Encyklopedie

23. června 2014 17:33

Iva Kropáčková

Česnek / Allium sativum

Česnek patří mezi nejoblíbenější cibulové zeleniny. Obsahuje ještě více fytoncidů než cibule a řadu vitamínů. Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a je účinný proti střevním baktériím. Je důležitou zeleninu v kuchyni.

Pěstování:

Pro úspěšné pěstování je potřeba zajistit česneku teplou a slunnou polohu.

Půdu potřebuje středně těžkou sdostatkem vápna. Rostlina nesnáší těžké, zamokřené půdy a přímé hnojení chlévským hnojem.

Česnek je nutné zalévat jen při dlouhotrvajícím suchu.

Česnek pěstujeme ze stroužků nebo případně zpacibulek, které je potřeba před výsadbou mořit proti háďátku a proti houbovým chorobám.

Česnek můžete vysazovat na podzim a nebo až na jaře. Stroužky vysazujte špičkou nahoru do hloubky asi 4 centimetry.

Česnek/Allium sativum, Foto: Jindřich Votýpka

Sdílejte článek
Štítky česnek česnek kuchyňský

Přečtěte si také