Zahrada

6. srpna 2024 16:08

Tomáš Durčák

Čeká nás krutá, větrná zima. Meteorologové varují před dopady oteplení na pólu

Na první pohled by se mohlo zdát, že co se děje na jižním pólu zeměkoule, by nás v Česku příliš zajímat nemuselo. Nyní zde ale meteorologové pozorují velmi ojedinělý jev, který by pro severní polokouli – tedy včetně Evropy a naší země – mohl připravit enormně silnou zimu doprovázenou silnými větry.

Jev, k němuž má nyní dle pozorování na dalekém jižním pólu docházet, se odborně nazývá stratosférické oteplení. To má podle všeho vliv na stále menší schopnost ledového vzdušného víru nad pólem udržovat v sobě chladný vzduch, který má nyní možnost začít unikat z polárních oblastí na sever do USA a Evropy, kde může způsobovat výrazné anomálie v počasí.

Web Severe Weather nyní přinesl poměrně detailní popis tohoto procesu a mimo jiné varuje, že by jeho vliv mohl zasáhnout i do letošní zimy a udělat ji nejen nezvykle intenzivní, ale zároveň nadprůměrně větrnou. Dle meteorologů však bude zásadní, jak se současné stratosférické oteplování na jižním pólu bude vyvíjet směrem k podzimu.

„Podzimní anomálně vysoký tlak nad jižním pólem má vypozorovanou spojitost s tím, jak následně vypadá zimní počasí na severní polokouli,“ píší ve své analýze odborníci, kteří zatím přirozeně nic najisto nevědí, ale doporučují obyvatelům Severní Ameriky a Evropy bedlivě zmíněný jev sledovat. Jeho dopad na to, zda bude letošní zima nadprůměrně teplejší, nebo naopak výrazně chladnější, než jsme zvyklí, má být totiž nemalý.

Německý meteorolog Jan Schenk ve své předpovědi pro portál The Weather Channel očekává poslední teplejší dny v září, avšak koncem října by mělo dojít k prudkému ochlazení. „Od září už žádná velká vedra očekávat nelze. V samotném září ještě třicítku výjimečně vidět můžeme, ale ne na žádné běžné bázi. V říjnu už nejteplejší dny nabídnou pouze teploty do 25 stupňů,“ předpovídá Schenk, dle kterého nás letos čeká rok, kdy zažijeme jen velmi krátký sychravý podzim, po němž ihned přijdou první opravdu chladné, zimní dny.

Sezóna klíšťat letos ještě neskončila, pozor na klíšťovou encefalitidu:


Přečtěte si také