27. května 2014 22:16
Iva KropáčkováRozmarýn lékařský / Rosmarinus officinalis
Droga obsahuje 1 až 2% silice (verbenon, borneol, cineol, kafr, limonen aj.), flavonoidy (luteolin, apigenin, diosmetin aj.), diterpenové hořčiny (pikrosalvin, rosmanol, rosmadial aj.), kyselinu ursulovou, oleanovou, kávovou, chlorgenovou a rozmarýnovou, třísloviny (až 8%) a další látky.
Rozmarýn lékařský nebo rozmarýna lékařská
Sběr:
Užívá se list (Folium rosmarini), jež se sbírá v době květu. Suší se ve stínu, za umělého sušení by teplota neměla přesáhnout 35 °C.
Na době i místě sběru značně závisí obsah účinných látek.
Použití:
Rozmarýna zvyšuje prokrvení trávícího systému, uvolňuje jeho hladké svalstvo a zvyšuje tvorbu trávících šťáv a žluče, celkově tedy zlepšuje trávení.
Vedle toho snižuje pocit únavy a uklidňuje, působí mírně močopudně, zvyšuje extrémně nízký tlak, zlepšuje krevní oběh, snižuje pocit chladu v končetinách, působí desinfekčně, pomáhá při zahlenění plic a při rýmě, snižuje bolest při revmatismu a dně a protože zvyšuje prokrvení malé pánve, může napomoci i otěhotnění.
Vzhledem k tomu, že v rozmarýně a jejích silicích jsou přítomny silné antioxydanty, působí pravděpodobně i výrazně v prevenci nádorových onemocnění.
V minulosti byla rozmarýna využívána při keltských oslavách jara, kdy byla společně s dalšími bylinami používána k vykuřování domovů.