Jak se staví sen

3. února 2023 22:30

redakce Prima Living

Jak se staví sen: Podívejte se, jak naši designéři zvládli proměnu panelákového bytu 2+kk

Rozvedená Martina žije se dvěma dospívajícími dětmi Jirkou a Danielou v panelákovém bytě 2+kk. Chybí jim hlavně soukromí, a proto si přála vytvořit pro každého člena rodiny osobní prostor. A to byl nelehký úkol pro naše designéry Kamilu s Františkem. Podívejte se, jak tuhle výzvu zvládli.

Byt v Příbrami si Martina s manželem pořídili před sedmnácti lety, dodnes na něj splácí hypotéku. V té době pro ně byl ideální. Neřešili jeho velikost ani žádné předělávky, byt byl totiž po celkové rekonstrukci. Když se manželství se rozpadlo, zůstala na všechno sama, a tak na větší úpravy nemá peníze.

Kousek soukromí pro každého z rodiny

Přáním Martiny bylo vytvořit osobní prostor pro každého člena rodiny. Synovi Jirkovi je šestnáct let a studuje střední školu – informatiku, hodně času tak tráví na počítači. A rád cvičí. Třináctiletá Daniela má ráda zvířata, chtěla by se stát veterinářkou. Hlavně ji trápilo, že dcera nemá doma kousek místa, které by bylo pouze její, kam by se mohla schovat, pozvat si kamarádku, v klidu si telefonovat nebo se věnovat sobě a holčičím věcem. Syn svůj pokoj má. I Martina by chtěla mít svůj kout, kde by měla chvilku klidu.

Jak designéři Kamila s Františkem zvládli proměnu malého bytu, se podívejte v galerii.

Proměna bytu očima designérů Kamily Douděrové a Františka Kobližky

Zásadní proměnou bytu byla změna dispozic. Díky rozmístění a natvarování příček jsme dosáhli maximálního možného efektu rozčlenění původního prostoru obývacího pokoje s kuchyní na tři menší prostory. Doufáme, že ke spokojenosti všech členů rodiny.

Byt nafouknout nejde

V proměně nás čekal velmi nelehký úkol, a to vytvořit soukromý prostor pro každého člena rodiny. Jednalo se o malý byt 2+kk v panelovém domě v Příbrami, ve kterém bydlela maminka se dvěma dětmi, synem Jirkou a mladší dcerou Danielou. Svůj pokoj měl pouze Jirka, Daniela spala v obývacím pokoji na staré posteli s maminkou. V zadní části byl kuchyňský kout. Vzhledem k nedostatku úložných prostor měla Daniela u Jirky také mnoho svých věcí.

Zásadní změna dispozic bytu

Věděli jsme, že „nafouknout“ ten byt nepůjde, ale můžeme ho chytře a účelně rozdělit. Vize byla, ale to, jak dispozici vyřešit, nám dalo pěkně zabrat. Ve výsledku jsme obývací pokoj s kuchyní rozčlenili na tři menší prostory – pokoj Daniely v části, kde je okno, uprostřed našla své nové místo kuchyň navazující na chodbu a do prostoru bývalého kuchyňského koutu jsme vložili spací koutek pro maminku. Každý má teď své soukromí – když bude chtít být sám, stačí zavřít dveře, když se bude chtít potkat, je to pár kroků do společné kuchyně.

Zásadním problémem původního stavu byla velikost bytu. Byt byl a stále je velmi malý. Bylo tedy třeba dispozici chytře a prakticky rozdělit, aby měl každý svůj vysněný kousek soukromí. Největší výzvou bylo právě to, jak prostor obývacího pokoje s kuchyňským koutem co nejlépe rozdělit a zařídit nábytkem. K tomuto rozdělení jsme využili příčky ze sádrokartonu, což je díky suchému způsobu výstavby rychlejší než klasický postup zděním a omítáním.

Dalším oříškem bylo technicky vyřešit napojení dřezu v nové kuchyni na přívod vody a kanalizace. Jelikož jsme novou kuchyň posunuli dál od instalační šachty, museli jsme rozvody táhnout po stěně. Elektroinstalaci jsme vedli v sádrokartonových předstěnách, abychom nesekali do nosných železobetonových panelů.

Keramický velkoformátový obklad

Proměnu jsme pojali svěže a moderně. Žádné kudrlinky a přílišná dekorativnost, Naopak jednoduchý barevný i materiálový styl, geometrické tapety, kombinace dekoru dřeva, šedé, bílé a starorůžové. Detaily v černé. Zajímavostí je keramický velkoformátový obklad v designu jemného kamene, kterým jsme obložili stěny v chodbě a spacím koutku. Výška obkladu je od podlahy až ke stropu a celkově působí velmi dominantně. Chceme tím ukázat, že obklad není toliko záležitostí koupelen, ale lze jej působivě využít i v jiných prostorách.

Ze stávajícího nábytku jsme ponechali pouze vybavení Jirkova pokoje. Ostatní prvky jsme kompletně nahradili novými tak, aby vzájemně ladily. U neproměňovaných prostor koupelny a WC jsme využili možnosti provedení nových dveří formou obkladu stávající kovové zárubně, což nám umožnilo do těchto prostor nezasahovat uvnitř. Naopak ze strany proměňované chodby, kde jsme potřebovali držet designovou linku, nám tento způsob poskytl maximum možností využít designové řešení ve stylu, jaký jsme zvolili.

Na celou epizodu pořadu Jak se staví sen se můžete podívat zde.

Partnerem této sezony pořadu je společnost Raiffeisen stavební spořitelna

Sdílejte článek

Přečtěte si také