Naše tipy

6. září 2023 09:00

Komerční sdělení

Čtyřka časopisu Bydlení mezi panely je na stáncích

V letošním čtvrtém vydání časopisu Bydlení mezi panely se, mimo jiné, dozvíte, jak zrekonstruovat byt za pomoci renomovaných architektů. V časopise najdete také různé varianty barevného řešení koupelen nebo renovaci kuchyně a další pravidelné rubriky jako jsou například Návštěva, Proměna bytu, Flóra nebo Galerie. Nedílnou součást tohoto vydání časopisu tvoří ověřené rady a cenné informace z oblasti bydlení.

V bytovém domě pražské Riviéry Modřany bylo pro klienty podstatné zařídit hlavní obývací místnost, která je zároveň kuchyní a jídelnou. K tomu si přáli v prostoru vytvořit místo pro práci a také by měli radost z ostrůvku v kuchyni. Na začátku znělo zadání jako nemožné, avšak správným rozložením se podařilo v místnosti ve tvaru L navrhnout truhlářskými nábytky dispozici přesně na míru. A jak to všechno dopadlo? To se dozvíte v reportáži naznané Interiér se zelenými židlemi od firmy TON.

Jak při výběru kuchyně neudělat chyby

Vybírání nové kuchyně je významným rozhodnutím, které ovlivní jak každodenní vaření a přípravu jídel, tak i estetiku vašeho domova. Jak při výběru kuchyně neudělat chyby vám poradí Ing. arch. Jana Toulcová z Oresi. Kromě změření a naplánování prostoru, funkčnosti a ergonomie, je při výběru nové kuchyně potřeba věnovat se především kvalitě materiálů. Další cenné informace získáte v článku s titulkem Na co si dát pozor při výběru kuchyně: Radí architekt Oresi.

Jak vybrat umyvadlo do koupelny

Umyvadlo je klíčovým funkčním i designovým prvkem každé koupelny. Mnohdy si přitom ani neuvědomujeme, kolik u něj každý den strávíme času drobnými aktivitami od čištění zubů, mytí rukou, až po večerní odličování. Mělo by proto splňovat ty nejvyšší nároky, aby vám poskytovalo dostatečný komfort a současně se stalo nepřehlédnutelnou dominantou koupelny. Další cenné rady najdete v článku nazvaném Umyvadlo v hlavní roli.

Interiér pro rodinu se třemi dětmi

Novostavba vznikla přesně dle vkusu a na míru osobním požadavkům investorů podle návrhu architekta Martina Kareše. Autorkou interiéru je MgA. Martina Šandová ze studia TI ARCHITEKTI. Zahradní úpravy zpracovalo studio Partero. „Naším úkolem bylo zpracovat kompletní interiérovou část a jelikož nás investor přizval ještě v počátcích stavby, bylo tak možné ovlivnit částečně i dispoziční řešení a navrhnout tak interiér, který bude opravdu podle potřeb rodiny s třemi malými dětmi a psy chtěli, aby prostor působil svěže, hravě a barevně,“ podotýká autorka interiéru MgA. Martina Šandová ze studia TI ARCHITEKTI. Nakonec se realizace stala hlavním vítězem soutěže Interiér roku 2022. Další podrobnosti najdete v článku s titulkem Dům Hra s růžovým ostrůvkem.

Rekonstrukce bytu v paneláku

V rámci proměny panelového bytu pracovali architekti v procesu udržitelné adaptace. Pracovali s typizovaným půdorysem panelového domu z šedesátých let. "Definování vztahů v rodině a míry intimity se z generace na generaci stále proměňuje. Původnímu prostoru tohoto bytu chyběla lehkost. Zdál se nám příliš rigidní, strukturovaný a definovaný", poznamenávají architekti Mgr. art. Richard Kilo a Ing. arch. Matej Honč. A jak rekonstrukce dopadla? To se dozvíte v článku uveřejněném pod názvem Projekt proměny panelového bytu.

Investice do energeticky úsporných řešení

Ceny energií už od loňského roku prudce rostou a spolu s tím i náklady na provoz domů. Stále více se tak potvrzuje, že investice do energeticky úsporných řešení se vyplatí. Využít lze navíc státní dotace Nová zelená úsporám, která je dostupná pro soukromé a podnikatelské účely i v letošním roce. Nově navíc i pro bytové domy. Další informace v článku Nová zelená úsporám pomáhá rodinným i bytovým domům.

Družstevní bydlení

Družstevní bydlení má u nás tradici trvající více než 100 let, přesto developeři na výstavbu družstevních nemovitostí prakticky rezignovali. Jedním z důvodů je častá obava ze zpronevěření finančních prostředků družstva. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad ale upozorňuje, že toto lze při financování bankou velmi dobře ošetřit. Z pohledu právní ochrany majetku tak nejsou obavy na místě. Další cenné informace najdete v článku s titulkem Obavy z vytunelování jsou zbytečné.

Proměna malého bytu

Martina je máma dvou dospívajících dětí, se kterými žije v bytě, který si před sedmnácti lety s manželem pořídili. Byt byl jen tak tak pro mladý pár, natož pro rodinu s dětmi. Když byli všichni pohromadě a děti malé, tak se tam dokázali vtěsnat. Jenže manžel odešel a Martina v bytě zůstala sama. Na větší úpravy nemá nejenom nápady, ale ani peníze. Další informace v reportáži nazvané Osobní prostor pro členy rodiny v malém panelákovém bytě.

Příběhy za plátnem: Marie Ban

Nejdřív vás přitáhne netradiční barevnost obrazů, pak teprve vnímáte jejich poselství. I když z některých dýchne lehká nostalgie, mají oleje Marie Ban většinou pozitivní náboj a svérázný vtip. Stojíte před nimi tiše a snažíte se odhalit příběh, který do nich nadaná malířka Marie Ban skryla. Další podrobnosti v článku s titulkem Příběhy za plátnem.

Ale to opravdu není všechno. Dále jsme pro vás připravili řadu informací ze všech oblastí, které s bydlením souvisejí. V tomto čísle najdete dokonce dvě galerie, mnoho tipů a trendů a nezapomněli jsme ani na květinovou fantazii a další příběh z pořadu Jak se staví sen.

Sdílejte článek
Štítky design časopis dům bydlení byt Bydlení mezi panely

Přečtěte si také