Koření podle horoskopu. Beranům chutná pepř, Lvům pomáhá vanilka, Ryby milují skořici
Existuje spousta druhů koření, každé z nich má svou typickou vůni, chuť i blahodárné účinky na zdraví, většinou ale posiluje imunitní systém, pomáhá trávení a zlepšuje náladu. A jelikož každému z nás vyhovuje trochu jiné aroma, chuť nebo barva a každý potřebuje řešit jiný neduh, připravili jsme pro vás seznam dvanácti druhů koření podle horoskopu, podle základních povahových vlastností jednotlivých znamení zvěrokruhu.
Beranům (21. 3. – 20. 4.) prospívá pepř
Většina lidí narozených ve znamení Berana žije v bláznivém pracovním tempu, často je trápí choroby z nachlazení a bolest hlavy, proto potřebují permanentně posilovat imunitní systém a psychickou pohodu. To je důvodem, proč Beranům prospívá král koření – pepř všech barev.
Pepř pro zdraví
Pepř černý, zelený, bílý a červený jsou plody exotického pepřovníku černého (Piper nigrum). Pepř posiluje imunitní systém, má antiseptické účinky, detoxikuje organismus, podporuje zdravé dýchací cesty, pomáhá při odkašlávání a ulevuje od bolestí. Pepř je taky účinné afrodiziakum, což ocení každý Beran.
Pepř v kuchyni
Pepř je koření univerzální. Černý pepř se hodí do všech pokrmů slaných i sladkých včetně perníku, je součástí perníkového koření. Zelený pepř je jemnější, používá se do vývarů, omáček, na minutky, saláty, do luštěnin a paštik. Pepř bílý má ostrou a výraznou pepřovou chuť, vynikne s drůbežím masem a rybami, v omáčkách či majonézách. Pepř červený je chuťově výrazný, mírně aromatický a ozvláštní hovězí a vepřové maso, dary moře i sladkosti.
PŘEČTĚTE SI: Černý pepř pro zdraví: Udělejte si pepřový čaj proti kašli a rýmě nebo na hubnutí
Býk (21. 4. – 20. 5.) potřebuje hřebíček
Lidé narození ve znamení Býka mívají pevné zdraví, mnozí ale bývají náchylní k onemocnění dásní a zubů a bolestem krku. Kořením, které by rozhodně nemělo chybět v jejich jídelníčku, je exoticky výrazný hřebíček.
Hřebíček pro zdraví
Hřebíček jsou sušená poupata stromu exotického hřebíčkovce vonného(Syzygium aromaticum). Koření na Býky funguje jako přírodní anestetikum, má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky, působí jako prevence proti zubnímu kazu a paradentóze, zmírňuje bolesti zubů, škrábání v krku a chraptivost.
Hřebíček v kuchyni
Hřebíček má nasládlou chuť, která často přechází do chutě hořké. Používá se celý nebo mletý ke kořenění sladkých pokrmů, moučníků a vánočního pečiva. Hodí se při úpravě masa, zvláště na skopové a zvěřinu, patří do nakládané zeleniny, k houbám nebo do rýže při vaření. Přidává se do kompotů, svařeného vína, punče a likérů.
NENECHTE SI UJÍT: Bylinky pomůžou zmírnit bolesti zubů. Vyzkoušejte šalvěj, hřebíček nebo aloe vera
Blížencům (21. 5. – 21. 6.) pomáhá šafrán
Lidé narození ve znamení Blíženců snadno podléhají výkyvům nálad a často trpí změnami, které je dokážou vykolejit a mohou mít za následek zažívací potíže, podráždění, nervozitu a stres. K navození pozitivní energie a pohody Blížencům pomůže nejdražší koření na světě – šafrán.
Šafrán pro zdraví
Pravý šafrán jsou sušené purpurově hnědé čnělky, které se sklízejí ručně, odštípnutím z květů šafránu setého(Crocus sativus). Tohle vzácné koření pomůže Blížencům uvolnit napětí v těle a podporuje smysly, dokáže utišit nervozitu, pomoci při depresi, uklidnit nervovou soustavu a taky zlepšit trávení.
Šafrán v kuchyni
Šafrán má ostrou nahořklou chuť a krásnou oranžovou barvu. Špetka šafránu zvýrazní chuť mnoha jídel a zároveň dodá pokrmům žlutou barvu. Používá se ke kořenění i barvení rýže (španělská paella, italské rizoto), zvýrazní rybí nebo zeleninovou polévku, kuskus. Přidává se domácího slaného a sladkého pečiva.
Rak (22. 6. – 22. 7.) ocení jalovec
Člověk narozený ve znamení Raka bývá pěkný mlsoun. A jelikož mívá pomalejší látkovou výměnu, může mít sklony k přibývání hmotnosti, hlavně v oblasti břicha. Jeho křehká psychika se odráží na stavu jeho jater. Ideálním kořením pro Raka je divoký jalovec.
Jalovec pro zdraví
Jalovec (jalovčinky) jsou sušené plody jalovce obecného (Juniperus communis). Rakům pomáhá zrychlit i zlepšit látkovou výměnu a působí proti zadržování vody v těle, a tak významně podporuje hubnutí v problematických partiích. Má regenerační účinky pro játra, dokonce pomáhá při chronických zánět jater a cirhóze. Působí proti nadýmání a plynatosti.
Jalovec v kuchyni
Jalovec má slabě hořkou pikantní chuť, na jazyku zanechává jemně palčivý pocit a intenzivní pryskyřičné aroma. Skvěle se hodí ke zvěřině a k masu, kterému chceme dát nádech zvěřiny. Jalovčinky se přidávají při uzení masa a do nakládané zeleniny, nesmí chybět v kysaném zelí.
NENECHTE SI UJÍT: Jaký čaj se hodí k vašemu znamení zvěrokruhu? Raci rádi klasický černý čaj, Střelcům chutná rooibos
Lev (23. 7. – 23. 8.) má rád vanilku
Lidé narození ve znamení Lva jsou ctižádostiví, sebevědomí a chtějí být vždycky nejlepší, pracovní vypětí se může projevit zvýšenou únavou, stresem i sexuálními problémy. Ideální kořením pro Lvy je exotická sladká a voňavá vanilka.
Vanilka pro zdraví
Vanilka, plod (tobolka) tropické popínavé orchideje pravé vanilky (vanilovník plocholistý Vanilla planifolia), jediné orchideje, ze které lze získat koření. Lvům může pomoci při psychických problémech, navozuje dobrou náladu a pomáhá ve stresových situacích. Vanilka zahání únavu a dodává energii a vitalitu. Navíc zvyšuje erotickou přitažlivost, pomáhá léčit impotenci, ztrátu libida, frigiditu a erektilní dysfunkci.
Vanilka v kuchyni
Pravá vanilka má specifické intenzivní aroma, sladkou chuť a hnědočernou barvu. S vanilkou se můžeme setkat ve zmrzlinách, čokoládě, moučnících, dezertech, sušenkách, vánočním cukroví, sladkých omáčkách a nápojích. Moderní trendy kombinují vanilku se solí (vanilková sůl, slaný vanilkový karamel) nebo kávou. V Mexiku se podává s tmavými fazolemi, zvýrazňuje sladkou chuť kořenové zeleniny. Hodí se také k rybám a mořským plodům.
Panna (24. 8. – 23. 9.) preferuje nové koření
Lidé narození ve znamení Panny často trpí problémy strávením, zejména nadýmáním a pálením žáhy, které pramení z toho, že mají rádi svůj pořádek a klid, a když jejich stereotyp někdo naruší, dokáže je to pořádně vystresovat. Panny by měly do svého jídelníčku zařadit co nejčastěji aromatické nové koření, kterému se říká také jamajský pepř, piment nebo anglické koření.
Nové koření pro zdraví
Nové koření jsou sušené plody pimentovníku pravého (Pimenta dioica). Přirozeně posiluje imunitu, podporuje trávení, zmírňuje nadýmání a plynatost, což každé Panně prospěje. Navíc uklidňuje nervy, pomáhá při stresu a nervozitě, zlepšuje náladu i spánek.
Nové koření v kuchyni
Nové koření má mírně palčivou, kořenitou, jemně nasládlou chuť. V české kuchyni je zcela běžné. Celé kuličky se přidávají do vývarů, omáček (svíčková a rajská) a polévek, používá při nakládání zeleniny a hub i do svařeného vína. Nechybí při přípravě masa. Lehce podrcené kuličky patří do marinád i do guláše. Mleté se dává dokořeněných těst na perník nebo vánoční cukroví, bývá součástí perníkového koření. Používá se na ochucení závinů, koláčů a dezertů.
INSPIRUJTE SE: Jak uhasit pálení žáhy: Vezměte si na pomoc léčivé rostliny či jablečný ocet s medem
Váhy (24. 9. – 23. 10.) ocení muškátový oříšek
Lidé narození ve znamení Vah se někdy velmi těžko rozhodují a špatně snášejí stresové situace. Většina zdravotních obtíží Vah vychází z psychického rozpoložení. Když má Váha pocit, že se jí nic nedaří, mohl by pomoci voňavý muškátový oříšek.
Muškátový oříšek pro zdraví
Muškátový oříšek je jádro pecky plodu muškátovníku vonného či pravého(Myristica fragrans). Na Váhy má blahodárné účinky, protože posiluje nervy, povzbuzuje náladu, podporuje dobré trávení, působí proti nadýmání a plynatosti. Přisuzuje se mu pozitivní vliv na potenci.
Muškátový oříšek v kuchyni
Muškátový oříšek má pronikavou vůni, ostrou chuť, uplatňuje se ve slaných i sladkých pokrmech. Ochucuje maso, ryby, omáčky, bešamel a polévky, používá se na dochucení sýrových a zeleninových pokrmů, těstovin, rýže nebo pečiva, příjemně aromatizuje zeleninové šťávy, mléčné nápoje, punč, svařené víno, koktejly.
Muškátový oříšek má pronikavou vůni, ostrou chuť, uplatňuje se ve slaných i sladkých pokrmech Zdroj: Pixabay
Štírům (24. 10. – 22. 11.) svědčí bobkový list
Člověk narozený ve znamení Štíra je velmi emocionální a bere vše vážně. Spoustu věcí ve svém životě nemůže strávit, mívá problémy s trávením, vysokou hladinou cholesterolu a zejména nadýmáním a plynatostí, které často souvisejí se silným nervovým vypětím. To všechno Štírům pomůže zvládnout vznešený bobkový list.
Bobkový list pro zdraví
Bobkový list jsou sušené listy vavřínu vznešeného (Laurus nobilis). Má mnohé léčivé účinky, zejména protizánětlivé, antivirotické, antibakteriální a antimykotické. Bobkový list zlepšuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu, chrání před plynatostí, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje tvorbu žluči a taky pomáhá při chřipce a nachlazení.
Bobkový list v kuchyni
Bobkový list jako výrazné koření s příjemnou zemitou chuť a typickou peprnou vůní je tradičním kořením české kuchyně, například rajská či svíčková by bez něj neměly tu správnou chuť, neobejdou se bez něj segedínský guláš, luštěninové pokrmy, ladí se zvěřinou, drůbeží a rybami. Používá se při nakládání zeleniny, především okurek, zelí a červené řepy, hub i konzervaci masa.
Střelec (23. 11. – 21. 12.) miluje kardamom
Střelci bývají v mládí aktivní sportovci s energií na rozdávání, s přibývajícím věkem jim hrozí sklony k přejídání a konzumaci alkoholu, což vede k tloustnutí a rozladěnosti. K vyrovnanosti lidí narozených ve znamení Střelce může napomoci jedno z nejjemnějších a také nejdražších koření – kardamom.
ČTĚTE TAKY: Kardamom je exotické koření s léčivými účinky. Pomůže s trávením, stresem, chřipkou i sexem
Kardamom pro zdraví
Kardamom jsou tobolky kardamovníku obecného (Elettaria cardamomum), byliny rostoucí divoce v tropických deštných pralesích. Střelcům pomáhá se zažíváním, zejména s pálením žáhy a při kocovině, zajistí bezproblémové trávení, vyprazdňování, odvodnění, a tím podporuje ve zdravé hubnutí. Vede k celkovému zklidnění nervové soustavy, zlepšuje náladu a odbourává stres.
Kardamom v kuchyni
Kardamom chutná kořenitě a nasládle, jakoby citronově. Příjemně voní. Používá se do moučníků a dezertů, vánočního pečiva, ovocných zákusků, pudinků a kompotů. Výborně se hodí do masových, rybích a bramborových specialit. Je vhodný i k ochucení kávy, čaje a limonád.
Kozoroh (22. 12. – 20. 1.) se neobejde bez kmínu
Lidé narození ve znamení Kozoroha potřebují být stále v pohybu, aby jejich tělo dobře fungovalo. Pokud na pohyb z jakéhokoli důvodu rezignují, mohou nastat nejrůznější problémy s trávením a taky dýchacími cestami. Z koření má na zdraví Kozoroha pozitivní vliv jedno z nejstarších – kmín.
Kmín pro zdraví
Kmín je plod kmínu kořenného (Carum carvi). Kmín blahodárně působí na celý proces trávení Kozoroha, protože posiluje činnost žaludku a střev, podporuje vylučování žaludečních šťáv, odstraňuje plynatost, potlačuje křeče hladkého svalstva, pomáhá při nadýmání, obnovuje střevní mikrofĺóru. Své místo má i i při léčení dýchacích cest, kmín podporuje vykašlávání.
Kmín v kuchyni
Kmín má charakteristickou lehce ostrou chuť a kořenité aroma. V české kuchyni je nenahraditelný při pečení chleba, pečiva, k pečeným a dušeným masům, houbovým pokrmům, do polévek i omáček, používá se do pomazánek, nepostradatelný je při vaření brambor, konzervování zeleniny, výrobě likérů atd. Kmín lze používat jak celý, tak i mletý nebo drcený.
INSPIRUJETE SE: Darujte květiny podle horoskopu: Berani milují tulipány, Blíženci růže, Střelci hyacinty
Vodnář (21. 1. – 19. 2.) ocení badyán
Člověk narozený ve znamení Vodnáře nepodléhá konvencím a pravidlům, spíše se snaží o pravý opak. Mnohdy se sám přímo vrhá do náruče virových onemocnění, obzvláště ho umí řádně potrápit kašel a rýma. A protože Vodnář potřebuje něco výjimečného a originálního, je tu pro něj krásný badyán, říká se mu taky hvězdičkové koření či hvězdicový anýz.
Badyán pro zdraví
Badyán jsou sušené plody stálezeleného stromu badyáníku pravého (Illicium verum). Vodnářům prospívá tím, že jim celkově posiluje organismus, podporuje správné fungování obranyschopnosti organismu, účinkuje proti virovým infekcím, ulevuje při chorobách z nachlazení, hlavně při bolestech v krku a kašli. Pozitivně působí na nervy.
Badyán v kuchyni
Badyán má výraznou, hořce nasládlou chuť a nezaměnitelnou vůni. U nás se používá při sladkém pečení, patří do domácího perníkového koření, přidává se do vánočního cukroví, koláčů a dezertů, používá se do švestkových a hruškových povidel, pomerančových marmelád nebo džemů a kompotů. Chuťově badyán báječně vylepší čaj, svařené víno, grog a další nápoje na zahřátí. Přidává se do domácích likérů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zázračné zlaté mléko pomáhá při nachlazení. Připravte si ho doma
Rybám (21. 2. – 20. 3.) prospívá skořice
Většina problémů lidí narozených ve znamení Ryb pramení ze stresu a psychické nepohody. Necítí-li se šťastní, mohou rychle spadnout do depresí. Když má Ryba pocit, že jí starosti přerůstají přes hlavu, měla by sáhnout po unikátně aromatické skořici.
Skořice pro zdraví
Pravá skořice cejlonská je aromatická kůra mohutného tropického skořicovníku cejlonského (Cinnamomum zeylanicum). Ryby psychicky srovná a pomůže jim vidět svět v jasnějších barvách, protože je uklidňuje a dodává pozitivní energii .Skořice pomáhá se stresem, splínem, nervozitou a střídáním nálad. Navíc přirozeně podporuje celkovou obranyschopnost organismu.
Skořice v kuchyni
Lahodně aromatická a lehce nasládlá skořice je oblíbené koření. Mletá patří do sladkých pokrmů. Dodá chuť i aroma koláčům, zmrzlinám, krupicové kaši a nákypům. Je vánočním kořením, neobejde se bez ní jablečný závin nebo perníčky, je součástí perníkového koření. Zajímavou kombinací je skořice s jehněčím nebo kuřecím masem. Skořice mletá i celé svitky se přidávají do kávy, čokolády, kakaa, svařeného vína.
Zdroje: fajntip.cz, jimeto.cz, iprima.cz, cs.wikipwedia.org