Výlety

12. října 2023 07:00

Lenka Valjentová

Dýně všech barev, velikostí a tvarů můžete obdivovat v pražské Troji. Výstava vás zavede do Asie

Letošní přehlídka dýní a dýňových aranžmá v Botanické zahradě hlavního města Prahy je stejně jako celá sezona inspirována Asií a její přírodou a kulturou. Královnou výstavy bude jako vždy gigantická dýně pěstitele Jana Staňka z Horních Bludovic. Letos váží úctyhodných 150 kg. Součástí výstavy jsou také víkendové podzimní dílničky, dlabání dýní a halloweenský průvod. Výstava dýní se koná od 13. do 31. října.

Výstava dýní a dýňových aranžmá v botanické zahradě je tradičním vrcholem podzimu. Těšit se můžete na pestrou přehlídku plodů tykví a dalších podzimních přírodnin a rostlin.

Dýně (nejen) po asijsku

Letošní sezona v botanické zahradě je inspirována Asií, asijskou flórou, přírodou a kulturou a do Asie nás tentokrát zavede i přehlídka dýní. Připomenou ji dekorace a zastavení připravené ve spolupráci se studenty České zahradnické akademie Mělník. K vidění bude drak, gejši, rikša, vrcholky Himálaje, lampiony a další motivy. Tematická zastavení budou tentokrát připravena v rámci celé botanické zahrady a provedou návštěvníky expozicemi od pokladny u sídliště Bohnice až do Ornamentální zahrady. I tento rok nebude na výstavě chybět gigantická dýně Atlantic Giant, kterou botanické zahradě věnuje pěstitel Jan Staněk z Horních Bludovic.  Letošní výpěstek dosáhl úctyhodných rozměrů a váhy okolo 150 kg.

Jak v Botanické zahradě hl. m. Prahy chystají výstavu dýní, prozradili na sociálních sítích:

5000 kg dýní navezeno do zahrady! 💪 🎃 Kulaté, šišaté, zahnuté, oranžové, černé, žíhané, zelené,… zkrátka dýně všech...

Posted by Botanická zahrada Praha on Saturday, October 7, 2023

Víkendové programy

Výstavu v botanické zahradě budou tradičně provázet i tradiční víkendové  programy. Během víkendových akcí pro celou rodinu bude připraven i hudební program a bohaté občerstvení.

  • Podzimní dílničky: Hned na první víkend 14. a 15. října jsou připraveny kreativní dílny s podzimní tematikou. Zájemci mohou malovat na kamínky, vyrobit si papírové dýně, vytvořit si koláže z listů.
  • Dýňové hrátky: O víkendu 21. a 22. října si návštěvníci trojské zahrady užijí Dýňové hrátky. Pro příchozí budou k dispozici dýně za drobný poplatek a také různé přírodniny, které mohou při tvoření využít. Děti spolu s rodiči mohou z dýní a plodů podzimu zhotovovat nejrůznější aranžmá, zvířátka či příšerky.
  • Halloween a lampionový průvod: Ještě před Haloweenem, o víkendu 28. a 29. října, pak mohou malí i velcí společně přijít dlabat dýně a vyrobit si dýňové lucerny pro nadcházející halloweenský průvod botanickou zahradou, který se uskuteční v úterý 31. října. Během víkendových akcí pro celou rodinu bude připraven i hudební program a bohaté občerstvení.

Královny medu zblízka

V areálu botanické zahrady v Troji je až do konce října k vidění i zajímavá panelová výstava, která představuje návštěvníkům včelu medonosnou tak, jak ji neznají. Fotografie, které vznikly využitím mikrofotografické techniky skenovací elektronové mikroskopie, přiblíží pomocí až 4 000násobně zvětšených záběrů detaily ze života tohoto druhu hmyzu. Autorem snímků je fotograf a vědecký pracovník Viktor Sýkora. Výstava je součástí nově zrekonstruované expozice včel medonosných, která se těší postupně většímu a většímu zájmu veřejnosti.

Zdroj: www.botanicka.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také