Encyklopedie

27. května 2014 23:06

Iva Kropáčková

Maliník / Rubus idaeus

Maliny najdete v téměř každé zahradě.

Maliny chutnají báječně jak čerstvé, tak vkompotech, šťávách nebo sirupech. Plody mají vysoký obsah vitaminů, minerálních látek a vláknin. Maliny patří mezi neoblíbenější drobné ovoce.

Pěstování:

Chcete- li, aby maliník dobře plodil, musíte mu dopřát dobrou půdu. V příliš mokré a těžké půdě se rostlinám nedaří. Důležitý je i dostatek slunečního světla. Ve stínu se výhony "vytahují", jsou slabé a špatně vyzrávají.

Kvýsadbě použijte jen zdravé sazenice. Sázet je můžete na podzim i na jaře. Po výsadbě seřízněte nadzemní část na 2 – 3 pupeny. Když je suchu, rostliny po výsadbě řádně zalijte. Maliník sice dobře roste, ale přesto potřebuje dodávat každý druhý rok organická hnojiva.

Maliník je potřeba pravidelně odplevelovat, a to zejména od kopřiv, které dokáží sklizeň pořádně znepříjemnit.

Sběr:

Plody maliníků dozrávají postupně během 3 – 4 týdnů. Zralou malinu snadno poznáte podle toho,že je charakteristicky vybarvená a lehce se odděluje od květního lůžka. Plody sbírejte každých 3 – 5 dnů, podle počasí a to nejlépe po ránu, dokud jsou ještě po noci chladné.

Maliny jsou nejlepší čerstvé přímo z rostliny. Sebrané ovoce zpracujte co nejrychleji.

Maliník/Rubus idaeus, Foto: Jindřich Votýpka

Maliník/Rubus idaeus, Foto: Jindřich Votýpka

Maliník/Rubus idaeus - detail, Foto: Jindřich Votýpka

Sdílejte článek
Štítky rostliny

Přečtěte si také