Zapomenuté dřínky připomínají šípky. Nejen barvou a tvarem, ale i množstvím vitaminu C

Plody dřínu obecného jsou jedlé červené podlouhlé peckovice, kterým se říká dřínky. Na první pohled připomínají šípky, a mají dokonce i hodně podobné léčivé účinky a vysoký obsah vitaminu C. V poslední době se o nich stále častěji mluví jako o potravině budoucnosti. Dají se jíst syrové, nejčastěji se ale suší. Z čerstvých si můžeme udělat marmeládu nebo je naložit do oleje jako olivy.

Dřín obecný (Cornus mas) je listnatý keř vysoký 2 až 8 metrů. Přirozeně se vyskytuje ve středních a severozápadních Čechách a na jižní a střední Moravě. Dřín můžete pěstovat na zahradě jako užitkový i okrasný keř, hodí se do živých plotů. Vyžaduje lehkou a teplou půdu s neutrálním či zásaditým pH. Ačkoliv se jedná o dřevinu milující slunce a teplo, je mrazuvzdorná. Dřín obecný vykvétá brzy na jaře, už v březnu, ještě před olistěním keře. Květy jsou velmi výrazné, žluté a poskytují první potravu pro hmyz.

Co jsou dřínky

Plody dřínu jsou jedlé červené podlouhlé peckovice, kterým se říká dřínky. Na první pohled svou barvou i tvarem připomínají šípky. S úrodou se dá počítat obvykle až šestý rok po výsadbě, pozvolna se pak zvyšuje. Z jednoho keře sklidíte okolo 7 kg, u starších dřevin v příznivém roce i 40 kg plodů. V době sklizně je nejlepší pod keř rozložit plachtu nebo fólii a plodnými větvemi lehce zatřást. Zralé dřínky opadají. Tvrdší sebrané plody je dobré ještě asi týden nechat uležet. Během dozrávání změknou a trpce kyselá chuť se změní na sladkokyselou.

Dřínky jako lék

„O plodech dřínu obecného se v poslední době stále častěji mluví jako o potravině budoucnosti. A přitom se dřínky běžně jedly už v pravěku, ve středověku byly v zimě sušené dřínky oblíbeným životabudičem a osvědčeným lékem při průjmech,“ říká bylinkář Martin Kolár.

Na co jsou dobré plody dřínu

Drobné, jasně až vínově červené plody jsou bohaté zejména na vitaminy C (podobné množství jako šípky) a B, železo, fosfor či draslík, sacharidy, vlákninu, třísloviny, pryskyřice i organické kyseliny. „Dřínky mají antiseptické, analgetické a posilující účinky, Přirozeně podporují obranyschopnost a  taky bojují proti stárnutí, pomáhají při bolestech hlavy a horečce při chorobách z nachlazení a chřipce, jsou vhodné při potížích s trávením a zlepšují chuť k jídlu,“ vysvětluje bylinkář.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Šípky pomáhají při chřipce i stresu. Kdy je sbírat a jak udělat šípkový čaj i proslulou omáčku

Co s plody dřínu

Dřínky chutí částečně připomínají švestky nebo šípky, jsou ovšem kyselejší, mají natrpklou sladkokyselou chuť. „Dobře vyzrálé se dají jíst syrové, nejlepší jsou po přejití mrazem, nejčastěji se ale suší. Ze sušených i čerstvých dřínků je skvělý léčivý čaj, který má podobné blahodárné účinky i obsah vitaminu C jako známější čaj šípkový,“ doporučuje M. Kolár.

Z čerstvých se vyrábějí džemy, sirupy, likéry či pálenky, pečené čaje nebo se nakládají do oleje. Skvělé jsou v kombinaci s bezinkami a brusinkami nebo jablky a hruškami. Pro zpracování je většinou třeba dužinu doslova seškrabat z pecičky.

Dřínkový čaj

Ingredience

  • 1 lžíce čerstvých dřínků
  • 200 ml horké vody
  • med na oslazení podle chuti

Příprava

Dřínky zalijte horkou vodou a přikryté nechte asi 15 minut vyluhovat. Oslaďte medem podle chuti.

Užívání

Nálev pomáhá při průjmech, snižuje bolest hlavy a působí také proti horečce. Pijeme až třikrát denně.

Čaj ze sušených dřínků

  • 1 lžíce sušených dřínků
  • 250 ml vody
  • med na oslazení

Příprava

Dřínky zalijeme studenou vodou, zakryjeme a necháme přes noc macerovat. Druhý den mírně zahřejeme a scedíme. Můžeme osladit medem.

Užívání

Macerát pijeme vlažný dvakrát až třikrát denně. Působí proti horečce, je výborný na posílení imunity v chřipkovém období. Pomáhá při potížích s trávením.

Dřínková marmeláda

Ingredience

  • 750 g odpeckovaných dřínků
  • 750 g cukru
  • 1-2 lžičky vodky nebo ovocné pálenky

Příprava

Dřínky s vodou povaříme, dokud úplně nezměknou, zhruba půl hodiny. Pak je rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši, přidáme cukr a pomalu za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme přejít varem. Přidáme alkohol, promícháme a marmeládou naplníme sterilizované zavařovací sklenice a pevně uzavřeme víčkem. Obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Dřínky à la olivy

Ingredience

  • 250 g dřínků (je lepší použít pevnější plody, které jsou méně zralé)
  • 100 g soli
  • voda podle potřeby
  • kvalitní olivový olej podle potřeby
  • česnek nebo chilli paprička
  • čerstvé bylinky tymián nebo oregano

Příprava

Vodu smícháme se solí. Omyté a očištěné dřínky dáme do slané vody, aby všechny byly ponořené. Na chladném a tmavém místě necháme nejméně týden stát, občas protřepeme. Dřínky zesvětlají. Scedíme je a necháme dobře oschnout. Česnek nebo chilli papričky nakrájíme na plátky, bylinky nasekáme. Do skleniček sypeme dřínky střídavě s bylinkami a česnekem či papričkou. Zalijeme olivovým olejem tak, aby byly dřínky úplně ponořené, a sklenice pak zavíčkujeme. Necháme alespoň 3 týdny uležet. Poté se již do nich můžeme pustit. Pak skladujeme v chladničce a používáme jako olivy, trvanlivost je zhruba měsíc.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cs.wikipedia.org, superpotraviny.webnode.cz, radimejak.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také