Bydlení

4. července 2022 07:27

Komerční sdělení

Jak si zpříjemnit posezení na terase: pomohou popínavé rostliny i venkovní stínění

V letních dnech může být na terase nepříjemné horko. Přes den se tam nedá vydržet, a tak si tam sedneme jen ráno a večer, kdy slunce není tak silné. Není to ale škoda? Máme tipy, jak si pobyt na terase zpříjemnit. Vybírat můžete z přírodního zastínění rostlinami nebo terasu zastínit markýzou a screenovými roletami.

Vysaďte popínavé rostliny

Správně vybrané a vysazené rostliny zpříjemní pobyt na terase hned z několika důvodů:

  • vzrostlé rostliny, kterými mohou být ozdobné trávy, drobné keříky nebo bylinky, vám na terase zajistí soukromí,
  • a pokud jimi necháte terasu trochu zarůst, pomohou se snížením teploty rozehřáté podlahy,
  • zeleň na terase přispívá také k vyšší vlhkosti.

Na terasách často vídáme popínavé rostliny. Víte, proč jsou tak oblíbené? Nevyžadují přehnanou péči. Stačí, když jim nainstalujete dřevěnou konstrukci, po které se mohou plazit. Pokud jste rozhodli pro vysazení, zkuste břečťan nebo loubinec pětilistý.

Pokud nad rostlinami chcete mít větší kontrolu a nechcete, aby se vám popínavky rozrostly po fasádě nebo v záhonech, sáhněte po truhlících. Do nich si můžete nasázet třeba bylinky, které zužitkujete i v kuchyni.

Nejpracnější a nejhezčí variantou jsou keře a květiny, které si můžete vysázet kolem terasy.

Terasu zastiňte venkovním stíněním

Pokud vám na terasu svítí většinu dne slunce, před horkem vás nezachrání ani vysazení rostlin. Nejúčinnější ochranou před letními vedry je venkovní stínění, v případě terasy jsou praktické především markýzy a screenové rolety.

Markýza vás ochrání před sluncem a deštěm, narozdíl od střechy z plastu nebo polykarbonátu terasu ale tolik neprohřívá terasu.

Pro boční stínění jsou nejlepší screenové rolety. Jednoduše je připevníte například na pergolu nebo ke sloupkům od zastřešení terasy a zastíníte tak posezení ze stran, kde nejvíce svítí sluníčko. Největší rozdíl ucítíte při večerním posezením s terasou orientovanou na západ, kde slunce svítí nejdéle. Screenové rolety na terase využijete kdykoliv během dne, protože jsou vyrobené ze speciálních látek, přes které jde vidět ven, ale dovnitř nikdo neuvidí. Zajistíte si tak soukromí a nepřijdete o pohled na zahradu.

Výhodou screenových rolet i markýz je široký výběr barev látek, které zkombinujete s barvou terasy nebo dalšího stínění.

S atmosférou pomůžou světla

Večerní posezení zpříjemní správné osvětlení. Pokud máte možnost na terasu přivést elektřinu, sáhněte po venkovních lampách nebo závěsných lampionech a světýlkách. Ty navodí příjemnou atmosféru a nemusíte se bát, že by něco zapálily. Pokud možnost elektrického osvětlení nemáte, můžete použít klasiku v podobě svíček nebo zahradních pochodní. Pokud je však budete mít v blízkosti terasy nebo na ní, dejte pozor, aby od nich nechytlo například venkovní stínění nebo rostliny.

Sdílejte článek

Přečtěte si také