18. března 2016 06:00
Markéta ZídkováNevyhazujte korkové zátky. Máme 15 tipů na jejich recyklaci
Korek je přírodní materiál, který by bylo škoda jen tak vyhazovat.
Dopřejete si večer po práci pár doušků dobrého vína a je vám přece jen trochu líto vyhazovat korkové zátky z dopitých lahví? Není divu, korek je úžasný přírodní materiál, který se přímo nabízí k dalšímu využití.
Korek je kůrou dubu korkového – stálezeleného, neopadavého stromu, který roste na plantážích hlavně v Portugalsku. Sklízí se odřezáváním ze stromu, ale to se provádí jen jednou za několik let; nejméně po devíti letech, ale na opravdu kvalitní materiál se čeká i třicet let. Korkové zátky se v lahvích vína poprvé objevily už v roce 1530 a používají se dodnes. Někteří vinaři začali při plnění lahví dávat předost šroubovacím nebo plastovým uzávěrům a tvrdí, že pro některé druhy vín jsou dokonce vhodnější. Ale korek je korek a jeho vytažení z láhve doprovázené typickým mlasknutím je pro mnohého milovníka vína stejně příjemné, jako následné popíjení vína. Nechte se inspirovat k recyklaci korkových zátek, staňte se jejich sběratelem. Většinou stačí trocha času a šikovnosti a můžete vykouzlit stylový kousek do domácnosti nebo originální dárek. Přesvědčte se.
(bras)