Encyklopedie

22. května 2014 00:45

Iva Kropáčková

Jeřáb ptačí / Sorbus aucuparia

Jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia) je keř až strom s kulovitými plody, většinou červenými, ale i žlutými.

Jeřáb ptačíúčinky

Jeřabiny obsahují organické kyseliny (např. kyselinu parasorbinovou, sorbovou, jablečnou, vinnou, citronovou aj.), cukry, sorbit, sorbózu, karotinoid sorbusin, vitamin C, třísloviny, pektiny, antokyany, silice, flavonoidy a hořčiny. Květy obsahují látky podobné, navíc je však přítomna sloučenina podobná ženským hormonům.

Jeřabiny působení

Jeřabiny působí mírně projímavě a močopudně, zvyšují vylučování žluče, užívají se jako antirevmatikum, k rozrušování a vyplavování močového písku a menších kaménků nebo jako prostředek regulující činnost střev. Vnitřně se užívá také jako diuretický prostředek vdětském lékařství. Pomáhá dobře při zánětech horních cest dýchacích.

Jeřáb ptačí sběr

  • Plody – jeřabiny se sbírají na podzim. Nejdříve se suší ve stínu a potom se dosušují na slunci.
  • Občas se sbírá i květ (v květnu).
  • Sušina je bez zápachu, chutná nakysle a svíravě. Jeřabiny mrazem měknou.

Přečtěte si také