reklama

Jak naložit zeleninu na zimu: Vyzkoušejte cuketovou nebo houbovou čalamádu

Lenka Valjentová
6. září 2020
Receptů a způsobů, jak na zimu konzervovat papriky, rajčata, okurky, cukety, zelí, houby nebo cibuli je opravdu hodně. Jedním z nich je čalamáda – směs krájené zeleniny naložené v octovém nálevu. Vzájemný poměr i kombinace jednotlivých druhů zelenin v čalamádě nejsou přesně dané, takže se dají měnit podle toho, jaké zeleniny je právě na zahradě nebo v obchodě hodně.
reklama

Čalamádase obvykle připravuje z krájených paprik, hlávkového zelí,okurek,rajčat,mrkve, cuket, huba cibule, která vní nesmí nikdy chybět. I když při přípravě čalamády postupujeme podle receptu, můžeme si dovolit popustit uzdu fantazii a s poměry a kombinací zeleniny si pohrát. Čalamády se hodí se ke grilovanému i pečenému masu a k zapečeným pokrmům místo salátu a jako obloha. Dají se přidat do obložených baget,sendvičů a burgrů.

Cuketová čalamáda

Ingredience

Postup

Zeleninu nakrájíme na kostičky, smícháme sLakem, cukrem a octem. V chladu necháme do druhého dne rozležet, aby zelenina pustila šťávu. Směs pak roznoměrně napěchujeme do zavařovacích skleniček i se šťávou a sterilujeme při teplotě 80 °C zhruba 25 minut.

Pikantní zelná čalamáda

Ingredience

Postup

Zelí nastrouháme na nudličky a mrkev nahrubo. Zeleninu smícháme, přidáme ocet, olej, cukr, sůl, hořčičná, fenyklová a koriandrová semínka. Pečlivě promícháme aumačkáme, aby pustila šťávu. Papriky nakrájíme na proužky, cibuli na prstýnky apřimícháme kzelí s mrkví. Promačkáme anecháme asi 2 hodiny rozležet. Pak zeleninu ise šťávou rozdělíme do sklenic aupěchujeme. Sklenice dobře uzavřeme víčky ačalamádu sterilujeme 20 minut při teplotě 90 °C Necháme vychladnout auchováme v chladu.

Ostrá maďarská čalamáda

Ingredience

  • 1 kg zelených paprik
  • 1 kg rajčat
  • 750 g bílého hlávkového zelí
  • 2 větší cibule
  • 1 až 2 feferonky podle chuti
  • 4 stroužky česneku
  • 1 l bílého vinného octa
  • 1,5 l vody
  • 150 g cukru
  • 4 lžičky soli
  • 3 lžíce celého černého pepře
  • 1 Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny Dr.Oetker

Postup

Papriky pokrájíme na nudličky, rajčata na čtvrtiny, zelí na nudličky. Česnek, cibuli a feferonku nakrájíme na tenká kolečka. Zeleninu smícháme a naplníme do sklenic. Na sladkokyselý nálev smícháme ocet svodou, cukrem, solí a zrnky pepře. Přivedeme kvaru a necháme vařit tak dlouho, až se cukr rozpustí. Sejmeme a do horkého nálevu přidáme pomůcku ke konzervování. Důkladně zamícháme, až se rozpustí. Hotovým nálevem zalijeme zeleninu. Sklenice uzavřeme nejlépe šroubovacími uzávěry a necháme 5 minut otočené víčkem dolů.

Houbová čalamáda

Ingredience

  • 500 g hub
  • 250 g paprik
  • 250 g cibule
  • 700 ml vody
  • 100 ml octa
  • 70 g cukru
  • 15 g soli + na osolení vody na houby
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček jalovce
  • 10 kuliček černého pepře

Postup

Houby povaříme asi 7 minut ve slané vodě, scedíme a necháme vychladnout. Na lák smícháme v hrnci vodu, ocet, cukr, sůl a všechno koření. Promícháme a necháme krátce přejít varem. Sejmeme. Na kostičky nebo plátky nakrájíme papriku, cibuli a houby, promícháme. Lák scedíme (ale nemusíme, záleží na chuti) a směs zeleniny s houbami ještě teplým lákem zalijeme. Necháme asi hodinu rozležet, pak čalamádou naplníme zavařovací skleničky a sterilujeme při teplotě 80 °C asi 20 minut.

Mohlo by se vámlíbit:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama