reklama

Quinoa – semínka s ocáskem, která ochrání před migrénou či nadváhou

bras
11. ledna 2017
Mezi superpotraviny je řazena právem. Je skvělá při boji s nadbytečnými kily, obsahuje spoustu cenných látek a navíc je přirozeně bezlepková.
reklama

Quinoa vypadá jako obilovina a je tak i využívána, ale fakticky se jedná o semínka rostliny merlík čilský. Tento příbuzný špenátu a řepy pochází z jižní Ameriky a kdysi patřil k základním potravinám starých Aztéků a Inků. D. Grotto ve své knize 101 potravin, které vám zachrání život! uvádí, že inčtí bojovníci se na dlouhých pochodech živili takzvanými „válečnými koulemi“ tedy merlíkem smíchaným a uplácaným s tukem.

U nás už před časem přestala být quinoa záležitostí pouze kovaných fanoušků zdravé výživy. Běžně ji totiž můžeme koupit i v regálech většiny supermarketů. A je to dobře, protože tato vzhledem i chutí nenápadná potravina obsahuje ve srovnání s obilovinami daleko více bílkovin, je zaručeným zdrojem vápníku, železa, fosforu, draslíku, hořčíku, vitamínu E, C a vitamínů skupiny B. Díky svému složení je quinoa dobrým pomocníkem při redukčních dietách, častých bolestech hlavy a zažívacích obtížích. Je vhodným doplněním jídelníčku celiaků, alergiků nebo veganů.

Vždy nejdřív propláchnout!

Quinoa patří k potravinám s velice rychlou a jednoduchou přípravou, takže máme další důvod sahat po ní co nejčastěji. Jeden díl quinoy vaříme pod pokličkou ve 2,5 dílech vody 15 až 18 minut. Před samotným vařením ji můžeme opražit na rozpáleném tuku, ale určitě bychom ji neměli zapomenout nejdřív několikrát důkladně propláchnout vařící vodou. Děláme to tak dlouho, dokud voda, kterou semínka proléváme, nepřestane pěnit, což je znamení, že se z povrchu semínek odplavily všechny saponiny. Quinoa se hodí všude tam, kde používáme rýži nebo kuskus, po uvaření je lehoučká a nadýchaná a má velice jemnou chuť. V syrovém stavu připomíná jáhly, po uvaření semínka jakoby zprůhlední a na každém z nich se objeví malý ocásek.

Nasladko i naslano

Quinoa je surovina s všestranným využitím. Uvařenou a vychladlou ji můžeme vyzkoušet například do zimního salátu s polníčkem nebo špenátem, libovolnou zeleninou a zálivkou z několik lžic umeocta, citronové šťávy a olivového oleje.

Úžasnou pochoutkou je teplá quinoa s pečenou zeleninou – kousky cibule, česneku, papriky nebo například kořenové zeleniny smícháme s pepřem, solí, olivovým olejem a kořením dle chuti a upečeme v troubě. Nakonec přimícháme uvařenou quinou a posypeme strouhaným parmazánem.

Vyzkoušet můžeme i jednoduchou zeleninovou polévkou – nakrájenou cibuli a česnek orestujeme na másle, přidáme nahrubo nastrouhanou nebo na malé kousky nakrájenou zeleninu, přisypeme propláchnutá semínka a nakonec zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme, opepříme a vaříme zhruba 20 minut.

Uvařená quinoa je vhodnou ingrediencí do směsí pro plnění zapékaných paprik, cuket či dýní a výborným základem pro různé smažené placičky. Pokud chceme ochutnat quinou nasladko, není nic jednoduššího, než si z ní připravit ranní kaši s ovocem, ořechy a medem či javorovým sirupem.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama