České chaty snů: Klasická áčková chata v Kytlici prošla jedinečnou proměnou

Proměna áčka v Kytlici - České chaty snů S2 (3)

Dalším příkladem často se vyskytujícího stylu českých chat je tzv. áčko. Tato kombinovaná dřevěno-zděná stavba v Lužických horách dělá sice radost svým majitelům už po dvě generace, ale i přes neustálé „vylepšování“ a přistavování se jim nedařilo dospět k vysněnému cíli. Architekti Petr Portych, Ondřej Zdvomka a sochař Sebastian Wojnar si opět mákli - a výsledek stojí za to!

Typická áčková chata v malebné Kytlici byla poměrně netradiční svým konstrukčním řešením (původně vysoké áčko) – tvoří ji pouze střešní konstrukce. Pokud by architekti chatu rozřízli příčně, měla by tvar vysokého trojúhelníku. Navíc ji ale současný majitel spolu se svým otcem obohatil o dostavbu koupelny, která narušila původní jednoduché vyznění lapidárního tvaru.

NENECHTE SI UJÍT: České chaty snů se vrací: Těšte se na osm nových velkolepých proměn

Hra tvarů

Naši šikovní architekti si pohráli s geometrickými tvary – špičku střechy doplnili kruhovými okny, oblý tvar tak předchází špičatý štít a vzájemně na sebe navazují lépe než u obdélných oken. Zaoblili také i podhled v podkroví, aby kopíroval linii oken. Podkroví tak dostalo úplně novou formu, která je hlavním motivem celé přestavby.

Připomeňte si, jak vypadala chata v Kytlici  před rekonstrukcí:

Jedinečná proměna interiéru

V přízemí byl velmi výrazný, ale předimenzovaný krb, složitě vyzdívaný. Svou mohutností přebíjel vše ostatní. Navíc na tak malém prostoru znemožňoval spojení kuchyně s obývacím pokojem, což je dnes, v době konverzací nad jídlem, velká škoda. Došlo proto k jeho kompletnímu zbourání, až na funkční část – komínový průduch. Ke komínu byla přistavena kruhová kamna jako odkaz na hravé podkroví. Volný prostor byl vyplněn kuchyňskou pracovní deskou. Ten, kdo bude vařit, má nyní dokonalý přehled o celé chatě, konečně vidí i ven a může si povídat také s ostatními.

Podívejte se na fotky,  jak vypadá áčková chata teď po proměně:

Proměna áčkové chaty očima architekta Ondřeje Zdvomky

„Umělecké doplnění interiéru si vzal opět na starost Sebastian – sloup zdobený klasickým řádem s korintskou hlavicí je jemnou analogií k oblým tvarům oken. Říká, že o této kráse samozřejmě víme už několik tisíciletí – základní geometrické tvary a jejich souhra mají vrchol právě v období antiky. Zvenku jsme ukryli hřmotnou přístavbu koupelny za zelenou stěnu a spravili omítku. Bílá barva fasády doplňuje stržené odstíny dřeva v interiéru a nechává křovinatou stěnu vyniknout. Drobnými postrčeními jsme vytěžili maximum z áčkového tvaru a podařilo se nám skrýt veškeré nedokonalosti svépomocné přestavby.“

Na tuto i předcházející epizody pořadu České chaty snů se můžete podívat zde.

Na prima+ si můžete novinkovou přestavbu pustit s týdenním předstihem

Zdroj: FTV Prima

Sdílejte článek

Přečtěte si také