Jak naložit zeleninu na zimu: Vyzkoušejte cuketovou nebo houbovou čalamádu
Čalamádase obvykle připravuje z krájených paprik, hlávkového zelí,okurek,rajčat,mrkve, cuket, huba cibule, která vní nesmí nikdy chybět. I když při přípravě čalamády postupujeme podle receptu, můžeme si dovolit popustit uzdu fantazii a s poměry a kombinací zeleniny si pohrát. Čalamády se hodí se ke grilovanému i pečenému masu a k zapečeným pokrmům místo salátu a jako obloha. Dají se přidat do obložených baget,sendvičů a burgrů.

Čalamáda 2 Zdroj: istock.com
Cuketová čalamáda
Ingredience
- 3 kg oloupané cukety bez jadérek
- 1 kg bílé papriky
- 4 červené papriky nebo velká rajčata
- 1 kg oloupané cibule
- 1 balíček Laka Labeta
- 300 g cukru
- 300 ml octa
Postup
Zeleninu nakrájíme na kostičky, smícháme sLakem, cukrem a octem. V chladu necháme do druhého dne rozležet, aby zelenina pustila šťávu. Směs pak roznoměrně napěchujeme do zavařovacích skleniček i se šťávou a sterilujeme při teplotě 80 °C zhruba 25 minut.

Čalamáda 4 Zdroj: archiv Labeta
Pikantní zelná čalamáda
Ingredience
- 2kgbílého hlávkového zelí (můžeme nakombinovat s červeným)
- 1kgzelené papriky
- 600 gmrkve
- 750 gcibule
- 500g cukru
- 500mlocta
- 300mloleje
- 90g soli
- 3lžičky hořčičného semínka
- 1lžička koriandru
- 1 lžička fenyklu
Postup
Zelí nastrouháme na nudličky a mrkev nahrubo. Zeleninu smícháme, přidáme ocet, olej, cukr, sůl, hořčičná, fenyklová a koriandrová semínka. Pečlivě promícháme aumačkáme, aby pustila šťávu. Papriky nakrájíme na proužky, cibuli na prstýnky apřimícháme kzelí s mrkví. Promačkáme anecháme asi 2 hodiny rozležet. Pak zeleninu ise šťávou rozdělíme do sklenic aupěchujeme. Sklenice dobře uzavřeme víčky ačalamádu sterilujeme 20 minut při teplotě 90 °C Necháme vychladnout auchováme v chladu.

Čalamáda 3 Zdroj: istock.com
Ostrá maďarská čalamáda
Ingredience
- 1 kg zelených paprik
- 1 kg rajčat
- 750 g bílého hlávkového zelí
- 2 větší cibule
- 1 až 2 feferonky podle chuti
- 4 stroužky česneku
- 1 l bílého vinného octa
- 1,5 l vody
- 150 g cukru
- 4 lžičky soli
- 3 lžíce celého černého pepře
- 1 Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny Dr.Oetker
Postup
Papriky pokrájíme na nudličky, rajčata na čtvrtiny, zelí na nudličky. Česnek, cibuli a feferonku nakrájíme na tenká kolečka. Zeleninu smícháme a naplníme do sklenic. Na sladkokyselý nálev smícháme ocet svodou, cukrem, solí a zrnky pepře. Přivedeme kvaru a necháme vařit tak dlouho, až se cukr rozpustí. Sejmeme a do horkého nálevu přidáme pomůcku ke konzervování. Důkladně zamícháme, až se rozpustí. Hotovým nálevem zalijeme zeleninu. Sklenice uzavřeme nejlépe šroubovacími uzávěry a necháme 5 minut otočené víčkem dolů.

Čalamáda 5 Zdroj: archiv Dr.Oetker
Houbová čalamáda
Ingredience
- 500 g hub
- 250 g paprik
- 250 g cibule
- 700 ml vody
- 100 ml octa
- 70 g cukru
- 15 g soli + na osolení vody na houby
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček jalovce
- 10 kuliček černého pepře
Postup
Houby povaříme asi 7 minut ve slané vodě, scedíme a necháme vychladnout. Na lák smícháme v hrnci vodu, ocet, cukr, sůl a všechno koření. Promícháme a necháme krátce přejít varem. Sejmeme. Na kostičky nebo plátky nakrájíme papriku, cibuli a houby, promícháme. Lák scedíme (ale nemusíme, záleží na chuti) a směs zeleniny s houbami ještě teplým lákem zalijeme. Necháme asi hodinu rozležet, pak čalamádou naplníme zavařovací skleničky a sterilujeme při teplotě 80 °C asi 20 minut.