Bydlení

21. listopadu 2021 14:00

Simona Sedláčková

V zimě nesušte prádlo na radiátorech. Můžete poškodit stěny

Pokud jste dosud nepodlehli trendu celoročního sušení prádla v sušičce, pak vám s nastupujícím vlhkým a mrazivým počasím nastává malý problém. Kam s ním? Tedy kam pověsit vyprané prádlo, aby bylo i po usušení krásně voňavé?

Však prádlo i venku uschne

Pokud zrovna neprší nebo nesněží, pak samozřejmě prádlo uschne i venku na šňůře, jen to prostě trvá o dost déle než za slunečného počasí. Ale už jste to zkoušeli? Většinou to dopadne podle následujícího scénáře. Z pračky vyndáte krásně voňavé prádlo, pověsíte ho ven na šňůru, kde i přes nepříznivé počasí uschne, ale ouha… Vy si k němu přičichnete a zjistíte, že se vaše voňavé prádlo po pár hodinách proměnilo v zapáchající oblečení od letního táboráku. Okolní komíny totiž po celou zimu stále ještě produkují tolik štiplavého kouře, že usušit venku prádlo ke spokojenosti našich nosů, je prakticky nemožné. A tak se při dalším praní stěhují šňůry na prádlo domů. Ale kam?

Pořádně ždímejte a používejte kolíčky

První důležitý krok k voňavému prádlu i v zimních měsících je důkladné ždímání. Pokud vám to materiál oblečení dovolí, zvolte nejvyšší možný počet otáček pro ždímání.

Při věšení prádla na sušák používejte kolíčky! Sušení prádla v místnosti láká k rychlému přehození jednotlivých kousků přes dráty sušáku, ale pokud prádlo pověsíte jen za okraj, s použitím kolíčků, zkrátíte významně dobu jeho sušení. Venku při sušení prádla pomáhá i vítr, doma je proudění vzduchu malé, proto je nutné, nesušit více vrstev najednou.

Kam postavit sušák s mokrým prádlem

Nejlépe do volného prostoru. Pokud sušák postavíte ke stěně nebo k nábytku, proudění vzduchu se ještě zhorší, může docházet k hromadění vlhkosti a následně ke vzniku plísní.

Ani sušení prádla přímo na radiátorech ústředního topení není nejlepší nápad. Z mokrého prádla se odpařuje voda, která se sráží v prostoru za radiátorem a opět může dojít k růstu plísní na stěnách.

Sdílejte článek

Přečtěte si také