Chytré nápady, jak šikovně zařídit mini koupelnu, aby se do ní vešla vana i pračka

Malý byt vyžaduje při zařizování mnohem více promýšlení než byt větších rozměrů. Dnes se zaměříme na miniaturní koupelnu, která je součástí většiny malometrážních bytů a bytů v panelových domech.

Pokud je v bytě k dispozici jen malá koupelna, většina nových obyvatel přistoupí při přestavbě k odstranění vany a zabudování prostorově mnohem úspornějšího sprchového koutu. Pak se do většiny koupelen vejde i pračka. Na první pohled je to řešení velmi rozumné. Většina lidí se stejně raději sprchuje, i kvůli úspoře vody.

Na druhou stranu občas potřebujete namočit prádlo nebo něco přeprat v ruce a umyvadlo je malé a co si budeme povídat, poležení ve vaně plné pěny má také něco do sebe. Na trhu je dnes široká nabídka malých van atypických tvarů i rozměrů a také různé typy sprchových zástěn pro vany. Chce to jen projít celou nabídku koupelnových studií. V nejhorším případě můžete použít i maličkou vanu sedací. A také pračku můžete zabudovat přímo pod umyvadlo. Proto se proto dobře rozhlédněte po možnostech, které moderní vybavení do koupelny nabízí.

Do opravdu miniaturních koupelen je v nabídce i koupelnový nábytek a sanita tak maličkých rozměrů, že připomínají domeček pro panenky. Jejich funkčnost už je však trochu omezená a pro větší rodinu se nehodí.

Uvolněte podlahu

Malý prostor vyžaduje také odlehčení v podobě závěsných umyvadel, toalet i koupelnových skříněk. Toto řešení je praktické pro úklid a docílíte jím i pocitového zvětšení podlahové plochy.

Pod umyvadlem

Elegantní porcelánová noha pod umyvadlem je sice krásná, ale v malých koupelnách musíme využít každý kousek místa. Proto do těchto prostor raději umístěte tolik potřebné police a skříňky, nebo dokonce i pračku.

Atypické tvarování

V malých koupelnách je potřeba šetřit každým centimetrem, ale na druhou stranu zvažte, jestli se chcete obejít bez vany a spokojíte se jenom se sprchováním. Na trhu najdete vanu opravdu do každé koupelny.

Úložné systémy

Ať máte koupelnu velkou nebo malou, potřebujete do ní uložit stále stejné množství věcí. Proto si pořiďte šikovné organizéry, s jejichž pomocí udržíte v malé koupelně přehled a pořádek.

Pozor na tmavé barvy

Pokud si v koupelně nechcete připadat jako v kobce, vyhněte se tmavým obkladům. Světlé barvy prostor zvětší a rozjasní a přesně toho potřebujete v malé koupelně dosáhnout.

Pokud však chcete koupelnu přece jen trochu opticky zvětšit, zvolte trochu tmavší dlaždice na stěnu proti vchodu. Prostor se tak pocitově protáhne a prohloubí.

Vsaďte na mozaiky

Velké formáty dlaždic a ještě ke všemu velké a nápadné vzory? Tak ty nemají v malé koupelně co dělat. Ideálním řešením obkladů miniaturních koupelen jsou skleněné i keramické mozaiky světlejších barev nebo klidně i velký formát obkladu, ale ideálně v bílé barvě.

Nešetřete na zrcadlech

Malý prostor koupelny potřebuje rozšířit všemi dostupnými způsoby. Využijte známého efektu zrcadlení! Zrcadla alespoň pocitově znásobí prostor koupelny, ve které se tak budete hned cítit mnohem příjemněji.

Zdroj: https://www.nejremeslnici.cz/t/4466-minikoupelna/navody-a-pomoc; https://www.hezkakoupelna.cz/inspirace-pro-vybaveni-male-koupelny?


Přečtěte si také