Bydlení

3. dubna 2024 11:46

Josef Šťastna

Čas na výměnu kotle se krátí každým dnem. Domácnosti mohou získat dotace

Kdo do 1. září roku 2024 nevyřadí z provozu starý kotel, riskuje pokutu ve výši 50 tisíc korun. Pokuta může být úředníky udělena opakovaně. Rodinám, které na výměnu kotlů nemají peníze, mohou pomoci dotace.

Češi mají k dispozici necelých pět měsíců, aby se zbavili nevyhovujících kotlů na tuhá paliva. Experti varují, že čas na výměnu se krátí každým dnem, kdo si nechá výměnu kotle na poslední chvíli, může se dostat pod časový tlak, protože trh s kotli bude pod náporem. Kdo bude chtít ve starém kotli topit i v září, bude postupovat v rozporu se zákonem, takovým lidem hrozí opakovaná pokuta ve výši 50 000 Kč. O této problematice jsme na webu Prima Living podrobně psali zde.

Jaké kotle budou od září nevyhovující?

Jde o kotle, které si majitelé domů zhotovili svépomocí.

Jde také o kotle, které byly vyrobeny před rokem 2003.

Kotle, které nesplňují podmínky pro zařazení do 3. (nebo vyšší) emisní třídy.

Na seznamu jsou i kotle, které emisní třídu vůbec přiřazenou nemají.

Podrobný seznam nevyhovujících kotlů najdete zde.

Na výměnu kotle můžete získat dotaci

Pokud víte, že výměna kotle se týká také vaší domácnosti, můžete požádat o získání finančních prostředků prostřednictvím dotací. V nabídce jsou dva dotační programy.

Ministerstvo životního prostředí nabízí tzv. kotlíkové dotace. Z peněz Evropské unie je podle společnosti Kadria vyčleněno více než 1,7 miliardy korun. Za tyto peníze se plánuje výměna cca 30 tisíc zastaralých neekologických kotlů. Žádosti se budou podávat v průběhu roku 2024. Přesné termíny jsou plně v kompetenci jednotlivých krajů. Ve třetí vlně již nebude možné pořídit kotel na uhlí a to ani v kombinaci uhlí/biomasa.

Domácnosti, které na kotlíkové dotace nedosáhnou, mohou podle ČEZ požádat o finanční obnos nezbytný pro výměnu kotle u Státního fondu životního prostředí ČR, a to v rámci projektu Nová zelená úsporám. Z těchto prostředků však může být žadatelům proplaceno nejvýše 50 % celkových nákladů spojených s obměnou topného zařízení.

V českých domech a chatách je podle odhadů Ministerstva životního prostředí stále 150 až  200 tisíc starých neekologických kotlů nižší než 3. emisní třídy. Na výměnu je čas pouze do konce srpna. Majitelé zastaralých kotlů by rozhodně neměli váhat a začít na výměně pracovat. Naopak kamna nebo krby, které vytápějí pouze místnost, ve které jsou umístěny, se mohou používat i nadále.

Domácnosti spalují nekvalitní dřevo:

Zdroje: Ministerstvo životního prostředí, skupina ČEZ, společnost Kadria

Sdílejte článek
Štítky peníze ČEZ dotace krb kouř plynový kotel Green Deal Ministerstvo životního prostředí České republiky Zelená úsporám Státní fond životního prostředí ESG

Přečtěte si také