Staročeské vánoční cukroví se sádlem: Upečte sádlenky a škvarkové koláčky
Objevte tradiční staročeské vánoční cukroví s vepřovým sádlem. Upečte si letos třeba sádlovky a škvarkové koláčky. Nebojte se dát do těsta sádlo! Troufnete si?
I když se dnes už na vepřové sádlo nedíváme skrz prsty, nad jeho účastí ve vánočním cukroví mnohdy stále ještě kroutíme hlavou. Ale dát sádlo do těsta se opravdu bát nemusíte – v syrovém těstě jeho typickou vůni sice možná ucítíte, ale po upečení zmizí.
K nejoblíbenějšímu cukroví patří vanilkové rohlíčky, linecké slepované koláčky nebo perníčky. Proč ale nevyzkoušet lety osvědčené recepty, které z českých kuchyní postupně mizí – například cukroví, v němž hraje hlavní roli sádlo? Někde se mu říká sádlenky, jinde sádlovky nebo prostě jen sádlové cukroví. A co třeba škvarkové koláčky?
Sádla se nebojte!
Sádlo, podobně jako máslo, našemu zdraví v rozumném množství spíše prospívá než škodí. Poctivé vepřové sádlo má optimální obsah esenciálních mastných kyselin, které jsou vázány v tucích. Pomáhá tak snižovat hladinu cholesterolu, působí preventivně proti cukrovce, brání předčasné ateroskleróze a vysokému krevnímu tlaku.
Sádlo je zdrojem kyseliny olejové (snižuje hladinu cholesterolu, je vhodnou prevencí proti cukrovce), omega-6 mastných kyselin (zpomalují růst tukové tkáně) a omega-3 mastných kyselin (nezbytné pro správnou funkci nervů).
Vepřové sádlo neobsahuje transmastné kyseliny, umělá barviva a chemická dochucovadla, která běžně najdeme v průmyslově vyráběných tucích. Kromě toho si na sádle mohou pochutnat i lidé s intolerancí na laktózu, kteří nemohou máslo. Stojí tedy za úvahu, jestli některé tuky při přípravě pokrmů nenahradit právě sádlem, ale to je na každém z nás.
Vepřové sádlo obsahuje velké množství vitaminů rozpustných v tucích, tedy A, D, E a K. Posiluje imunitní systém a zlepšuje celkové fungování těla, zejména v chladném období. Zábaly s vepřovým sádlem mají například prokazatelné účinky při léčbě nemocí dýchacích cest a kašle. Výborně se hodí k léčbě jizev a popálenin. Pomáhá se suchou pokožkou a vyhlazením vrásek.
Sádlo při vaření a pečení
Vepřové sádlo se škvaří z hřbetního a plstního sádla vepřů. Dobře se roztírá, má velmi příjemnou chuť. Je velmi vhodné k pečení, smažení i přímé konzumaci. Bez sádla, zejména vepřového, ale i drůbežího, se kdysi středoevropská kuchyně neobešla. Pak se ale dostalo na pomyslnou černou listinu, přestože se pomalu začíná vracet do našich jídelníčků.
Použití vepřového sádla do sladkých jídel není příliš obvyklé. Často jde o staré recepty našich prababiček. Přidáním sádla těsto zvláční a zůstane déle čerstvé.
Vyplatí se vědět: Jak vybrat správné máslo na pečení a vaření
Sádlovky s višňovým džemem a mandlí
Ingredience
170 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
150 g čistého vepřového sádla
3 lžíce kakaa holandského typu
višňový džem a loupané mandle na ozdobení
Příprava
Z mouky, cukru, vepřového sádla a kvalitního kakaa vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici do druhého dne rozležet.
Ze studeného těsta oddělujeme malé kousky, ze kterých vytvarujeme kuličky o průměru zhruba 2 cm. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a do středu každé kuličky vytlačíme důlek buď obráceným koncem vařečky, nebo náprstkem či klidně i prstem.
Plech vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme přibližně 10 minut. Dáváme pozor, aby se sádlové kuličky nepřipálily, rády totiž hořknou!
Upečené cukroví necháme vychladnout a potom je naplníme džemem a ozdobíme mandlí.
Sádlenky s vlašskými ořechy a vůní perníku
Ingredience
150 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
70 g mletých vlašských ořechů
1 lžička přírodního kakaa
150 g čistého sádla
po špetce mleté skořice, nového koření a hřebíčku nebo 3 špetky perníkového koření
džem, povidla nebo rozpuštěná čokoláda na ozdobení
Příprava
Smícháme mouku s cukrem, mletými vlašskými ořechy a kakaem. Přidáme sádlo a koření. Vypracujeme těsto. Když příliš lepí, přidáme trochu mouky nebo kakaa. Zabalíme do fólie a dáme na 2–3 hodiny do lednice.
Z těsta uděláme kuličky o průměru 2–2,5 cm a rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení. Kuličky lehce rozplácneme a v každé uděláme důlek na náplň.
Pečeme v troubě vyhřáté na 140 °C asi 25 minut.
Necháme vychladnout a důlky naplníme pikantním džemem, povidly nebo rozpuštěnou čokoládou.
Škvarkové koláčky
Ingredience
125 g mletých škvarků
1 vejce
100 g moučkového cukru
250 g hladké mouky
75 g vlašských ořechů
vymačkaná šťáva a nastrouhaná kůra z poloviny bio citronu
meruňkový džem, švestková povidla na ozdobení
Příprava
Z mletých škvarků, vejce, cukru, mouky, vlašských ořechů, citronové šťávy a kůry vypracujeme hladké těsto. Necháme ho v chladu krátce odležet.
Pak z těsta vyválíme válečky a z nich nakrájíme dílky na malé koláčky. Rozložíme je na plech s pečicím papírem. Do každého koláčku uděláme důlek a do něj dáme meruňkový džem nebo švestková povidla.
V troubě předehřáté na 200 °C pečeme 10–15 minut.
Inspirujte se: Linecké je vlajková loď českých Vánoc. Kde se u nás vzalo a proč přináší štěstí?
Tradiční české vánoční cukroví
Vůně vanilky, másla a oříšků k Vánocům prostě patří. K nejoblíbenějším druhům patří perníčky s medem, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Skvělou volbou jsou i plněné ořechy s krémem nebo vosí hnízda, která potěší milovníky nepečených sladkostí. Jemné sádlovky s marmeládou a tradiční Masarykovo cukroví připomenou poctivé recepty našich babiček. Pokud máte rádi výraznější chutě, vyzkoušejte marokánky s ořechy a čokoládou nebo měsíčky s citronovou polevou. A kdo chce mít hotovo raz dva, ocení šlehačkové cukroví z pěti surovin – jednoduché, křehké a dokonale vánoční. Další velkou porci nápadů na tradiční české cukroví najdete na webu Prima FRESH.
Vyzkoušejte ještě také Masarykovo cukroví podle návodného videoreceptu:
Zdroje: Vánoční receptář (Eva Šafářová); Vánoční pečivo (Olga Davidová); cs.wikipedia.org