Pořiďte si růžovou kočičku. Ne domácího mazlíčka, ale časně kvetoucí vrbu

Rozkvetlé kočičky, tedy jehnědy vrby jívy, patří v parcích i zahradách k prvním známkám blížícího se jara. Ještě dříve, za příznivého počasí dokonce už v únoru, vykvétají vrby štíhlopestíkové. Jejich jehnědy mohou mít i netradiční růžovou, nebo dokonce i černou barvu.

Říká se, že pokud hodláte na svou zahradu přilákat co největší množství hmyzích opylovačů, měli byste jim nabídnout kvalitní potravu, nejlépe od prvních, ještě předjarních dnů. Na žádné zahradě by proto neměla chybět vrba, která vykvétá klidně i v době, kdy celá příroda ještě odpočívá pod sněhem. Velmi časně kvete vrba štíhlopestíková, kterou si můžete pořídit i v barevně velmi atraktivní variantě. Vysaďte si na zahradu růžovou kočičku!

Vrba štíhlopestíková (Salix gracilistyla)

Opadavý keř nebo strom, který pochází z Japonska, Ruska a Číny, dorůstá do výšky asi 3 m. Mladé rostliny mají větve šedě plstnaté, červenohnědé, později holé. Listy jsou podlouhlé, dlouhé 5–10 cm, nejprve ochlupené, později holé. Přisedlé válcovité jehnědy jsou samčí a samičí. Samčí měří asi 3–3,5 cm a samičí asi 2–2,5 cm. Vrba štíhlopestíková vykvétá už koncem února, v tuhých zimách později, v březnu.

Růžová vrba

V zahradnictvím jsou velmi často nabízeny i rostliny s barevně zajímavými jehnědami. Světlerůžové jehnědy má kultivar ´MOUNT ASO®´. Byl vyšlechtěn v Japonsku a roste jako bohatě větvený keř, do výšky jen asi 1,5 m a je vhodný především k výsadbě do městských předzahrádek nebo na okraje rybníčků a jezírek.

Tento kultivar má opadavé oválné světle zelené listy, ze spodní strany stříbřité. Mladé větvičky jsou nejprve bohatě pokryty stříbrošedým ochlupením, později jsou holé.

Černá vrba

Občas najdete v nabídce zahradnických center i Vrbu štíhlopestíkovou ,Melanostachys neboli černou vrbu. Ta dorůstá do výšky 2–3 m, tvoří hustý keř a její jehnědy mají fialovočernou barvu.

Jak pěstovat vrbu štíhlopestíkovou

Vrba štíhlopestíková je velmi nenáročná a dobře zvládá výsadbu v téměř jakékoliv půdě, kromě půdy písčité. Nevadí jí ani zamokřená půda. Vyhovuje jí umístění na plném slunci nebo i v lehkém a světlém polostínu. Vrby můžete každoročně tvarovat jarním řezem a jsou také plně mrazuvzdorné až do -30 °C.


Přečtěte si také