků. Má báječnou oříškovou chuť a navíc obsahuje spoustu vlákniny a také železo, vápník, hořčík a nebo mangan. V kuchyni má široké využití, hodí se do salátů a do polévek a každý, komu cizrna chutná, by měl vyzkoušet i pomazánku zvanou hummus.

Budete potřebovat:

Balíček (případně 2 plechovky) cizrny2 až 3 lžíce tahini1 lžíce olivového olejeCitronová šťávaČesnekSůlPetržel nebo koriandr

Cizrnu namočte a uvařte, pokud použijete tu z plechovky, nechte ji pořádně okapat. Přidejte tahini a olivový olej a vše rozmixujte do hladké hmoty. Dochuťte solí, citrónovou šťávou a rozmačkaným českem, přidejte zelenou petrželku nebo koriandr.

Čočková pomazánka

Červená čočka patří stejně jako cizrna k luštěninám, oproti ostatním členům této skupiny se ale velice rychle připravuje – není potřeba ji máčet a uvařená je už během 15 minut. Obsahuje vitamíny skupiny B, železo, draslík, fosfor, hořčík a vápník.

Budete potřebovat:

Půl balíčku červené čočkyCibuleČesnek5 lžic olivového oleje1 velká mrkevSůlCitrónová šťáva

Na oleji opečte nakrájenou cibuli a česnek, přidejte nastrouhanou mrkvičku a o chvilku později i propláchnutou čočku a ještě několik minut restujte. Směs zalijte vařící vodou, přiklopte, plamen stáhněte na minimum a vařte zhruba 15 minut – občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli není potřeba zeleninu podlít, několik minut před dovařením osolte. Odstavte, až bude čočka měkká a všechna voda vyvařená. Před mazáním na pečivo nechte vyhladnout. Můžete dochutit a dozdobit, třeba nakrájenými rajčátky a čerstvou bazalkou nebo kyselou okurkou.

Pomazánka z červené řepy

Červená řepa je oblíbenou surovinou gurmánů i milovníků zdravého životního stylu. Léčitelé dokonce tvrdí, že zpomaluje proces stárnutí. Je osvědčenou zbraní proti chudokrevnosti a nositelem duševní pohody.

Na pomazánku z červené řepy budete potřebovat:

6 menších bulviček červené řepyTahiniUmeocetSůl

Červenou řepu umyjte a vařte tak dlouho, dokud nezměkne. Rozmixujte, dochuťte dvěma lžičkami umeocta a jednou až dvěma lžícemi sezamové pasty tahini. Podle potřeby ještě dosolte a před podáváním dobře vychlaďte v lednici.

Dýňová pomazánka

Na dýních je skvělá jejich nádherná oranžová barva, dalším plusem je velice nízká kalorická hodnota a také obsah beta-karotenu, vitamínu E a některých vitamínů skupiny B.

Na přípravu pomazánky budete potřebovat:

1 dýni HokkaidoČesnekSůlOlivový olej

Dýni vydrbeme kartáčkem pod vodovodem, nakrájíme a odstraníme semínka a znovu překrájíme, pokapeme olivovým olejem, osolíme a dáme na plechu s pečícím papírem do trouby vyhřáté na 180 ºC. Pečeme zhruba 40 minut, potom necháme zchladnout a rozmělníme tyčovým mixerem. Dochutíme rozmačkaným česnekem, čerstvě rozemletým chilli, pepřem, čerstvými bylinkami. Místo česneku můžeme vyzkoušet také variantu s citrónovou šťávu.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama