10. prosince 2019 14:30
Markéta ZídkováJaké brambory jsou nejlepší na bramborový salát: Varný typ A, B nebo C?
Každá rodina má svůj recept na bramborový salát. Jedno je však jisté. Měli byste koupit brambory určené na přípravu salátu. Nestačí zajít do obchodu a vzít první pytel brambor, který uvidíte. Vysvětlíme, jak se brambory rozdělují podle varných typů a který typ je ten správný na perfektní bramborový salát.
Někdo používá majonézu, někdo jen jogurt, někdo dává salám, další i celer – variant štědrovečerního salátu je bezpočet. Když spolu začnou žít dva lidé, lehce se může přihodit, že zrovna štědrovečerní salát a vůbec i další atributy Vánoc se stanou otázkou pří. A pak se na stole objeví třeba i dva druhy bramborového salátu„Tak, jak se dělal u nás."
Jak vybrat brambory na salát?
Můžete se řídit podle odrůdy. Říká se, že nejlepší je odrůda Annabelle, ale podle nás je důležitější si vybrat ten správný varný typ brambor. Pozdní brambory se totiž rozdělují do čtyř varných typů označených velkými písmeny. A, B a C jsou pro lidskou potřebu, D je jen pro průmyslovou výrobu.
Varné typy brambor
- Typ A: Tenhle je ten pravý! Varný typ A totiž drží strukturu, nerozpadá se ani při delším vaření a přesně to pro salát potřebujeme. Nechceme, aby se nám brambory rozdrobily a my z nich mohli udělat akorát kaši. Takže pokud hledáte vhodné brambory pro salát, sáhněte vždy po varném typu A
- Typ B: Pokud neseženete typ A, můžete koupit i B, ale dávejte pozor, tyhle brambory jsou přílohové a hodí se třeba do polévek nebo na smažení. Před přípravou salátu si ale typ B prověřte. Uděláte to následovně: Brambory uvaříme a následně se je pokusíme nakrájet na plátky. pokud to jde, můžeme z nich připravit salát.
- Typ C: Tento typ je ideální pro přípravu kaší nebo do těsta. Uděláte z něj také bramboráky. Na bramborový salát je ale úplně nevhodný. Výsledek bude pohroma. Nejspíš dosáhnete kašovité hmoty s majonézou, to na štědrovečerním stole opravdu nechcete...
- Typ D: Ten byste v obchodě ani neměli mít možnost pořídit, je určený pro průmyslové zpracování.
Brambory vybírejte středně velké. Není dobré brát ty velké ani ty malinké. U mrňavých budete mít moc práce s loupáním a ty velké nemusejí mít dobrou chuť.
Jak brambory do salátu připravit?
Hlízy pořádně očistěte a dejte je vařit. Budete jich potřebovat opravdu hodně. Záleží sice, jaké další ingredience do salátu přidáváte, ale i tak se připravte, že budete vařit ten největší hrnec, co doma máte, plný brambor.
Brambory loupejte za horka. Když vychladnou, půjdou loupat mnohem hůř. Můžete také brambory oškrábat a následně vařit, ale tím ztratí část hlíz. Loupání za horka je úspornější.
Existují kráječe brambor, ten nejzákladnější připomíná sítko, skrze které bramboru protlačíte. kráječe vám ušetří práci s krájením, které může trvat dobu.
Další články o bramborách: