Všechny domy v EU budou od roku 2050 klimaticky neutrální. Statisíce nemovitostí čeká renovace

Domy v Česku projdou výraznou ekologickou revolucí. Od roku 2030 budou muset mít všechny nově postavené budovy nulové emise, od roku 2050 pak mají být klimaticky neutrální všechny stavby, včetně rodinných domů. Jenom památky mají výjimku. Vyplývá to z evropské směrnice o energetické náročnosti budov. V praxi to znamená, že statisíce obytných domů potřebují komplexní renovaci.

Na stát i soukromé vlastníky domů čeká v příštích pětadvaceti letech několik úkolů. Směrnici o energetické náročnosti budov, kterou letos v březnu schválil Evropský parlament, stanovuje dílčí cíle, které postupně povedou k úplné redukci emisí, které budovy produkují.

  • Počínaje rokem 2027 budou muset být veškeré nově postavené budovy ve státním a veřejném majetku bezemisní.
  • Rodinné domy a všechny ostatní novostavby musí být klimaticky neutrální od roku 2030.
  • Za dalších dvacet let pak mají tato kritéria plnit i starší domy s výjimkou historických staveb. Do roku 2050 se tak musí zrenovovat všechny budovy tak, aby jejich produkce emisí byla nulová.
  • Do roku 2040 by se také měly úplně přestat používat kotle na fosilní paliva. Unijní směrnice nezakazuje využívat elektřinu vyráběnou například v uhelných elektrárnách. Jen budou mít povinnost takové „špinavé“ zdroje vyvážit.

NENECHTE SI UJÍT: Seznam neekologických kotlů. Od 1. září v nich nesmíte topit v domech i chatách

Motivací pro tvorbu těchto opatření byl podle Evropské unie fakt, že budovy ve státech EU spotřebovávají 40 % energie a produkují 36 % emisí skleníkových plynů, které souvisejí s energiemi. Technické nastavení si ale členské státy stanoví samy a bude se odvíjet od národní legislativy," uvádí Marta Gellová, ředitelka organizace Šance pro budovy, která se na udržitelné stavebnictví zaměřuje.

„Budovy budou muset svou nízkou spotřebu energie z emisních zdrojů kompenzovat výrobou z obnovitelných, tedy bezemisních, zdrojů buď samovýrobou na úrovni budovy, nebo na úrovni komunity,“ vysvětluje Marta Gellová. V praxi se toho dá docílit například instalací solárních panelů na střechu bytového domu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Topení dřevem čeká složitá budoucnost. EU bude tlačit na filtry a modernizaci krbů a kamen

Energetická třída domu

Obytné budovy by navíc měly do roku 2030 dosáhnout minimálně třídy energetické náročnosti E a do roku 2033 pak třídy D (na stupnici od A do G, přičemž G označuje 15 % energeticky nejnáročnějších budov daného členského státu). Nebytové a veřejné budovy mají tyto lhůty posunuty již na roky 2027 (minimální třída E) a 2030 (minimální třída D).

V Česku zatím není jasně definovaný způsob, jak určit, které budovy jsou v nejhorším stavu. „Budovy u nás často nemají energetický průkaz, takže stát nemá přehled o jejich stavu. V Evropě existují různé modely, kterými se můžeme inspirovat. Například v Holandsku stanovili algoritmus, podle kterého každému domu přidělili určitou kategorii, pravděpodobně horší, než je realita, což motivuje majitele k tomu, aby si zajistili průkaz podle skutečnosti,“ zmiňuje možnosti Gellová.

Nově by měl vlastník společně s průkazem získat i tzv. renovační pas, který by měl sloužit jako návod, jaká opatření v jakém pořadí provést, aby se budova dostala do žádoucí cílové energetické třídy.

Bezemisní budova musí být komplexně zateplená

Pojem bezemisní či klimaticky neutrální budova se nevztahuje ani tolik k produkci emisí, ale především ke spotřebě energie, což znamená, že je klíčové mít dobře zateplenou budovu. Musí mít především velmi dobře zateplenou fasádu, střechu i podlahy, aby potřeba energie na vytápění byla co nejnižší. Tu potom není problematické pokrýt zdrojem, který je šetrný k životnímu prostředí. Netýká se to pouze spotřeby energií na vytápění, ale čím dále tím více i chlazení během léta.

PŘEČTĚTE SI: Nezávislá a soběstačná domácnost? Klíčem jsou úsporné technologie, radí odborník

Renovace čeká ještě statisíce rodinných domů

Většina obytných budov na území Česka požadavky směrnice nyní nesplňuje, což souvisí i se stářím našeho bytového fondu. Podle iniciativy Zateplujeme Česko 75 % rodinných domů postavených před rokem 1980 jsou jen částečně zateplené nebo nejsou vůbec. Na polovině bytových domů byly realizovány jen menší investice např. do nových oken. Podle webu Seznam Zprávy čeká rekonstrukci cca 700 tisíc domů. Může jich být ale mnohem více.

„Komplexní renovace čeká ještě na zhruba 955 tisíc rodinných domů z celkového počtu 1,7 milionů těch obydlených. Zdravé roční tempo renovace je 3 %, což znamená renovovat přes třicet tisíc rodinných domů ročně," vypočítává Marcela Kubů, výkonná ředitelka Asociace výrobců minerální izolace.

Pro Česko to znamená zrychlit renovační tempo trojnásobně a zaměřit se také na komplexnost a kvalitu renovací. Na prvním místě je snížení energetické náročnosti budovy pomocí zateplení a následně doplnit nebo vyměnit zdroj energie za tzv. bezemisní.

Zvýhodněné úvěry na kompletní rekonstrukci domu

Ministerstvo životního prostředí kvůli tomu letos rozšířilo dotační program Nová zelená úsporám. Ve spolupráci se stavebními spořitelnami také nabízí zvýhodněné úvěry v rámci akce Oprav dům po babičce v rámci programu Nová zelená úsporám. Ten je zaměřený na kompletní zateplení rodinných domů, které lze dále doplnit například výměnou zdroje tepla, instalací fotovoltaiky nebo využitím dešťové vody či realizaci zelené střechy. Zvýhodněné úvěry banky a stavební spořitelny nabízejí od začátku března 2024 klientům, kteří získali nebo získají dotaci z programu Oprav dům po babičce.

„Kompletním zateplením domu se dá uspořit až 60 % nákladů na vytápění, ročně klidně několik desítek tisíc korun. Splátku zvýhodněného úvěru tak bude možné v mnoha případech uhradit z těchto uspořených peněz," vysvětluje M. Kubů.

Zdroje: europarl.europa.eunovazelenausporam.czavmi.cz,  sanceprobudovy.cz. Seznam Zprávy


Přečtěte si také