Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Nebojte se namazat zdravě: 4 recepty na super pomazánky bez majonézy a taveňáku

Přemýšlíte o zdravější verzi pohoštění nebo lehčí večeři? Poradíme, jak jednoduše připravit chutné pomazánky bez hory majonézy nebo taveňáku.
Vydáno: 28.12.2015
Zkuste to jinak – místo vajíček, sýru nebo majonézy zkuste červenou řepu nebo cizrnu
Zkuste to jinak – místo vajíček, sýru nebo majonézy zkuste červenou řepu nebo cizrnu Autor: Thinkstock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Čočka, dýně, cizrna, červená řepa jako hlavní suroviny pro přípravu pomazánek? A proč ne? Zkuste pro jednou zapomenout na osvědčené recepty, které opakujete stále dokola už několik let a pusťte se do přípravy pohoštění se spoustou vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Nebojte se toho, věřte, že naprostá většina vašich přátel tuto strategii ocení, zvlášť v období, kdy se už tradičně většina z nás cpe cukrovím a bramborovým salátem. Na přípravu samotných pomazánek toho nebudete potřebovat moc, hlavními surovinami jsou zelenina, olivový olej a koření, hodit se bude i sezamová pasta tahini, která je běžně v dostání v prodejnách se zdravou výživou, a samozřejmě čerstvé bylinky. Mazat můžete třeba na čerstvý kváskový chléb, ale dobré budou i nasucho opečené toustíky nebo například špaldové tyčinky, které do pomazánek můžeme namáčet.

Cizrnová pomazánka

Také cizrna neboli římský hrách je ideální surovinou pro přípravu vynikající pomazánky
Také cizrna neboli římský hrách je ideální surovinou pro přípravu vynikající pomazánky
Thinkstock

Cizrna si už i u nás našla poměrně hodně fanoušků. Má báječnou oříškovou chuť a navíc obsahuje spoustu vlákniny a také železo, vápník, hořčík a nebo mangan. V kuchyni má široké využití, hodí se do salátů a do polévek a každý, komu cizrna chutná, by měl vyzkoušet i pomazánku zvanou hummus.

Budete potřebovat:

Balíček (případně 2 plechovky) cizrny
2 až 3 lžíce tahini
1 lžíce olivového oleje
Citronová šťáva
Česnek
Sůl
Petržel nebo koriandr

Cizrnu namočte a uvařte, pokud použijete tu z plechovky, nechte ji pořádně okapat. Přidejte tahini a olivový olej a vše rozmixujte do hladké hmoty. Dochuťte solí, citrónovou šťávou a rozmačkaným českem, přidejte zelenou petrželku nebo koriandr.

Čočková pomazánka

Červená čočka je doporučována při redukčních dietách, i to je důvod, proč bychom na ní neměli zapomínat při přípravě zdravého pohoštění
Červená čočka je doporučována při redukčních dietách, i to je důvod, proč bychom na ní neměli zapomínat při přípravě zdravého pohoštění
Thinkstock

Červená čočka patří stejně jako cizrna k luštěninám, oproti ostatním členům této skupiny se ale velice rychle připravuje – není potřeba ji máčet a uvařená je už během 15 minut. Obsahuje vitamíny skupiny B, železo, draslík, fosfor, hořčík a vápník.

Budete potřebovat:

Půl balíčku červené čočky
Cibule
Česnek
5 lžic olivového oleje
1 velká mrkev
Sůl
Citrónová šťáva

Na oleji opečte nakrájenou cibuli a česnek, přidejte nastrouhanou mrkvičku a o chvilku později i propláchnutou čočku a ještě několik minut restujte. Směs zalijte vařící vodou, přiklopte, plamen stáhněte na minimum a vařte zhruba 15 minut – občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli není potřeba zeleninu podlít, několik minut před dovařením osolte. Odstavte, až bude čočka měkká a všechna voda vyvařená. Před mazáním na pečivo nechte vyhladnout. Můžete dochutit a dozdobit, třeba nakrájenými rajčátky a čerstvou bazalkou nebo kyselou okurkou.

Pomazánka z červené řepy

Červená řepa dodá vašemu pohoštění tu správnou barvu i říz
Červená řepa dodá vašemu pohoštění tu správnou barvu i říz

Červená řepa je oblíbenou surovinou gurmánů i milovníků zdravého životního stylu. Léčitelé dokonce tvrdí, že zpomaluje proces stárnutí. Je osvědčenou zbraní proti chudokrevnosti a nositelem duševní pohody.

Na pomazánku z červené řepy budete potřebovat:

6 menších bulviček červené řepy
Tahini
Umeocet
Sůl

Červenou řepu umyjte a vařte tak dlouho, dokud nezměkne. Rozmixujte, dochuťte dvěma lžičkami umeocta a jednou až dvěma lžícemi sezamové pasty tahini. Podle potřeby ještě dosolte a před podáváním dobře vychlaďte v lednici.

Dýňová pomazánka

Milovnící dýní Hokaido mají určitě dobře uskladněnou zásobičku, takže pro ně bude tato pomazánka jasnou volbou
Milovnící dýní Hokaido mají určitě dobře uskladněnou zásobičku, takže pro ně bude tato pomazánka jasnou volbou
Thinkstock

Na dýních je skvělá jejich nádherná oranžová barva, dalším plusem je velice nízká kalorická hodnota a také obsah beta-karotenu, vitamínu E a některých vitamínů skupiny B.

Na přípravu pomazánky budete potřebovat:

1 dýni Hokkaido
Česnek
Sůl
Olivový olej

Dýni vydrbeme kartáčkem pod vodovodem, nakrájíme a odstraníme semínka a znovu překrájíme, pokapeme olivovým olejem, osolíme a dáme na plechu s pečícím papírem do trouby vyhřáté na 180 ºC. Pečeme zhruba 40 minut, potom necháme zchladnout a rozmělníme tyčovým mixerem. Dochutíme rozmačkaným česnekem, čerstvě rozemletým chilli, pepřem, čerstvými bylinkami. Místo česneku můžeme vyzkoušet také variantu s citrónovou šťávu.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Co jde, udělejte dopředu

Čekáte o svátcích velkou návštěvu? 7 rad, jak se na ni připravit

Jde to i bez chemie

Jak na mravence, moly a další hmyz v domácnosti? Fungují bylinky i koření. Na mravence třeba skořice

Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama