Výlety

15. září 2023 07:00

Lenka Valjentová

Navštivte perlu české renesance. Zámek Červená Řečice je prvně ve své historii otevřený veřejnosti

Milovníkům památek a české renesance zvlášť se po několikaleté rozsáhlé rekonstrukci letos v létě vůbec poprvé ve své historii otevřel zámek Červená Řečice na Pelhřimovsku. Přijeďte si na vlastní oči prohlédnout unikátní architektonický skvost. Je přístupný celoročně.

Areál zámku v Červené Řečici dnes tvoří celkem šest na sebe navazujících budov, které dohromady vytvářejí dvě nádvoří. Pozoruhodný renesanční zámek pevnostního typu nemá na území Česka obdoby a patří mezi vzácné poklady české renesance.

Výjimečná architektura

Vznikl v polovině 16. století přestavbou původního gotického hradu, který dnes připomíná válcová hláska. Kdy přesně tvrz vznikla, není známo. Je významným dokladem proměny středověkého sídla v reprezentativní zámeckou rezidenci. Jeho vzhled ovlivnily především renesanční a barokní úpravy, ale i gotická fáze je dodnes velmi čitelná. Cenné jsou především zachované typické znaky renesanční architektury – sgrafitová výzdoba fasády s figurálními motivy, vysoké renesanční štíty, lunetová římsa či hřebínkové klenby.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tip na výlet do bylinkové zahrady v Kuksu. Vydejte se za perlou českého baroka

Do dnešního dne se také zachovaly zbytky vodního příkopu, který napájela kaskáda rybníků, a opevnění se dvěma baštami na západě. Mimořádně a dosud téměř v celku dochované opevnění nemá u nás v rámci raně novověké architektury prakticky žádné srovnání. Na jižní straně na zámek v minulosti navazovala zahrada, která už zanikla.

Zachráněný renesanční skvost

Zámek v Červené Řečici byl kdysi centrem rozsáhlého panství pražských biskupů a arcibiskupů, ale od 90. let patřil mezi nejohroženější památky nejen na Vysočině. Po postupné a rozsáhlé rekonstrukci, která probíhala od roku 2011, se letos v červenci vůbec poprvé ve své historii oficiálně otevřel veřejnosti.

Díky nově nainstalovanému ústřednímu vytápění je možné vstupní křídlo objektu nově užívat celoročně. V něm jsou umístěny výstavní místnosti, slavnostní obřadní sál, galerie a také nezbytné prostory pro návštěvníky s pokladnou a hygienickým zázemím.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Objevte vzkříšenou krásu vrchnostenské zahrady na hradě Pernštejn

Zámek je vybavený zapůjčeným mobiliářem ze zámků Červená Lhota a Náměšť nad Oslavou a z hradu Zvíkov. Nábytek z Červené Lhoty se tak vlastně vrátil domů – jedná se o kousky, které na Červené Řečici kdysi skutečně bývaly, než se dostaly jinam.

Ve výstavní síni je aktuálně k vidění keramika z archeologických vykopávek, později přibydou další nálezy včetně vzácných mincí. Součástí prohlídky je rovněž videomapping, který během komentované prohlídky ukazuje návštěvníkům, jak vypadal hrad a zámek v průběhu staletí.

Podívejte se, co o zámku Červená Řečice prozradila Miroslava Paclová, zdejší kastelánka v pořadu Prima Česko:

Zámek Červená Řečice je otevřen celý rok

Na prohlídky můžete přijít od úterka do neděle od 9 do 17 hodin, doporučuje se rezervace. Vstup do areálu s archeologickými nálezy stojí 50 korun. Komentovaná prohlídka stojí 180 korun pro dospělého, student a senioři zaplatí 140 korun a děti do šesti let mají vstupné zdarma.

Zdroje: cervenarecice.cz,vysocina.eu, cnn.iprima.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také