Jeřabiny prospívají kloubům a fungují proti stresu. Které jsou jedlé?
Červenooranžové kuličky jeřabin jsou ozdobou podzimní přírody se zajímavými léčivými účinky. Prospívají kloubům, trávení i imunitě. Jak je zpracovat a které jeřabiny jsou jedlé?
Když začnou na stromech červenat jeřabiny, červenooranžové plody jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia), podzim už klepe na dveře. Je to pravda? Pomáhají při revmatismu, dně a bolesti kloubů, prospívají trávení, podporují přirozenou imunitu a fungují i proti podzimní depresi a únavě. Nejčastěji se z nich připravuje čaj, sirup, kapky a prášek. V syrovém stavu mohou příjemně ovocně vonící a hořce až trpce chutnající plody jeřábu přivodit žaludeční problémy a bolest hlavy. Proto se často tvrdí, že jeřabiny jsou jedovaté.
Naši předkové říkávali, že čím dříve jeřabiny začnou zrát, tím delší a krutější bude zima. Tak uvidíme, jak to bude letos.
Nenechte si ujít: Bude letos mírná zima, nebo kruté mrazy? Pranostiky a lidová moudrost mají jasno
Jeřabiny léčivé účinky
„Jeřabiny výborně poslouží jako podpora obranných sil organismu v podzimním a zimním období, v době zvýšeného výskytu virových onemocnění nebo při stresu a únavě. Pro léčebné využití se z plodů nejčastěji připravují čaj, tinktura, sirup či víno. Používají se i sladší plody šlechtěných odrůd jeřábu, jako je například jeřáb moravský sladkoplodý,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.

Které jeřabiny jsou jedovaté?
V podstatě jsou všechny červené jeřabiny jedlé, jen by se neměly jíst syrové. „Plody jeřábu obsahují mj. velké množství vitaminu C (podobně jako šípky a rakytník řešetlákový), třísloviny, hořčiny, silice, ale taky kyselinu parasorbovou a glykosid kyseliny kyanovodíkové, které po požití většího množství mohou vyvolat u citlivých jedinců žaludeční nevolnost, zvracení a bolesti hlavy. Tepelným zpracováním nebo sušením ale tyhle ‚jedy' zmizí a jeřabiny můžeme bez obav konzumovat,“ vysvětluje bylinkář.
Podle starých pověr jsou jedlé jeřabiny ze stromů, které mají vroubkované lístky jen v jedné třetině. Ty nejedlé, které mají svíravou chuť, mají listy vroubkované celé. Také se traduje, že jedlé jeřabiny mají hvězdičku na plodech a nejedlé křížek.
Také se traduje, že jedlé jeřabiny mají hvězdičku na plodech a nejedlé křížek.

Jak zpracovat jeřabiny
Jeřabinám nevadí, když projdou mrazem. Naopak díky tomu ztrácí svou hořkost a trpkost a jsou sladší a měkčí. Proto se doporučuje dát je před zpracováním na noc do mrazáku.
Vyplatí se vědět: Nasbírejte si hložinky. Červené plody hlohu jsou dobré na srdce
Jeřabinový čaj na podporu trávení
Ingredience
1 lžička sušených drcených jeřabin
250 ml vroucí vody
Příprava
Plody zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10–15 minut vyluhovat, pak scedíme. Vlažný čaj můžeme osladit medem. Pijeme dva šálky denně.
Mohlo by vás zajímat: Dřínky připomínají šípky vzhledem i množstvím vitaminu C. Dělá se z nich čaj i džem
Jeřabinová tinktura na bolavé klouby
Ingredience
1 díl podrcených jeřabin
5 dílů vodky nebo domácí pálenky
Příprava
Jeřabiny zalijeme alkoholem, zakryjeme a necháme nejméně tři týdny macerovat na tmavém místě při pokojové teplotě. Pak přefiltrujeme přes kávový filtr. Přelijeme do menších lahviček.
Užívání
Užíváme 1 lžičku jeřabinové tinktury třikrát denně buď pod jazyk, nebo ve sklence vody. Můžeme ji také používat jako mazání a bolavé klouby masírovat.
Posilující jeřabinové víno
Ingredience
500 g zralých jeřabin
1 l kvalitního bílého vína
Příprava
Očistěné, omyté a osušené jeřabiny nahrubo nadrtíme, zalijeme bílým vínem a uzavřeme. Jeřabiny necháme v chladu macerovat ve víně zhruba 15 dnů, jednou za dva dny protřepeme. Pak zahřejeme a dvakrát scedíme přes plátno. Vychladlé skladujeme v lednici.
Užívání
Za vyzkoušení stojí desetidenní posilující kúra, která našemu organismu pomůže překonat nástrahy sychravého podzimního počasí. Jednu sklenku jeřabinového vína (max. 100 ml) vypijeme před večeří.
Inspirujte se: Domácí likéry z šípků, jeřabin a trnek skvěle chutnají. Poslouží i jako prevence chřipky a nachlazení
Jeřabiny magické
Větvičky jeřábu ptačího se v dřívějších dobách přivazovaly nad dveře domů, aby jeho obyvatele chránily proti blesku a ohni, očarování a uhranutí. „Z Anglie pochází výstižná říkanka: ‚Jen jeřáb svázaný červenou nití vyděsí pekelné babizny k smrti.‘ Jeřáb byl oblíbeným stromem keltských druidů (kněží), kteří jej podle ochranného znamení pentagramu na jeho plodech považovali za magický. Plody a listy se sušily a zapalovaly k přivolání duchů, skřítků a duchovních rádců,“ shrnuje Kolár.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz