Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Bydlení

Před a po: Starou hospodu o 200 m² přeměnili na útulný loft

200 metrů velký prostor se proměnil v bydlení.
Vydáno: 09.05.2016
Ve starém domě vznikl luxusní prostorný loft pro bezdětný pár z Mnichova

Berlínská hospoda s podivným názvem Schluckspecht (Ptáček napijáček) byla po 20 letech existence na prodej. Plán, jak naložit s 200 metrů velkým prostorem, se urodil v hlavě architekta, který tyto prostory důvěrně znal.

Na fotce inzerátu se skvěla fasáda památkově chráněného domu ve čtvrti Friedenau. „Okamžitě jsem ji poznal, pár mých kamarádů tam dokonce dělalo číšníky,“ vypráví architekt Swen Burgheim. Ten právě procházel realitní servery, kde hledal byt pro jeden pár z Mnichova. „Klienty jsem ihned kontaktoval a pověděl jim o tomto velkorysém šarmantním prostoru,“ popisuje Burgheim. Dvojice zájemců už den po prohlídce podepsala kupní smlouvu. Burgheim nato spustil půlroční rekonstrukci, která nemohla začít jinak než vybouráním příček.

Velký prostor loftu architekt prosvětlil i tím, že nechal strhnout stropní podhledy
Velký prostor loftu architekt prosvětlil i tím, že nechal strhnout stropní podhledy
Studio Swen Burgheim

Majitelé původně chtěli podkrovní byt. Přízemní prostor se jim ale natolik zalíbil, že od původního plánu upustili. Při rekonstrukci stavitel nechal odstranit i stropní podhledy, čímž se zvýšil strop o 1,5 metru na 5,2 metru. K tomu, aby bytem lépe prostupovalo světlo, vsadili do zdi mezi kuchyní a obývacím pokojem velké okno ve stylu průmyslových budov. Při hluku či kvůli výparům z kuchyně lze zavřít nově osazené křídlové dveře. „Při rekonstrukci se pokaždé snažím zůstat v době, kdy dům stavěli. Ty dveře jsou sice nově osazené, ale jde o staré původní kusy,“ dušuje se Burgheim.

Ve snaze byt prosvětlit vsadili stavitelé do zdi mezi kuchyní a obývacím pokojem velké okno ve stylu průmyslových budov
Ve snaze byt prosvětlit vsadili stavitelé do zdi mezi kuchyní a obývacím pokojem velké okno ve stylu průmyslových budov
Studio Swen Burgheim

Podobně se postaral o původní rámy výlohy, které nechal vyjmout a opískovat. Následně do nich vsadil nová okna. Díky tomu okna do ulice ladí i s výše zmíněným starým oknem mezi kuchyní a další místností. „Většina architektů postupuje zvenku dovnitř. Já naopak. Nemovitosti maximálně uzpůsobuji životnímu stylu jejich obyvatel. Pokud například rádi vaří, věnuji zvláštní zřetel kuchyni, která se stává ústřední místností,“ vysvětluje Swen Burgheim.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Převaha pečlivě rozestavěných uměleckých zvláštností bez praktického využití nabízí otázku, jak asi tento prostor vypadá v reálném životě

Z bývalé obilnice vznikl osobitý loft uprostřed Amsterodamu

Kuchyně s jídelnou jsou jen několik kroků vzdálené od obývací části, ale od gauče je dobře oddělují i rozdílné úrovně podlah. Obnaženou cihlovou zeď obývacího pokoje nasvěcují podlahová svítidla.

Loft v bývalé továrně zklidnila vnitřní zahrada

Žádné načančané přeplácanosti. Tady vládne muž

Syrový loft z továrny na sušenky

Reklama
Článek je zařazen v: hospoda, bydlení, loft
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama