Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Bydlení

Obyvatelé tohoto brněnského domu mají výhled na město i z koupelny

Fenomenální výhled a prostorové uspořádání navržené v souhře se svažitým terénem daly vzniknout výjimečnému domu.
Vydáno: 30.06.2016
Málokterá koupelna vyniká výhledem na město

Obyvatelé tohoto domu v Brně-Komíně mají jedinečný výhled na Brno ze všech hlavních obytných místností, ale i z koupelny. Předmětný dům však zaujme už při příchodu z ulice, a to kombinací tmavého přízemí a světlého patra, které se spolu se suterénem domu do sebe zakusují a navzájem se prolínají.

Dům stojící na jižním svahu s nádherným výhledem na celý Komín a svratecké údolí, se nachází v moderní vilové čtvrti obklopené lesem a zahradami. Pozemek je rozdělený na 4 části – vstupní nádvoří, dům, terasu a zahradu. Navržená třípodlažní vila je osazena v horní polovině pozemku tak, že vjezd, parkování, vstupní a zároveň hlavní společenské patro jsou přístupné z úrovně vjezdu na pozemek. Horní patro je privátní, klidové. Spodní patro, které je vyhrazené wellness, je od vstupu zapuštěné pod terén, avšak směrem do zahrady se otevírá prostornou terasou s venkovním bazénem.

Dům při pohledu zepředu zaujme motivem obrazovky
Dům při pohledu zepředu zaujme motivem obrazovky
archiv ČCA

Na zahradě ve spodní části pozemku autoři z ateliéru Fandament Architects navrhli vinohrad s posezením. Zásadním prvkem interiéru tohoto domu je schodišťová hala s monolitickým točitým schodištěm. Je nejen působivá, ale také díky své západní prosklené stěně celý dům prosvětluje.

Zajímavý je i hlavní obytný prostor s jídelnou a kuchyní navazující na převýšený obývací pokoj. O pozornost si v něm říká travertinem obložený krb, nad nímž probíhá galerie s knihovnou. Z obývacího pokoje je zas přístupná velkorysá lodžie, která tvoří jakýsi vnitřek v úvodu zmíněné obrazovky, která je dále propojena s venkovní terasou monumentálním schodištěm.

Dům je jedním z projektů přihlášených v soutěžní přehlídce Česká cena za architekturu (ČCA), jejíž první ročník letos vyhlásila Česká komora architektů.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Čtyři spřátelené páry si postavily své letní bungalovy vedle sebe

Čtyři kamarádi, čtyři bungalovy na jednom pozemku

Dům jistí ocelové skoby

Žili byste v domě, který visí na hraně útesu?

Do mini bytu Adama Rujbra se vejdou i krbová kamna

Podívejte se, jak architekt dostal na 21 m2 kuchyň, obývák i ložnici

Reklama
Článek je zařazen v: bydlení, zahrada, Brno, víla
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama