Hrabalova chata se bude přestavovat. Kraj ji vykoupil za deset milionů korun

Chatu v rekreační osadě Kersko nedaleko Nymburka považoval spisovatel Bohumil Hrabal (†82) za svůj skutečný domov. Právě tam napsal slavné Postřižiny, Obsluhoval jsem anglického krále i Něžného barbara. Společnost mu při práci dělalo také 25 polodivokých koček. Slavná chata se nyní bude přestavovat.

Chatu spisovatel Bohumil Hrabal koupil hned ze svého prvního honoráře v roce 1965 a v letech 1966 až 1996 v ní žil a zároveň tvořil. Vzniklo tady několik jeho slavných knih.

Středočeský kraj chatu odkoupil v roce 2021 za částku 9,9 milionů od majitelů, kterým objekt odkázal sám spisovatel. Bohumil Hrabal chatu daroval již před svou smrtí synovi svého souseda.

Slavnou nemovitost momentálně spravuje Polabské muzeum, jehož součástí je i Vlastivědné muzeum v Nymburce, které má celou akci na starosti. Podle plánů se na jaře roku 2024 má v chatě otevřít stálá expozice u příležitosti 110. výročí narození Bohumila Hrabala. Mezi exponáty tu návštěvníci najdou Hrabalův psací stroj, křeslo i jízdní kolo a další připomínky spisovatelova života i tvorby.

Dojde k přestavbě do původní podoby

Současný majitel chaty, Středočeský kraj, hodlá nechat celou chatu zrekonstruovat do původní podoby, v jaké se nacházela za spisovatelova života.

Návrh na rekonstrukci objektu zpracoval tým pod vedením prof. Václava Girsy, vedoucího Ústavu památkové péče Fakulty architektury ČVUT. „Celý koncept je postaven na dvou zásadních bodech – na šetrnosti, ekonomičnosti a minimálním zásahu, tím druhým je zachování atmosféry. To je u Hrabalovy chaty mimořádně důležité, je to malý prostor choulostivý na jakékoli intervence,“ uvedl Václav Girsa pro medium.seznam.cz.

Chata tak přijde o přístavbu koupelny a změní se i podoba oken a dveří, protože předchozí majitel již chatu stihl zrekonstruovat, a získá zpět své venkovní schodiště a terasu. Jen početná partička koček, o kterou se Bohumil Hrabal na své chatě s láskou staral a která mu podle pamětníků chodívala každý pátek naproti k autobusu, když přijížděl z Prahy, už se asi nikdy nevrátí.

Zdroj: kudyznudy.cz; medium.seznam.cz; aktualne.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také