Pikantní černý rybíz je nadupaný céčkem. Plody i listy pomáhají s kašlem i hubnutím

Černý rybíz je díky své pikantní, sladce navinulé chuti a vysokému obsahu vitaminu C populárním letním ovocem. Ne každý je jeho fanouškem, ale jeho odpůrci možná změní názor, když budou vědět, že má léčivé schopnosti a bobule i listy se dlouho využívaly jako zaručený lék proti chřipce, angíně i revmatismu. Zkuste si udělat léčivý nápoj z listů, pečený čaj na posílení imunity nebo na chuť černorybízový likér à la cassis, který si rád dal i detektiv Hercule Poirot.

Černý rybíz (Ribes nigrum) je vytrvalý ovocný keř, který nechybí snad na žádné zahradě. Černý rybíz se sklízí zhruba do poloviny srpna. Zdravé jsou nejen pikantní černé bobule, léčivé jsou i listy.

Plody černého rybízu

Malé černé bobule obsahují hodně vitaminu C (až pětkrát více než citron), dále vitaminy A, B a E, z minerálů hlavně draslík, vápník, hořčík, sodík, železo a zinek. Dále obsahuje např. silice, rutin, třísloviny, flavonoidy, ovocný cukr, vlákninu, pektin. Ze všech bobulových plodů má nejvyšší podíl ovocných kyselin, které aktivují látkovou výměnu.

NENECHTE SI UJÍT:  Rybíz à la brusinky je skvělá pochoutka k masu. Poslouží i jako originální dárek

Jak je zdravý černý rybíz?

Černý rybíz patří mezi významné rostlinné antioxidanty. Přispívá k vylučování vody a toxinů z organismu, pomáhá při hubnutí.

Do zhruba 17. století byl využíván jako lék proti angíně a při léčbě chorob z nachlazení, zánětů v krku, kašli i astmatu. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, zlepšuje stav svalů a kloubů, působí proti průjmu, žaludečním a střevním infekcím. Díky rutinu je účinným lékem proti hemoroidům a křečovým žilám,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.

Černý rybíz obsahuje také karoteny a antokyany, které v organismu ničí volné radikály a chrání před onemocněními srdce a krevního oběhu.

Léčivé listy černého rybízu

Nálev z černorybízových listů má močopudné a odvodňovací účinky, a proto se hodí při detoxikačních a redukčních kúrách; při nachlazení podporuje pocení a imunitu, snižuje horečku a ulevuje při kašli. Protože působí rovněž protizánětlivě, osvědčil se i jako antirevmatikum,“ doporučuje bylinkář.

Nálev z listů černého rybízu

Ingredience

  • 2 lžičky sušených rybízových listů nebo hrst čerstvě utržených
  • 150 až 200 ml vroucí vody

Příprava

Listy zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a po 15minutovém vyluhování scedíme.

Užívání

„Jeden až čtyři šálky vlažného nálevu z listů černého rybízu pijeme nejlépe každý den ve stejný čas. Čaj si vždycky připravíme čerstvý,“ radí bylinkář.

Pečený čaj proti chřipce

Ingredience

  • 1 kg vyzrálých bobulí černého rybízu
  • 400 g krystalového nebo hnědého cukru
  • šťáva z jednoho velkého citronu
  • 1 badyán
  • 3 - 5 hřebíčků

Příprava

Do vysokého pekáčku nasypeme očištěné bobule černého rybízu, pokapeme čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a přidáme koření. Zasypeme cukrem. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme, dokud rybíz nepustí šťávu. Průběžně kontrolujeme, aby se čaj na okrajích nepřipálil, podle potřeby můžeme podlévat teplou vodou. Horký čaj dáme do vyvařených skleniček, zavřeme a otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí otočíme dáme do chladničky.

Užívání

Na posílení obranyschopnosti organismu proti chřipce a chorobám z nachlazení užíváme třikrát denně 1 lžíci pečeného čaje zalitého 150 až 200 ml horké vody. Se studenou vodou a ledem můžeme použít jako osvěžující limonádu.

INSPIRUJTE SE: Z červeného rybízu můžete udělat skvělou šťávu, vánoční marmeládu či pikantní želé

Jak zpracovat černý rybíz

Z bobulí černého rybízu se připravují džemy, marmelády, kompoty, sirupy, šťávy, džusy, limonády, zmrzliny, sorbety a nanuky. Používá se při pečení koláčů, dortů, bublanin, při výrobě dezertů a ovocných pohárů. Černorybízový rosol skvěle oživí chuť vánočního lineckého cukroví. Černý rybíz se dá také dobře zamrazit a sušit.

Co ještě udělat z černého rybízu

Z černého rybízu jsou vynikající likéry, nejznámější je francouzský cassis. Možná si vzpomenete, že delikátní černorybízový likér byl oblíbeným nápojem vyhlášeného labužníka a proslulého literárního detektiva Hercula Poirota.

Černorybízový domácí likér à la cassis

Ingredience

  • 500 g černého rybízu
  • 500 ml červeného vína
  • 500 g krystalového cukru
  • 250 ml vysokoprocentního alkoholu (vodka, rum, slivovice, brandy)

Příprava

V míse rukama pečlivě rozmačkáme 500 g černého rybízu, zalijeme 500 ml červeného vína a necháme nejméně 24 hodin rozležet. Pak volně necháme překapat přes kávový filtr, nakonec ještě vymačkáme. Odměříme 500 ml tekutiny, přidáme cukr a pomalu zahříváme. Až se cukr rozpustí, sejmeme a necháme vychladnout. Nakonec přidáme alkohol a protřepeme. Přelijeme do lahví a skladujeme v lednici.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz, magazinzahrada.cz


Přečtěte si také