Jak se staví sen

20. ledna 2023 22:30

redakce Prima Living

Jak se staví sen: Velká proměna domu na bezbariérový pro mladou rodinu s postiženou dcerkou

Přáním mladých manželů Tomáše a Anny byl bezbariérový domov pro jejich postiženou dcerku Aninku. Pro designérskou dvojici Andreu Hylmarovou a Marka Povolného to byla jedna z nejtěžších a nejnáročnějších proměn, na kterou budou ale dlouho vzpomínat. Vidět Aninku, jak se projede bez asistence bezbariérovým prostorem, je k nezaplacení!

Tomáš s Annou mají dcerku Aninku s vzácným genetickým onemocněním, která vyžaduje nepřetržitou péči a pro rodiče je těžké vyrovnat se s její diagnózou i nemilou prognózou. Na dům si vzali hypotéku, udělali kuchyň, nastěhovali se se starým gaučem a osobními věcmi. Než Aninka přišla na svět, nestačili se úplně zabydlet. Nemohli tušit, jak se jim po narození dcery život obrátí naruby, takže dům je v takovém stavu, v jakém byl, když se nastěhovali.

Jak designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný zvládli proměnu pro mladou rodinu s postiženou dcerkou, se podívejte v galerii.

Bezbariérový domov pro Aninku

Manželé se shodli, že by nejvíc potřebovali bezbariérovou koupelnu a sjednotit nerovnou podlahu v přízemí domu, aby se zde dalo pohybovat na vozíčku a aby bylo vše funkční pro Aninku. Oběma se líbí venkovský a chalupářský styl, Anna má ráda staré věci.

Jak proměnu vidí designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný

Jedna z nejtěžších a nejnáročnějších proměn

Nápad, co s tím uděláme, jsme měli skoro hned, ale příprava a vlastní realizace byla nesmírně náročná. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda všechno stihneme dokončit. Proti nám bylo hned několik skutečností. Velké výškové rozdíly podlah k vyrovnání, náročná velká koupelna, která po odkrytí stála na nezpevněném podkladu, rozvody elektro v žalostném stavu, které jsme museli kompletně předělat. Stavba musela nasadit své síly 24 hodin denně, aby se vše zdařilo. Byla to jedna z nejtěžších a nejnáročnějších proměn v pořadu Jak se staví sen.

Ale na druhou stranu to byla proměna pro lidi s velkým příběhem, na kterou budeme moc rádi vzpomínat. Ty strasti na stavbě nám jejich radost prostě zase přebila. Vidět Aninku, jak přirozeně ihned objeví svůj domeček a projede se bez asistence bezbariérovým prostorem až na toaletu, bylo k nezaplacení!

Vyrovnání podlah v přízemí byl oříšek

Zásadním úkolem, ale i zásadním problémem bylo vyrovnání podlah mezi obývákem s kuchyní, vstupní chodbou a koupelnou. Tím jsme chtěli umožnit bezbariérové užívání těchto prostor pro malou Aninku, která se pohybuje na provizorně udělaném odrážedle a do budoucna to bude na invalidním vozíku. Tento úkol se také ukázal jako neřešitelný v časovém rozpětí pěti dnů. Proto jsme přistoupili k nestandardnímu řešení a velký výškový rozdíl přibližně 5 cm jsme vyřešili betonem v předstihu.

Styl moderní venkov s zlatavým nádechem

Styl proměny bychom nazvali moderní venkov, tedy respekt ke stávajícímu, a přesto zcela současný. V obývacím pokoji s kuchyní byla určující původní kamna, která v prostoru zůstala, a my se museli výběrem materiálů přizpůsobit. Zvolili jsme podlahu s rustikálním dekorem dřeva, kuchyni s tmavě zlatavým nádechem, který barevně krásně ladil s pecí. Mosazné nazlátlé detaily jsme propsali i na kazety dveří a kliky, svítidla a úchytky. Tento materiál působí příjemně staromilsky.

Dispozice se zásadně neměnily

V obývacím pokoji jsme pouze přeskládali logičtěji pohovku s TV stolkem a dětský domeček na hraní, který je nově i sklápěcí.

Splněný sen: bezbariérová koupelna

Koupelna zaznamenala více změn. Ta je zcela přepracovaná, a dokonce se povedlo najít místo pro vytoužený velký bezbariérový sprchový kout. Materiálově je laděna do bílých, šedých a černých odstínů v kombinaci s černými a zlatými doplňky. Hodně dominantní je zde zlaté topné těleso v ose místnosti. Starý nábytek jsme tentokrát nevyužili a kompletně jej nahradili novými kousky.

Na tuto epizodu pořadu Jak se staví sen se můžete podívat zde

Partnerem této sezony pořadu je společnost Raiffeisen stavební spořitelna

Sdílejte článek

Přečtěte si také