Jeřabiny prospívají kloubům, podporují trávení, pomáhají při chřipce i stresu
Červenooranžové kuličky jeřabin jsou krásnou dekorací podzimní přírody se zajímavými léčivými účinky. Po usušení nebo tepelné úpravě jsou skvělým přírodním lékem, prospívají kloubům, pomáhají s trávením a stimulují obranné síly organismu. Jako přírodní lék se nejčastěji připravují čaj, tinktura či víno.
Jeřabiny, červenooranžové plody jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia) příjemně voní po jablkách a hruškách a jejich chuť je trpká a hořká.
MPHLO BY VÁS ZAJÍMAT: S jeřabinami můžete hubnout, hodí se i pro diabetiky. Zkuste džem či mošt
Jeřabiny léčivé účinky
„Jeřabiny výborně poslouží jako podpora obranných sil organismu v podzimním a zimním období, v době zvýšeného výskytu virových onemocnění nebo při stresu a únavě. Pro léčebné využití se z plodů nejčastěji připravují čaj, tinktura, sirup či víno. Používají se i sladší plody šlechtěných odrůd jeřábu, jako je například jeřáb moravský sladkoplodý.“ uvádí bylinkář Martin Kolár.
Jeřabiny, červenooranžové plody jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia) příjemně voní po jablkách a hruškách a jejich chuť je trpká a hořká. Zdroj: iStock
Jak zpracovat jeřabiny
Jeřabinový čaj na podporu trávení
Ingredience
- 1 lžička sušených drcených jeřabin
- 250 ml vroucí vody
Příprava
Plody zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10–15 minut vyluhovat, pak scedíme. Vlažný čaj můžeme osladit medem. Pijeme dva šálky denně.
Jeřabinová tinktura na bolavé klouby
Ingredience
- 1 díl podrcených jeřabin
- 5 dílů vodky nebo domácí pálenky
Příprava
Jeřabiny zalijeme alkoholem, zakryjeme a necháme nejméně tři týdny macerovat na tmavém místě při pokojové teplotě. Pak přefiltrujeme přes kávový filtr. Přelijeme do menších lahviček.
Užívání
Užíváme 1 lžičku jeřabinové tinktury třikrát denně buď pod jazyk, nebo ve sklence vody. Můžeme jí také používat jako mazání a bolavé klouby masírovat.
Posilující jeřabinové víno
Ingredience
- 500 g zralých jeřabin
- 1 l kvalitního bílého vína
Příprava
Očistěné, omyté a osušené jeřabiny nahrubo nadrtíme, zalijeme bílým vínem a uzavřeme. Jeřabiny necháme v chladu macerovat ve víně zhruba 15 dnů, jednou za dva dny protřepeme. Pak zahřejeme a dvakrát scedíme přes plátno. Vychladlé skladujeme v lednici.
Užívání
Za vyzkoušejí stojí desetidenní posilující kúra, která našemu organismu pomůže překonat nástrahy sychravého podzimního počasí. Jednu sklenku jeřabinového vína (max. 100 ml) vypijeme před večeří.
Větvičky jeřábu ptačího se v dřívějších dobách přivazovaly nad dveře domů, aby jeho obyvatele chránily proti blesku a ohni, očarování a uhranutí. Zdroj: iStock
Jeřabiny magické
Větvičky jeřábu ptačího se v dřívějších dobách přivazovaly nad dveře domů, aby jeho obyvatele chránily proti blesku a ohni, očarování a uhranutí. „Z Anglie pochází výstižná říkanka: ‚Jen jeřáb svázaný červenou nití vyděsí pekelné babizny k smrti.‘ Jeřáb byl oblíbeným stromem keltských druidů (kněží), kteří jej podle ochranného znamení pentagramu na jeho plodech považovali za magický. Plody a listy se sušily a zapalovaly k přivolání duchů, skřítků a duchovních rádců,“ shrnuje Kolár.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz