Jeřabiny prospívají kloubům, podporují trávení, pomáhají při chřipce i stresu. Jak je to ale s jejich jedovatostí?

Jeřabiny prospívají kloubům, podporují trávení, pomáhají při chřipce i stresu. Jak je to ale s jejich jedovatostí? Zdroj: iStock

Jeřabiny prospívají kloubům, podporují trávení, pomáhají při chřipce i stresu. Jak je to ale s jejich jedovatostí? Zdroj: iStock
Když červenají jeřabiny, je tu bez jakýchkoli pochybností podzim. Můj děda říkával, že čím dříve jeřabiny začnou zrát, tím bude delší a krutější bude zima. Jeřabiny, červenooranžové plody jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia) příjemně voní po jablkách a hruškách a jejich chuť je trpká a hořká.
Jeřabiny léčivé účinky
Jeřabiny mají celou řadu léčivých účinků. „Plody jeřábu ptačího prospívají kloubům, trávení a posilují obranyschopnost, jako přírodní lék pomáhají při revmatických potížích s bolavými klouby, ledvinových chorobách, problémech močových cest, nedostatečné činnosti střev, dlouhodobém průjmu, žaludečních neurózách, zánětech dýchacích cest,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.
„Jeřabiny výborně poslouží jako podpora obranných sil organismu v podzimním a zimním období, v době zvýšeného výskytu virových onemocnění nebo při stresu a únavě. Pro léčebné využití se z plodů nejčastěji připravují čaj, tinktura, sirup či víno a bylinné likéry. Používají i sladší plody šlechtěných odrůd jeřábu, jako je například jeřáb moravský sladkoplodý.“

Jeřabiny, červenooranžové plody jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia) příjemně voní po jablkách a hruškách a jejich chuť je trpká a hořká. Zdroj: iStock

Jeřabiny, červenooranžové plody jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia) příjemně voní po jablkách a hruškách a jejich chuť je trpká a hořká. Zdroj: iStock
Jsou jeřabiny jedovaté?
„Jeřabiny obsahují mj. velké množství vitaminu C (podobně jako šípky a rakytník řešetlákový), tříslovin, hořčin, silic, ale taky kyselinu parasorbovou a glykosid kyseliny kyanovodíkové, které ve větším množství mohou vyvolávat nevolnost, zvracení a bolesti hlavy. Sušením nebo tepelným zpracováním ale tyhle ‚jedy' zmizí a jeřabiny můžeme bez obav použít,“ vysvětluje bylinkář.
Jak zpracovat jeřabiny
Jeřabinový čaj na podporu trávení
Ingredience
- 1 lžička sušených drcených jeřabin
- 250 ml vroucí vody
Příprava
Plody zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10–15 minut vyluhovat, pak scedíme. Vlažný čaj můžeme osladit medem. Pijeme dva šálky denně.

Jeřabinový sirup: užíváme 1 až 2 lžičky třikrát denně, nejlépe ve sklenici vody nebo v čaji. Zdroj: iStock

Jeřabinový sirup: užíváme 1 až 2 lžičky třikrát denně, nejlépe ve sklenici vody nebo v čaji. Zdroj: iStock
Jeřabinová tinktura na bolavé klouby
Ingredience
- 1 díl podrcených jeřabin
- 5 dílů vodky nebo domácí pálenky
Příprava
Jeřabiny zalijeme alkoholem, zakryjeme a necháme nejméně tři týdny macerovat na tmavém místě při pokojové teplotě. Pak přefiltrujeme přes kávový filtr. Přelijeme do menších lahviček.
Užívání
Užíváme 1 lžičku jeřabinové tinktury třikrát denně buď pod jazyk, nebo ve sklence vody. Můžeme jí také používat jako mazání a bolavé klouby masírovat.

Jeřabiny mají celou řadu léčivých účinků. Plody jeřábu ptačího prospívají kloubům, trávení a posilují obranyschopnost. Zdroj: iStock

Jeřabiny mají celou řadu léčivých účinků. Plody jeřábu ptačího prospívají kloubům, trávení a posilují obranyschopnost. Zdroj: iStock
Jeřabinový sirup proti stresu
Ingredience
- 1,5 kg zralých čerstvých jeřabin
- 1 l vody
- 1 kg cukru
- 1–2 hřebíčky
Příprava
Očištěné jeřabiny zalijeme vodou a asi čtvrt hodiny povaříme, potom rozmixujeme a scedíme přes sítko. Přidáme cukr a za stálého míchání necháme probublávat, aby se šťáva zahustila – sirup ochutnáme, když tak přidáme ještě cukr. Do lahve vypláchnuté alkoholem vložíme hřebíček, vlijeme sirup a uzavřeme. Skladujeme v chladu.
Užívání
Jeřabinový sirup užíváme 1 až 2 lžičky sirupu třikrát denně, nejlépe ve sklenici vody nebo v čaji.

Domácí jeřabinové víno Zdroj: iStock
Posilující jeřabinové víno
Ingredience
- 500 g zralých jeřabin
- 1 l kvalitního bílého vína
Příprava
Očistěné, omyté a osušené jeřabiny nahrubo nadrtíme, zalijeme bílým vínem a uzavřeme. Jeřabiny necháme v chladu macerovat ve víně zhruba 15 dnů, jednou za dva dny protřepeme. Pak zahřejeme a dvakrát scedíme přes plátno. Vychladlé skladujeme v lednici.
Užívání
Za vyzkoušejí stojí desetidenní posilující kúra, která našemu organismu pomůže překonat nástrahy sychravého podzimního počasí. Jednu sklenku jeřabinového vína (max. 100 ml) vypijeme před večeří.

Větvičky jeřábu ptačího se v dřívějších dobách přivazovaly nad dveře domů, aby jeho obyvatele chránily proti blesku a ohni, očarování a uhranutí. Zdroj: iStock

Větvičky jeřábu ptačího se v dřívějších dobách přivazovaly nad dveře domů, aby jeho obyvatele chránily proti blesku a ohni, očarování a uhranutí. Zdroj: iStock
Jeřabiny magické
Větvičky jeřábu ptačího se v dřívějších dobách přivazovaly nad dveře domů, aby jeho obyvatele chránily proti blesku a ohni, očarování a uhranutí. „Z Anglie pochází výstižná říkanka: ‚Jen jeřáb svázaný červenou nití vyděsí pekelné babizny k smrti.‘ Jeřáb byl oblíbeným stromem keltských druidů (kněží), kteří jej podle ochranného znamení pentagramu na jeho plodech považovali za magický. Plody a listy se sušily a zapalovaly k přivolání duchů, skřítků a duchovních rádců,“ shrnuje Kolár.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz