České chaty snů: Ze staré maringotky je pěkná chata na kolech s originální vychytávkou

Proměna maringotky a nej vychytávka - České chaty snů S2 (6)

Šestý díl pořadu České chaty snů nás zavedl do jižních Čech. Naše architekty ve složení Petr Portych, Ondřej Zdvomka a sochař Sebastian Wojnar čekala originální výzva – proměnit starou cirkusovou maringotku v moderní mobilní chatu na kolech. A povedlo se!

Nedaleko jihočeského Husince se nachází malá vesnice Lažiště, ve které se už otevírá Šumava. A právě na jednom z místních svahů stojí stařičká maringotka, kterou by si její majitel přál zachránit. Její historie sahá až do dvacátých let minulého století, kdy byla součástí vozového parku jednoho z cirkusů.

Majitel maringotky ji chtěl přestavět pro potřeby celoročního, a hlavně moderního mobilního užívání. Podlehl totiž současnému trendu mobilního chataření. Pro architekty Petra Portycha, Ondřeje Zdvomku a sochaře Sebastiana Wojnara to byla originální výzva!

Připomeňte si, jak vypadala maringotka před rekonstrukcí:

I přes svůj věk je maringotka celkem zachovalá, stále funkční a schopná pohybu.  Ale samozřejmě komfort v tak malém prostoru nebyl nic moc. Zejména z tohoto důvodu bylo potřeba konstrukci trochu „přizvednout“, aby se do maringotky vešel a také mohl pohodlně narovnat i vyšší člověk.

NENECHTE SI UJÍT: České chaty snů: Klasická áčková chata v Kytlici prošla jedinečnou proměnou

Hned od začátku architekti věděli, že budou využívat barvy, ale že postupem času dojdou až ke kombinaci opáleného dřeva, světlých okenních rámů, růžových parapetů a tyrkysových židlí, to je opravdu nenapadlo. V tomto dílu najdete také nejoriginálnější vychytávku celé série – skládací postel.

Podívejte se na video v úvodu článku a na fotky,  jak vypadá maringotka teď po proměně:

Proměna maringotky očima Ondřeje Zdvomky

„Ano, tak jako maringotka sjezdí světa kraj, tak i náš architektonický návrh prodělal svůj vývoj a cestu. Výsledkem je ale jemná pastelová architektonická hra, která vytváří nově artikulovaný, ale přesto klasický interiér, kterému dominuje podélná linka s veškerým zařízením, velké otevírací dveře a sklopná terasa, fungující zároveň jako bezpečnostní prvek. Poslední vychytávkou jsou pak skládací postele schované v dřevěné krabici, při složení se z nich stává pohovka, při rozložení manželská postel s matracemi, které lze vyhodit na trávu a užít si slunečný den.“

Na tuto i předcházející epizody pořadu České chaty snů se můžete podívat zde.

Na prima+ si můžete novinkovou přestavbu pustit s týdenním předstihem

Zdroj: FTV Prima


Přečtěte si také