S javorovým sirupem opatrně! Jako náhrada cukru moc neposlouží...
Pro naše uši zní javorový sirup trochu cizokrajně a připomíná nám hlavně americké filmy, kde si jím děti hojně zalévají lívance i snídaňové cereálie. Už jste také ochutnali? Proč bychom měli opravdu jenom občas ochutnat, ale nadměrné konzumaci javorového sirupu nepropadat, vám prozradí další řádky.
U javorového sirupu platí, že mírná konzumace nikomu neuškodí, ale určitě by se neměl stát každodenní součástí našeho jídelníčku. Stále je to cukr, i když ne řepný. Vyrábí se z mízy javoru cukrového.
Javor cukrový (Acer saccharum)
Listnatý opadavý strom, který dorůstá do úctyhodné výšky 30–37 m. Je nejvyšší ze všech javorů, ale v našich podmínkách bývá o trochu nižší.
Štíhlý kmen má hnědou borku s úzkými trhlinami, listy tří až pětičetné, matně zelené. Na podzim listy získávají červenooranžové zbarvení. Cukrový javor vykvétá během dubna až května žlutavými kvítky, ze kterých se později, po opylení, vytvoří tmavohnědé dvounažky.
Javoru cukrovému se nejlépe daří v hluboké, živné a humózní půdě. Nesnáší půdu přemokřenou. U nás bývá občas vysazován do parků či alejí podél cest.
Javorový sirup
Přírodní sladidlo, vyráběné z mízy javoru cukrového. Javory se navrtávají a vytékající míza stéká do záchytných nádob. Míza se pak zahřívá, aby získala správnou hustotu. Javorový sirup má největší tradici v Severní Americe, v Kanadě i v USA. Severoameričtí Indiáni zpracovávali javorovou mízu již dávno před příjezdem Evropanů do Ameriky. Dnes je hlavním a zdaleka největším vývozcem javorového sirupu Kanada.
Jakou chuť můžeme od javorového sirupu čekat
Při prvním ochutnání můžete pocítit možná i zklamání. Mnohým nechutná tak dobře, jak si při sledování amerických filmů představovali. Javorový sirup je samozřejmě sladký, ale s náznakem chuti karamelu, vanilky a švestky. Mnozí lidé však příchutě označují za divnou pachuť. Jsme prostě zvyklí na čistou chuť cukru, ale pokud javorovému sirupu dáte i druhou šanci, možná zjistíte, že chutná vážně skvěle, i když pro nás nezvykle.
Co obsahuje javorový sirup
Javorový sirup obsahuje především vodu a sacharózu, ale v menší míře i další cukry, například fruktózu a glukózu. Obsahuje však i kyselinu jablečnou a z minerálů draslík a vápník a také zinek a mangan.
Podle odborníků je javorový sirup sice lepší volbou než nejrůznější umělá sladidla, ale stále je to cukr, a tak se určitě nejedná o zdraví prospěšnou potravinu. Mnohem lepší volbou je určitě náš tradiční včelí med.
Pozor na datum spotřeby
Pokud jste si mysleli, že javorový sirup můžete skladovat stejně jako med po velmi dlouhou dobu, musíme vás vyvést z omylu. Javorový sirup se kazí a mohou se v něm objevovat i plísně. Trvanlivost otevřeného javorového sirupu je asi jeden rok, pokud ho skladujeme v lednici.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Javorov%C3%BD_sirup; https://www.lekarna.cz/clanek/severoamericky-zazrak-javorovy-sirup./