Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Zahrada

Korek, nebo plast aneb Jak poznat podle uzávěru kvalitní víno

Korkovým zátkám ještě neodzvonilo a plast neznamené nekvalitní víno.
Vydáno: 12.11.2015
Každý uzávěr má své výhody a nevýhody

K tomu, abyste si otevřeli láhev vína, dnes už nepotřebujete mít za každou cenu po ruce vývrtku. K tradičnímu korkovému uzávěru a k plastovým imitacím korku totiž v poslední době přibyl ještě moderní šroubový hliníkový uzávěr. Vinaři se kvalitním alternativním materiálům nikterak nebrání, a tam, kde je to vhodné, je rádi použijí.

Korek opouštějí vinaři například u mladších svěžích vín určených ke spotřebě do dvou let. Raději je uzavřou šroubovým uzávěrem nebo plastovou imitací korku. Proč? Podle Davida Šťastného, ředitele Vinných sklepů Valtice, v tom nehrají roli důvody ekonomické, protože cena korku se nijak dramaticky nezvyšuje, ale především to, že tyto typy uzávěrů jsou k vínu neutrální, a tak se nemůže stát, že víno korkový uzávěr zkazí. „Proto jsou podle mého názoru tyto alternativy pro některá vína lepší, i když bohužel nejsou levnější. I zde platí tržní princip – co je dobré, není levné.“

Přepychová vinotéka se zásuvkami z dubového dřeva.

Vybíráme elektrickou vinotéku

Velká vína korek potřebují

Nenahraditelný ale korek zůstává především u tzv. velkých vín, která jsou určena na delší zrání na lahvi. Pod kvalitní korkovou zátkou totiž vína mnohem lépe vyzrávají. Korková zátka také zabraňuje oxidaci vína a umožňuje, aby lahodný nápoj v klidu odpočíval až do doby, kdy bude na místě jej otevřít. Víno samo zase chrání korek před vysycháním a ztrátou elasticity, proto jde i po letech korkový špunt bez problémů vytáhnout. Na druhou stranu ale může víno chytit již zmiňovanou tzv. pachuť korku. „Je způsobena látkou, která se nazývá trichloranisol (TCA). Za přítomnost této vady nemůže ani vinař, ani víno. Je to prostě v korku. Podle mých zkušeností se objevuje u každé dvousté až třísté lahve,“ říká David Šťastný a upozorňuje, že v takovém případě má zákazník nárok na reklamaci, kterou každé solidní vinařství určitě uzná.

(anř)

Mohlo by vás zajímat:

Oranžové víno má specifickou chuť

Víte, že existuje oranžové víno?

Londýnský bar Dukes Bar ve stejnojmenném hotelu servíruje koktejl Jamese Bonda

Druhy sklenic na nápoje: Poznáte, na co se která hodí?


Reklama
Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama