Sádlenky a škvarkové koláčky. Znáte tradiční české cukroví se sádlem?
I když dnes už se mnozí nedívají na vepřové sádlo skrz prsty, nad jeho účastí ve vánočním cukroví stejně kroutí hlavou. Ale dát sádlo do těsta se opravdu bát nemusíte – v syrovém těstě jeho typickou vůni sice možná ucítíte, ale po upečení zmizí. Pojďme si letos upéct jedno z nejoblíbenějších staročeských druhů vánočního cukroví, v němž hraje hlavní roli sádlo.
Sádlo podobně jako máslo není tak škodlivé, jak se donedávna často tvrdilo a našemu zdraví v rozumném množství spíše prospívá než škodí. Poctivé vepřové sádlo má optimální obsah esenciálních mastných kyselin, které jsou vázány v tucích, a tak pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, působí preventivně proti cukrovce, brání předčasné ateroskleróze a vysokému krevnímu tlaku. Sádlo je zdrojem kyseliny olejové (snižuje hladinu cholesterolu, je vhodnou prevencí proti cukrovce), omega-6 mastných kyselin (zpomalují růst tukové tkáně) a omega-3 mastných kyselin (nezbytné pro správnou funkci nervů).
Vepřové sádlo neobsahuje transmastné kyseliny, umělá barviva a chemická dochucovadla Zdroj: istock.com
Vepřové sádlo neobsahuje transmastné kyseliny, umělá barviva a chemická dochucovadla, které běžně najdeme v průmyslově vyráběných tucích. Kromě toho si na sádle mohou pochutnat i lidé s intolerancí na laktózu, kteří nemohou máslo. Stojí tedy za úvahu, jestli některé tuky při přípravě pokrmů nenahradit právě sádlem, ale to je na každém z nás.
Vepřové sádlo obsahuje velké množství vitaminů rozpustných v tucích, tedy A, D, E a K Zdroj: istock.com
Vepřové sádlo obsahuje velké množství vitaminů rozpustných v tucích, tedy A, D, E a K. Posiluje imunitní systém a zlepšuje celkové fungování těla, zejména v chladném období. Zábaly s vepřovým sádlem mají například prokazatelné účinky při léčbě nemocí dýchacích cest a kašle. Výborně se hodí k léčbě jizev a popálenin. Pomáhá se suchou pokožkou a vyhlazením vrásek.
Sádlo v kuchyni
Vepřové sádlo se škvaří z hřbetního a plstního sádla vepřů. Dobře se roztírá, má velmi příjemnou chuť. Je velmi vhodné k pečení, smažení i přímé konzumaci. Bez sádla, zejména vepřového, ale i drůbežího, se kdysi středoevropská kuchyně neobešla. Pak se ale dostalo na pomyslnou černou listinu, a přestože se pomalu začíná vracet do našich jídelníčků, stále třeba použití vepřového sádla do sladkých jídel není příliš obvyklé. Ale stále je hodně rodin, kde se sádlo používá i do sladkých těst. Často jde staré recepty našich prababiček. Přidáním sádla těsto zvláční a zůstane delší dobu čerstvé.
Sádlovky s višňovým džemem a mandlí
Ingredience
- 170 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 150 g čistého vepřového sádla
- 3 lžíce kakaa holandského typu
- višňový džem a loupané mandle na ozdobení
Postup
Z mouky, cukru, vepřového sádla a kvalitního kakaa vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici do druhého dne rozležet. Ze studeného těsta oddělujeme malé kousky, ze kterých vytvarujeme kuličky o průměru zhruba 2 cm. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a do středu každé kuličky vytlačíme důlek buď obráceným koncem vařečky, nebo náprstkem či klidně i prstem. Plech vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme přibližně 10 minut. Upečené cukroví necháme vychladnout a potom je naplníme džemem a ozdobíme mandlí. Dáváme pozor, aby se sádlové kuličky nepřipálily, rády totiž hořknou.
Sádlenky s vlašskými ořechy a vůní perníku
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 70 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžička přírodního kakaa
- 150 čistého sádla
- po špetce mleté skořice, nového koření a hřebíčku nebo 3 špetky perníkového koření
- džem, povidla nebo rozpuštěná čokoláda na ozdobení
Postup
Smícháme mouku s cukrem ,mletými vlašskými ořechy a kakaem. Přidáme sádlo a koření. Vypracujeme těsto. Když příliš lepí, přidáme trochu mouky nebo kakaa. Zabalíme do fólie a dáme na 2–3 hodiny do lednice. Z těsta uděláme kuličky o průměru 2–2,5 cm a rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení. Kuličky lehce rozplácneme a v každé uděláme důlek na náplň. Pečeme v troubě vyhřáté na 140 °C asi 25 minut. Necháme vychladnout a důlky naplníme pikantním džemem, povidly nebo rozpuštěnou čokoládou.
Škvarkové koláčky
Ingredience
- 125 g mletých škvarků
- 1 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 250 g hladké mouky
- 75 g vlašských ořechů
- vymačkaná šťáva a nastrouhaná kůra z poloviny bio citronu
- meruňkový džem švestková povidla na ozdobení
Postup
Zmletých škvarků, vejce, cukru, mouky, vlašských ořechů, citronové šťávy a kůry vypracujeme hladké těsto. Necháme ho v chladu krátce odležet. Pak z těsta vyválíme válečky a z nich nakrájíme dílky na malé koláčky. Rozložíme je na plech s pečicím papírem. Do každého koláčku uděláme důlek a do něj dáme meruňkový džem nebo švestková povidla. V troubě přehřáté na 200 °C pečeme 10–15 minut.
Mohly by vás zajímat i další recepty na vánoční cukroví: