České chaty snů: Tahle chata byla na spadnutí. Podívejte se, jak po rekonstrukci prokoukla

Proměna malé chaty - České chaty snů S2 (3)

Čtvrtý díl pořadu České chaty snů zavítal do středních Čech. Malá chata, kterou postavil dědeček současné majitelky, začala po jeho smrti chátrat a byla v žalostném stavu. Před architekty ve složení Petr Portych, Ondřej Zdvomka a sochař Sebastian Wojnar stál nelehký úkol – chatu zachránit a vdechnout jí nový život. A podařilo se! Však se podívejte.

Malá chatička, kterou vlastnoručně před osmdesáti lety postavil majitelčin dědeček, je obklopená rozsáhlým jabloňovým sadem. Nachází se na samém konci jedné středočeské obce nedaleko Vraného nad Vltavou. Po smrti dědečka začala chata chátrat a jeho vnučka se chtěla pokusit jeho odkaz zachránit.

NENECHTE SI UJÍT: České chaty snů: Klasická áčková chata v Kytlici prošla jedinečnou proměnou

Chata na spadnutí

Chata byla poměrně pěkná, ale zhruba z jedné poloviny v naprosto žalostném stavu. Některé detaily byly krásné – s provedením pomáhali studenti stavebnictví a to bylo znát. Velkým problémem byly mělké základy a neúnosné stěny. Navíc do střechy už nějakou dobu zatékalo a byla na spadnutí.

Připomeňte si, jak vypadala chata před rekonstrukcí:

Nová kuchyň a koupelna

Pevným bodem proměny se stal zděný komín. Naši architekti ve složení Petr Portych, Ondřej Zdvomka a sochař Sebastian Wojnar se do rekonstrukce pustili z gruntu – půlka chaty šla dolů a nechali si ji znovu vyrobit z dřevěných panelů. Uvnitř byl směr změny jasný – všechno vyčistit, zjednodušit a odstranit nevyužité prostory. Cílem bylo také zrušit miniaturní chodbu a na jejím místě nově vybudovat kuchyni a koupelnu.

Podívejte se na fotky,  jak vypadá vlastnoručně postavená chata teď po proměně:

Rekonstrukce chaty očima architekta Ondřeje Zdvomky

„Zcela zásadním problémem byla kvalita konstrukce, která se musela nahradit, a největší výzvou se stalo, jak to provést tak, aby nic nespadlo. Chatu jsme proměnili do venkovského stylu, ale v modernější podobě – jemně jsme k sobě ladili odstíny šedé, žluté a dřeva, spolu s nasládle zelenou linkou. Vnitřní stěny zůstaly pohledově dřevěné, což nám umožnila dřevěná panelová technologie. Zajímavostí je zvýraznění směřování oken na stromy v sadu a nezvyklé řešení obložení fasády horizontálním směrem s předsazením.“

Na tuto i předcházející epizody pořadu České chaty snů se můžete podívat zde.

Na prima+ si můžete novinkovou přestavbu pustit s týdenním předstihem

Zdroj: FTV Prima

Sdílejte článek

Přečtěte si také