Japonská vrba: Okrasná dřevina, která sluší i malým zahradám nebo předzahrádkám

Japonská vrba je obchodní název pro vrbu celolistou. Můžete ji pěstovat jako keřík nebo menší stromek. Mezi zahradními nadšenci nejoblíbenější a nejkrásnější je pestrolistý kultivar 'Hakuro Nishiki'. Vypadá velmi křehce, ale ve skutečnosti se jedná o docela otužilou dřevinu, která ozdobí každou zahradu a na jaře připraví pro užitečný hmyz chutnou hostinu.

Vrba celolistá, japonská vrba (Salix integra)

Nenáročnou a otužilou vrbu, která pochází z jihovýchodní Asie, z Japonska a Koreje, můžete bez obav vysadit do zahrady i v našich podnebných podmínkách. Nemá žádné specifické nároky na umístění ani půdu, ale nejlépe se jí bude dařit v hlinitopísčité půdě s dostatkem vláhy. V žíznivosti se japonská vrba zcela shodne s ostatními dřevinami z čeledi vrbovitých (Salicaceae). Nejlépe se jí bude dařit na slunci, ale i v polostínu.

Japonské vrby jsou opadavé dřeviny, vysoké asi 2–3 m, s úzce eliptickými až podlouhlými listy, které vykvétají začátkem dubna. Pěstují se ve tvaru keře nebo roubované na kmínku, jako dekorativní stromky, někdy i s převislými větvemi.

Jak se starat o čerstvě vysazenou japonskou vrbu

Japonská vrba má po vysazení sklony k zasychání konečků větviček a listů. Vyžaduje proto každodenní zálivku, nejlépe po tři měsíce po výsadbě.

Bez správného řezu se japonská vrba neobejde

Pokud chcete udržet pěkný tvar japonské vrby, ať už keře nebo stromku, budete ji muset 2x až 3x za rok sestřihnout. Poprvé hned v předjaří, v únoru, nejpozději v březnu, kdy se provádí hlubší řez. Pak během léta, nejlépe na konci července, a potřetí na podzim, v říjnu.

Kultivar 'Hakuro Nishiki'

Mezi zahradníky nejoblíbenější japonská vrba je určitě pestrolistý kultivar 'Hakuro Nishiki'. Pěstuje se jako nevelký keř nebo roubovaný na kmínku. Na jaře tento kultivar nejenže vykvete, ale celý keř nebo stromek se navíc zahalí do mladých lístků, které bývají nádherně vybarvené. Mladé listy jsou krémové, na špičkách jemně až výrazně růžové a z dálky připomínají květy. Později, během letních měsíců listy změní barvu až na sytě zelenou, ale stále jim zůstává ozdobné mramorování v krémové barvě.

Kultivar 'Hakuro Nishiki' má díky světlé barvě listů nejraději umístění v polostínu. Především na jaře vyžaduje přistínění, jinak dochází k popálení mladých lístků. Na druhou stranu zimy se tato vrba nebojí. Je mrazuvzdorná do –30 °C. Pouze roubovaná stromková varianta vyžaduje v mládí, asi v prvních 3 letech po výsadbě, ochranu korunky a místa roubování, nejlépe netkanou textilií.

Zdroj: https://www.ireceptar.cz/zahrada/japonska-vrba-30000512.html; https://www.ireceptar.cz/zahrada/japonska-vrba-30000512.html

Sdílejte článek
Štítky jaro zahrada keř předzahrádka vrba kultivar dřevina japonská vrba vrba celolistá 'Hakuro Nishiki' Salix integra

Přečtěte si také