Vánoce

1. prosince 2025 10:55

Lenka Valjentová

Staročeské vánoční cukroví se sádlem: Upečte sádlenky a škvarkové koláčky

Objevte tradiční staročeské vánoční cukroví s vepřovým sádlem. Upečte si letos třeba sádlovky a škvarkové koláčky. Nebojte se dát do těsta sádlo! Troufnete si?

I když se dnes už na vepřové sádlo nedíváme skrz prsty, nad jeho účastí ve vánočním cukroví mnohdy stále ještě kroutíme hlavou. Ale dát sádlo do těsta se opravdu bát nemusíte – v syrovém těstě jeho typickou vůni sice možná ucítíte, ale po upečení zmizí.

K nejoblíbenějšímu cukroví patří vanilkové rohlíčky, linecké slepované koláčky nebo perníčky. Proč ale nevyzkoušet lety osvědčené recepty, které z českých kuchyní postupně mizí – například cukroví, v němž hraje hlavní roli sádlo? Někde se mu říká sádlenky, jinde sádlovky nebo prostě jen sádlové cukroví. A co třeba škvarkové koláčky?

Sádla se nebojte!

Sádlo, podobně jako máslo, našemu zdraví v rozumném množství spíše prospívá než škodí. Poctivé vepřové sádlo má optimální obsah esenciálních mastných kyselin, které jsou vázány v tucích. Pomáhá tak snižovat hladinu cholesterolu, působí preventivně proti cukrovce, brání předčasné ateroskleróze a vysokému krevnímu tlaku.

  • Sádlo je zdrojem kyseliny olejové (snižuje hladinu cholesterolu, je vhodnou prevencí proti cukrovce), omega-6 mastných kyselin (zpomalují růst tukové tkáně) a omega-3 mastných kyselin (nezbytné pro správnou funkci nervů).

  • Vepřové sádlo neobsahuje transmastné kyseliny, umělá barviva a chemická dochucovadla, která běžně najdeme v průmyslově vyráběných tucích. Kromě toho si na sádle mohou pochutnat i lidé s intolerancí na laktózu, kteří nemohou máslo. Stojí tedy za úvahu, jestli některé tuky při přípravě pokrmů nenahradit právě sádlem, ale to je na každém z nás.

  • Vepřové sádlo obsahuje velké množství vitaminů rozpustných v tucích, tedy A, D, E a K. Posiluje imunitní systém a zlepšuje celkové fungování těla, zejména v chladném období. Zábaly s vepřovým sádlem mají například prokazatelné účinky při léčbě nemocí dýchacích cest a kašle. Výborně se hodí k léčbě jizev a popálenin. Pomáhá se suchou pokožkou a vyhlazením vrásek.

Sádlo při vaření a pečení

Vepřové sádlo se škvaří z hřbetního a plstního sádla vepřů. Dobře se roztírá, má velmi příjemnou chuť. Je velmi vhodné k pečení, smažení i přímé konzumaci. Bez sádla, zejména vepřového, ale i drůbežího, se kdysi středoevropská kuchyně neobešla. Pak se ale dostalo na pomyslnou černou listinu, přestože se pomalu začíná vracet do našich jídelníčků.

  • Použití vepřového sádla do sladkých jídel není příliš obvyklé. Často jde o staré recepty našich prababiček. Přidáním sádla těsto zvláční a zůstane déle čerstvé.

Vyplatí se vědět: Jak vybrat správné máslo na pečení a vaření

Sádlovky s višňovým džemem a mandlí

Ingredience

  • 170 g hladké mouky

  • 150 g moučkového cukru

  • 150 g čistého vepřového sádla

  • 3 lžíce kakaa holandského typu

  • višňový džem a loupané mandle na ozdobení

Příprava

  1. Z mouky, cukru, vepřového sádla a kvalitního kakaa vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici do druhého dne rozležet.

  2. Ze studeného těsta oddělujeme malé kousky, ze kterých vytvarujeme kuličky o průměru zhruba 2 cm. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a do středu každé kuličky vytlačíme důlek buď obráceným koncem vařečky, nebo náprstkem či klidně i prstem.

  3. Plech vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme přibližně 10 minut. Dáváme pozor, aby se sádlové kuličky nepřipálily, rády totiž hořknou!

  4. Upečené cukroví necháme vychladnout a potom je naplníme džemem a ozdobíme mandlí.

Sádlenky s vlašskými ořechy a vůní perníku

Ingredience

Příprava

  1. Smícháme mouku s cukrem, mletými vlašskými ořechy a kakaem. Přidáme sádlo a koření. Vypracujeme těsto. Když příliš lepí, přidáme trochu mouky nebo kakaa. Zabalíme do fólie a dáme na 2–3 hodiny do lednice.

  2. Z těsta uděláme kuličky o průměru 2–2,5 cm a rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení. Kuličky lehce rozplácneme a v každé uděláme důlek na náplň.

  3. Pečeme v troubě vyhřáté na 140 °C asi 25 minut.

  4. Necháme vychladnout a důlky naplníme pikantním džemem, povidly nebo rozpuštěnou čokoládou.

Škvarkové koláčky

Ingredience

  • 125 g mletých škvarků

  • 1 vejce

  • 100 g moučkového cukru

  • 250 g hladké mouky

  • 75 g vlašských ořechů

  • vymačkaná šťáva a nastrouhaná kůra z poloviny bio citronu

  • meruňkový džem, švestková povidla na ozdobení

Příprava

  1. Z mletých škvarků, vejce, cukru, mouky, vlašských ořechů, citronové šťávy a kůry vypracujeme hladké těsto. Necháme ho v chladu krátce odležet.

  2. Pak z těsta vyválíme válečky a z nich nakrájíme dílky na malé koláčky. Rozložíme je na plech s pečicím papírem. Do každého koláčku uděláme důlek a do něj dáme meruňkový džem nebo švestková povidla.

  3. V troubě předehřáté na 200 °C pečeme 10–15 minut.

Inspirujte se: Linecké je vlajková loď českých Vánoc. Kde se u nás vzalo a proč přináší štěstí?

Tradiční české vánoční cukroví

Vůně vanilky, másla a oříšků k Vánocům prostě patří. K nejoblíbenějším druhům patří perníčky s medem, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Skvělou volbou jsou i plněné ořechy s krémem nebo vosí hnízda, která potěší milovníky nepečených sladkostí. Jemné sádlovky s marmeládou a tradiční Masarykovo cukroví připomenou poctivé recepty našich babiček. Pokud máte rádi výraznější chutě, vyzkoušejte marokánky s ořechy a čokoládou nebo měsíčky s citronovou polevou. A kdo chce mít hotovo raz dva, ocení šlehačkové cukroví z pěti surovin – jednoduché, křehké a dokonale vánoční. Další velkou porci nápadů na tradiční české cukroví najdete na webu Prima FRESH.

Vyzkoušejte ještě také Masarykovo cukroví podle návodného videoreceptu:

Zdroje: Vánoční receptář (Eva Šafářová); Vánoční pečivo (Olga Davidová); cs.wikipedia.org

Sdílejte článek
Štítky hobby kakao Vánoce cukr mouka džem volný čas vlašský ořech sádlo kuličky těsto životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití

Přečtěte si také