reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Jak naložit zeleninu na zimu: Vyzkoušejte cuketovou nebo houbovou čalamádu

Lenka Valjentová , Vydáno: 06.09.2020
Jak zpracovat zeleninu na zimu: Vyzkoušejte cuketovou, houbovou, zelnou a maďarskou čalamádu
Autor: istock.com Jak zpracovat zeleninu na zimu: Vyzkoušejte cuketovou, houbovou, zelnou a maďarskou čalamádu
Receptů a způsobů, jak na zimu konzervovat papriky, rajčata, okurky, cukety, zelí, houby nebo cibuli je opravdu hodně. Jedním z nich je čalamáda – směs krájené zeleniny naložené v octovém nálevu. Vzájemný poměr i kombinace jednotlivých druhů zelenin v čalamádě nejsou přesně dané, takže se dají měnit podle toho, jaké zeleniny je právě na zahradě nebo v obchodě hodně. Máme pro vás inspirativní recepty na ostrou maďarskou s feferonkou, jemnou cuketovou, pikantní zelnou a originální houbovou čalamádu.

reklama

Čalamáda se obvykle připravuje z krájených paprik, hlávkového zelí, okurek, rajčat, mrkve, cuket, hub a cibule, která v ní nesmí nikdy chybět. I když při přípravě čalamády postupujeme podle receptu, můžeme si dovolit popustit uzdu fantazii a s poměry a kombinací zeleniny si pohrát. Čalamády se hodí se ke grilovanému i pečenému masu a k zapečeným pokrmům místo salátu a jako obloha. Dají se přidat do obložených baget, sendvičů a burgrů.

Čalamáda, anglicky pickles, německy Gemüsesalat, francouzsky achar, se obvykle připravuje z krájených paprik, hlávkového zelí, okurek, rajčat, mrkve, cuket, hub a cibule
Autor: istock.com Čalamáda, anglicky pickles, německy Gemüsesalat, francouzsky achar, se obvykle připravuje z krájených paprik, hlávkového zelí, okurek, rajčat, mrkve, cuket, hub a cibule

Cuketová čalamáda

Ingredience

Postup

Zeleninu nakrájíme na kostičky, smícháme s Lakem, cukrem a octem. V chladu necháme do druhého dne rozležet, aby zelenina pustila šťávu. Směs pak roznoměrně napěchujeme do zavařovacích skleniček i se šťávou a sterilujeme při teplotě 80 °C zhruba 25 minut.

Cuketová čalamáda
Autor: archiv Labeta Cuketová čalamáda

Pikantní zelná čalamáda

Ingredience

Postup

Zelí nastrouháme na nudličky a mrkev nahrubo. Zeleninu smícháme, přidáme ocet, olej, cukr, sůl, hořčičná, fenyklová a koriandrová semínka. Pečlivě promícháme a umačkáme, aby pustila šťávu. Papriky nakrájíme na proužky, cibuli na prstýnky a přimícháme k zelí s mrkví. Promačkáme a necháme asi 2 hodiny rozležet. Pak zeleninu i se šťávou rozdělíme do sklenic a upěchujeme. Sklenice dobře uzavřeme víčky a čalamádu sterilujeme 20 minut při teplotě 90 °C Necháme vychladnout a uchováme v chladu.

Pikantní zelná čalamáda (ilustrační foto)
Autor: istock.com Pikantní zelná čalamáda (ilustrační foto)

Ostrá maďarská čalamáda

Ingredience

  • 1 kg zelených paprik
  • 1 kg rajčat
  • 750 g bílého hlávkového zelí
  • 2 větší cibule
  • 1 až 2 feferonky podle chuti
  • 4 stroužky česneku
  • 1 l bílého vinného octa
  • 1,5 l vody
  • 150 g cukru
  • 4 lžičky soli
  • 3 lžíce celého černého pepře
  • 1 Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny Dr.Oetker

Postup

Papriky pokrájíme na nudličky, rajčata na čtvrtiny, zelí na nudličky. Česnek, cibuli a feferonku nakrájíme na tenká kolečka. Zeleninu smícháme a naplníme do sklenic. Na sladkokyselý nálev smícháme ocet s vodou, cukrem, solí a zrnky pepře. Přivedeme k varu a necháme vařit tak dlouho, až se cukr rozpustí. Sejmeme a do horkého nálevu přidáme pomůcku ke konzervování. Důkladně zamícháme, až se rozpustí. Hotovým nálevem zalijeme zeleninu. Sklenice uzavřeme nejlépe šroubovacími uzávěry a necháme 5 minut otočené víčkem dolů.

Ostrá maďarská čalamáda
Autor: archiv Dr.Oetker Ostrá maďarská čalamáda

Houbová čalamáda

Ingredience

  • 500 g hub
  • 250 g paprik
  • 250 g cibule
  • 700 ml vody
  • 100 ml octa
  • 70 g cukru
  • 15 g soli + na osolení vody na houby
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček jalovce
  • 10 kuliček černého pepře

Postup

Houby povaříme asi 7 minut ve slané vodě, scedíme a necháme vychladnout. Na lák smícháme v hrnci vodu, ocet, cukr, sůl a všechno koření. Promícháme a necháme krátce přejít varem. Sejmeme. Na kostičky nebo plátky nakrájíme papriku, cibuli a houby, promícháme. Lák scedíme (ale nemusíme, záleží na chuti) a směs zeleniny s houbami ještě teplým lákem zalijeme. Necháme asi hodinu rozležet, pak čalamádou naplníme zavařovací skleničky a sterilujeme při teplotě 80 °C asi 20 minut.

Mohlo by se vám líbit:

Jak zpracovat přerostlé okurky: Nejlepší jsou rychlokvašky nebo naložené po americku

Z přerostlých okurek udělejte rychlokvašky nebo je naložte po americku

Naložte zeleninu a použijte ji jako dárek

Velká radost z malé úrody: Naložte zeleninu a věnujte ji jako dárek

Nakládaná zelenina v pikantním nálevu: Okurky, cuketa i patison v jedné sklenici

Nakládaná zelenina v pikantním nálevu: Okurky, cuketa i patison v jedné sklenici

Červená řepa s křenem tvoří skvělou dvojici

Červená řepa s křenem je vynikající a zdravá pochoutka. Zkuste dva lákavé recepty


 

Článek je zařazen v: čalamáda , Cuketová čalamáda recept , houbová čalamáda recept , Pikantní zelná čalamáda recept , jak naložit zeleninu , zpracování zeleniny

reklama

Přečtěte si také