návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Jeřabiny jsou skvělý přírodní lék. Jak je to ale s jejich jedovatostí?

Lenka Valjentová , Aktualizováno: 22.10.2021
Jeřabiny jsou přírodní lék na klouby, trávení a kašel
Autor: iStock Jeřabiny jsou přírodní lék na klouby, trávení a kašel
Červenooranžové kuličky jeřabin jsou krásnou dekorací podzimní přírody s nezanedbatelnými léčivými účinky. Říká se, že příjemně ovocně vonící a trpce a hořce chutnající čerstvé plody jeřábu ptačího jsou jedovaté. Je to pravda? Po usušení nebo tepelné úpravě jsou skvělým přírodním lékem, prospívají kloubům, pomáhají s trávením a stimulují obranné síly organismu v podzimním a zimním období. Podle receptů bylinkáře můžete vyzkoušet jeřabinový čaj na trávení, tinkturu na bolavé klouby, sirup proti kašli nebo posilující víno.

reklama

Když červenají jeřabiny, je tu bez jakýchkoli pochybností podzim. Můj děda říkával, že čím dříve jeřabiny začnou zrát, tím bude delší a krutější bude zima. Jeřabiny, červenooranžové plody jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia) příjemně voní po jablkách a hruškách a jejich chuť je trpká a hořká. Jeřabiny mají celou řadu léčivých účinků.

„Plody jeřábu ptačího prospívají kloubům, trávení a posilují obranyschopnost, jako přírodní lék pomáhají při revmatických potížích s bolavými klouby, ledvinových chorobách, problémech močových cest, nedostatečné činnosti střev, dlouhodobém průjmu, žaludečních neurózách, zánětech dýchacích cest,“  uvádí bylinkář Martin Kolár.

 „Jeřabiny výborně poslouží jako podpora obranných sil organismu v podzimním a zimním období zvýšeného výskytu virových onemocnění nebo při stresu a únavě. Pro léčebné využití se z plodů nejčastěji připravují čaj, tinktura, sirup či víno a bylinné likéry. Používají i sladší plody šlechtěných odrůd jeřábu, jako je například jeřáb moravský sladkoplodý.“

Jeřabiny, červenooranžové plody jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia) příjemně voní po jablkách a hruškách a jejich chuť je trpká a hořká.
Autor: iStock Jeřabiny, červenooranžové plody jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia) příjemně voní po jablkách a hruškách a jejich chuť je trpká a hořká.

Jsou jeřabiny jedovaté?

„Jeřabiny obsahují mj. velké množství vitaminu C (podobně jako šípky a rakytník řešetlákový), tříslovin, hořčin, silic, ale taky kyselinu parasorbovou a glykosid kyseliny kyanovodíkové, které ve větším množství mohou vyvolávat nevolnost, zvracení a bolesti hlavy. Sušením nebo tepelným zpracováním ale tyhle jedy' zmizí a jeřabiny můžeme bez obav použít,“ vysvětluje bylinkář.

Jeřábů je asi 80 druhů a plody všech jsou jedlé

S jeřabinami můžete hubnout, hodí se i pro diabetiky. Zkuste džem či mošt

Jeřáb moravský sladkoplodý

Vysaďte si na zahradu jeřáb moravský sladkoplodý a sklízejte zdravé plody, plné vitaminu C

Jeřabiny recepty

Jeřabinový čaj na podporu trávení

Ingredience

  • 1 lžička sušených drcených jeřabin
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Plody zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10–15 minut vyluhovat, pak scedíme. Vlažný čaj můžeme osladit medem. Pijeme dva šálky denně.

Jeřabiny jsou přírodní lék na klouby, trávení a kašel: jeřabinový sirup proti stresu užíváme1 až 2 lžičky třikrát denně, nejlépe ve sklenici vody nebo v čaji
Autor: iStock Jeřabiny jsou přírodní lék na klouby, trávení a kašel: jeřabinový sirup proti stresu užíváme1 až 2 lžičky třikrát denně, nejlépe ve sklenici vody nebo v čaji

Jeřabinová tinktura na bolavé klouby

Ingredience

  • 20 g podrcených sušených jeřabin
  • 100 ml vodky nebo domácí pálenky

Příprava

Jeřabiny zalijeme alkoholem, zakryjeme a necháme nejméně tři týdny macerovat na tmavém místě při pokojové teplotě. Pak přefiltrujeme přes kávový filtr. Přelijeme do menších lahviček.

Užívání

Užíváme 1 lžičku jeřabinové tinktury třikrát denně buď pod jazyk, nebo ve sklence vody. Můžeme jí také bolavé klouby masírovat.

Jeřabiny poslouží jako podpora obranných  sil organismu v podzimním a zimním období zvýšeného výskytu virových onemocnění nebo při stresu a únavě.
Autor: iStock Jeřabiny poslouží jako podpora obranných  sil organismu v podzimním a zimním období zvýšeného výskytu virových onemocnění nebo při stresu a únavě.

Jeřabinový sirup proti stresu

Ingredience

Příprava

Očištěné jeřabiny zalijeme vodou a asi čtvrt hodiny povaříme, potom rozmixujeme a scedíme přes sítko. Přidáme cukr a za stálého míchání necháme probublávat, aby se šťáva zahustila – sirup ochutnáme, když tak přidáme ještě cukr. Do lahve vypláchnuté alkoholem vložíme hřebíček, vlijeme sirup a uzavřeme. Skladujeme v chladu. Užíváme 1 až 2 lžičky sirupu třikrát denně, nejlépe ve sklenici vody nebo v čaji.

Jeřabiny jsou přírodní lék na klouby, trávení a kašel: sklenku jeřabinového vína (max. 100 ml) večer před jídlem je ideální jako desetidenní posilující kúra v podzimním sychravém počasí
Autor: iStock Jeřabiny jsou přírodní lék na klouby, trávení a kašel: sklenku jeřabinového vína (max. 100 ml) večer před jídlem je ideální jako desetidenní posilující kúra v podzimním sychravém počasí

Posilující jeřabinové víno

Ingredience

  • 500 g zralých jeřabin
  • 1 l kvalitního bílého vína

Příprava

Očistěné, omyté a osušené jeřabiny nahrubo nadrtíme, zalijeme bílým vínem a uzavřeme. Jeřabiny necháme v chladu macerovat ve víně zhruba 15 dnů, jednou za dva dny protřepeme. Pak zahřejeme a dvakrát scedíme přes plátno. Vychladlé skladujeme v lednici.

Užívání

Vyzkoušejte desetidenní posilující kúru, která vašemu organismu pomůže v sychravém podzimním počasí. Dejte si vždy jednu sklenku jeřabinového vína (max. 100 ml) večer před jídlem po dobu deseti dnů.

Jeřáb ptačí byl oblíbeným stromem keltských druidů, kteří jej podle ochranného znamení pentagramu na jeho plodech považovali za magický
Autor: iStock Jeřáb ptačí byl oblíbeným stromem keltských druidů, kteří jej podle ochranného znamení pentagramu na jeho plodech považovali za magický

Jeřabiny magické

Větvičky jeřábu ptačího se v dřívějších dobách přivazovaly nad dveře domů, aby jeho obyvatele chránily proti blesku a ohni, očarování a uhranutí. „Z Anglie pochází výstižná říkanka: ‚Jen jeřáb svázaný červenou nití vyděsí pekelné babizny k smrti.‘ Jeřáb byl oblíbeným stromem keltských druidů (kněží), kteří jej podle ochranného znamení pentagramu na jeho plodech považovali za magický. Plody a listy se sušily a zapalovaly k přivolání duchů, skřítků a duchovních rádců,“ shrnuje Kolár.

O podzimích plodech by vás ještě mohlo zajímat:

Jak zpracovat úrodu rakytníku: Z oranžových plodů můžeme udělat domácí léčivý olej nebo tinkturu, rakytníkový sirup i džem

Jak zpracovat rakytník: Z oranžových plodů můžete udělat léčivý olej nebo tinkturu, rakytníkový sirup i džem

Sběr rakytníkových plodů je kvůli trnitým větvím spíš očistec. Pokud ale vytrváte a sklizeň šikovně zpracujete, budete mít dostatečný přísun céčka a dalších vitamínů na celý rok

Rakytník obsahuje 10x více vitamínu C než pomeranč. Jak ho pěstovat?

Sbírejte šípky a využívejte jejich skvělé účinky! Pijte šípkový čaj nebo si udělejte sirup, džem a proslulou šípkovou omáčku

Šípky pomáhají při nachlazení a přivolávají věčnou lásku. Využijte jejich sílu

Odborníci je řadí k super potravinám. Přitom jsou všude a zadarmo

Kudy teče, tam léčí. Recept na jednoduchý šípkový likér

Sběr a konzumace šípků není úplně triviální záležitostí, musíte se poprat s trny a chloupky ukrytými pod dužinou

Jděte k šípku! Aneb jak si udělat pořádné zásoby vitamínu C na zimu

Jeřáb oskeruše: plody, kterým se říká oskeruše nebo oskoruše se na podzim v době sklizně podobají buď malým jablíčkům, nebo hruštičkám

Jeřáb oskeruše je krásný ovocný strom s léčivými účinky. A má i své muzeum

Tradiční podzimní dekorace na dveře

Věneček a koule z jeřabin: Podzimní dekorace na vchodové dveře

Anebo vyrobit domácí likér

Připravte si léčivý jeřabinový likér. Je to hračka

reklama

Článek je zařazen v: jeřabiny , jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia) , jeřabiny jedovaté , jeřabiny lék , jeřabiny imunita , jeřabiny víno , jeřabiny čaj , jeřabiny sirup , jeřabiny účinky , jeřabiny tinktura

reklama

Přečtěte si také