Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

S jeřabinami můžete hubnout, hodí se i pro diabetiky. Zkuste džem či mošt

Takový jeřabinový džem pečený v troubě! Nebo mošt.
Vydáno: 24.09.2016
Jeřábů je asi 80 druhů a plody všech jsou jedlé
Jeřábů je asi 80 druhů a plody všech jsou jedlé Autor: Thinkstock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Zrající jeřabiny v krajině představují něco jako signální vlajky podzimu – jakmile se na jeřábech začnou objevovat bohaté oranžové až červené trsy (přesněji řečeno laty) jeřabin, znamená to, že se blíží konec léta. Jeřabiny ale nejsou jen na parádu – je to ovoce plné vitaminů a léčivých látek, které vám pomohou zhubnout i udržet tělo v rovnováze. Stačí vědět, jak na ně.

Jeřábů je asi 80 druhů a plody všech jsou jedlé – jen se po některých z nich budete víc šklebit. Nejrozšířenější je jeřáb ptačí, který se pozná podle vzpřímené koruny stromu a po celém okraji vroubkovaných listů. Mnohem chutnější jeřabiny získáte z jeřábu obecného, odrůda Moravská sladkoplodá. Tu náhodně objevili Valaši, když na konci 19. století pásli ovce (opravdu!) na Šumpersku poblíž obce Ostružná.

Nejchutnější jsou jeřabiny z jeřábu obecného, odrůda Moravská sladkoplodá Foto:

Světle červené plody této odrůdy mají natrpklou, kyselou, ale vcelku příjemnou chuť. Sklízejí se od druhé poloviny září, ale spěchat nemusíte. Na stromě vydrží poměrně dlouho a někdy se dokonce nechávají přejít prvním mrazem – jsou pak sladší.

Lékárnička v jediném plodu

A teď k tomu, čím jsou jeřabiny tak zajímavé. Jedlý jeřáb má vitamínu C stejně jako šípek a dvakrát více než citrony. Kromě toho obsahuje vitamín A, třísloviny, pektin a poměrně hodně vlákniny. Výhodou je, že vitamín C si jeřabiny udržují i v suchém stavu a je také vysoce stabilní ve šťávách. Alkoholický cukr, zvaný sorbitol, který je v plodech rovněž hojný, se průmyslově využívá jako náhradní sladidlo sorbit.

Plody jeřábu se díky vysokému obsahu prospěšných látek využívají v lidovém léčitelství. Působí na funkci trávicího traktu, podporují činnost střev a mají mírný projímavý účinek. Jeřabiny se používají i jako prostředek snižující vysoký krevní tlak, při sklerotických obtížích nebo poruchách štítné žlázy.

Kromě klasického kompotu můžete zkusit upéct marmeládu nebo si vyrobit mošt
Kromě klasického kompotu můžete zkusit upéct marmeládu nebo si vyrobit mošt
Thinkstock

Jeřabiny jsou také ideální součástí redukčních diet – 100 gramů jeřabin obsahuje 326 kJ energie, což je srovnatelné se stejným množstvím brambor. Na kompotu z jeřabin si tak pochutnají nejen ti, kdo nejsou spokojení se svou váhou, ale díky obsahu sorbitolu také třeba diabetici.

Co si můžete z jeřabin připravit?

Jeřabiny nemusíme konzumovat jen v podobě tradičního kompotu, kterým se obvykle nahrazovaly brusinky. Tady je pár tipů, jak si na červených kuličkách ještě více pochutnat.

Džem – omyté jeřabiny mírně osladíme a asi hodinu za občasného míchání dusíme na pekáči v troubě. Přidat můžete skořici a citronovou kůru, ještě za horka plníme do skleniček, které postavíme dnem vzhůru.

Jedlý jeřáb má vitamínu C stejně jako šípek a dvakrát více než citrony. Kromě toho obsahuje vitamín A, třísloviny, pektin a poměrně hodně vlákniny
Jedlý jeřáb má vitamínu C stejně jako šípek a dvakrát více než citrony. Kromě toho obsahuje vitamín A, třísloviny, pektin a poměrně hodně vlákniny
Thinkstock

Mošt – jeřabiny opláchneme, okapeme v cedníku a pak lisujeme v lisu na ovoce. Vzniklou šťávu plníme do lahví, které pasterizujeme při 70 stupních Celsia. Osvěžující mošt bez cukru získáme přidáním dvou litrů vody na jeden litr jeřabinové šťávy.

Jablečný dezert s jeřabinami – pochoutka nejen pro diabetiky: z větších sladkokyselých jablek vyřízneme střed, do vzniklé dutiny dáme pár kostek kompotované dýně a přidáme lžičku naložených jeřabin. Navrch nasypeme trochu mleté skořice. Do každého jablka lžící nalijeme trochu vody, vyskládáme na plech a v troubě pečeme deset až patnáct minut.

(mil)

Mohlo by vás zajímat:

Švestky se rychle kazí

Triky, jak uložit švestky, aby i v lednu chutnaly jak čerstvé

Na přípravu marmelády si vyhraďte dostatek času. Užijte si to, nespěchejte a nebudete litovat

Vyrobte si lahodnou marmeládu z šípků

Zavařováním to nekončí. Domácí marmelády můžete ještě stylově dozdobit.

13 tipů, jak udělat z domácí marmelády luxusní dárek

Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama