Bydlení

16. července 2024 12:51

Josef Šťastna

Green Deal v Česku: Radikálně zdraží uhlí, vyskočí také ceny plynu

Česká vláda projedná trojici strategických dokumentů, které jsou součástí evropské klimatické dohody. Takzvaný Green Deal výrazně zdraží uhlí či plyn. Vyskočí také ceny pohonných hmot.

Green Deal zcela promění českou ekonomiku, finanční zátěž padne výrazně na některé domácnosti. Green Dealu požaduje, aby se státy Evropské unie nejpozději v roce 2050 obešly bez fosilních paliv. Už do roku 2030 mají snížit emise skleníkových plynů o 55 procent ve srovnání s rokem 1990.

ČTĚTE TAKÉ: Green Deal je plný chyb, shodli se ekonomové. Čeští europoslanci by měli více hájit naše zájmy

Součástí ekologických plánů je také postupná dekarbonizace budov. Novostavby budou povinně bezemisní už od roku 2028. Do roku 2050 pak mají být klimaticky neutrální všechny budovy v EU kromě historických staveb, ty by měly dostat výjimku.

Vláda počítá s tím, že v Česku bude výrazně omezena spotřeba uhlí. K tomu přispěje i rozšíření systému emisních povolenek, pod nějž budou od roku 2027 spadat i domácí kotle na fosilní paliva. „Vytápění uhlím tím zdraží asi o třicet procent,“ uvedl pro web Novinky.cz prezident Asociace podniků topenářské techniky Zdeněk Lyčka.

Uhlí by mohlo v Česku zdražit o třetinu na 536,80 korun za gigajoule a zemní plyn z 2615 na 2844 korun za megawatthodinu. Je možné, že se skokem ceny uhlí se také zvýší cena dřeva.

Podívejte se, jak se u vás na vsi projeví Green Deal:

Kvůli trhu s emisními povolenkami vyskočí také ceny pohonných hmot. Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda uvedl, že Německo nebo Francie zaostávají za svými dekarbonizačními cíli, budou tedy kupovat povolenky, což požene nahoru ceny u čerpacích stanic.

„Budou si tedy muset koupit o to více emisních povolenek, aby nečelily masivním pokutám Bruselu. Jenže trh s povolenkami je v EU jen jeden. Když na něm bude významně nakupovat své odpustky velký hráč typu Německa a jeho podniků, bude šponovat cenu povolenek nahoru,“ uvedl Kovanda pro Novinky.cz. Cena benzínu by mohla vyskočit o deset korun a dostat se na 50 korun za litr. V hře jsou ale i scénáře, které by cenu pohonných hmot hnaly až k 60 korunám za litr.

Zdroj: Novinky.cz, CNN Prima News

Sdílejte článek
Štítky uhlí životní prostředí politika změna klimatu Evropská unie Česko Zelená dohoda pro Evropu produkty a služby ekonomika, obchod a finance

Přečtěte si také