reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Kdy dát med do čaje, aby neztratil léčivé účinky aneb 3 největší medové mýty

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 19.10.2020
Med v horkém čaji nemá žádné léčivé účinky? Vyvracíme 3 největší mýty o medu
Autor: istock.com Med v horkém čaji nemá žádné léčivé účinky? Vyvracíme 3 největší mýty o medu
Při prvních náznacích nachlazení většinou sáhneme po horkém čaji s medem, jelikož včelí med je osvědčeným pomocníkem proti bolestem v krku, kašli i rýmě. Med pomáhá zmírnit příznaky chorob z nachlazení, ale je i přírodní antibiotikum, posiluje obranyschopnost a čistí tělo od toxinů. O medu koluje celá řada mýtů, kvůli nimž se mu mnohdy třeba úplně zbytečně vyhýbáme. Kdo ještě neslyšel o tom, že med v čaji ztrácí všechny své léčivé účinky? Prozradíme, jak to opravdu je a vyvrátíme i další nejčastější mýty o medu.

reklama

Včelí med obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek – od vitaminů A, skupiny B, C, D, E a K přes minerální látky železo, vápník, hořčík, sodík, draslík a fosfor až po důležité aminokyseliny a éterické oleje. Přirozeně pomáhá při chřipce a nachlazení, angíně či zánětech průdušek, kdy se podává samostatně nebo v kombinaci s bylinkovými čaji a citronem, ale i s cibulí nebo česnekem či teplým mlékem nebo jablečným octem. Podle původu jsou dvě základní skupiny medu: světlejší květový a tmavší medovicový, často označovaný jako lesní. 

Výborně pomáhá při nemocech dýchacích cest, kdy se podává samostatně nebo v kombinaci s bylinnými čaji, ale i cibulí nebo česnekem, citronem či teplým mlékem nebo jablečným octem
Autor: istock.com Výborně pomáhá při nemocech dýchacích cest, kdy se podává samostatně nebo v kombinaci s bylinnými čaji, ale i cibulí nebo česnekem, citronem či teplým mlékem nebo jablečným octem

Med květový 

Květový med pochází ze sladkého nektaru květů, jedná se většinou o med z rostlin kvetoucích na jaře. Je snadno stravitelný díky jednoduchým cukrům glukózy a fruktózy, obsahuje také rostlinné hormony a éterické oleje. Květové medy mohou být buď jednodruhové jako třeba akátový, vřesový, tymiánový, řepkový nebo lipový, nebo vícedruhové. Každý z jednodruhových medů má trochu jiné vlastnosti. Například lipový je dobrým pomocníkem při chorobách z nachlazení nebo chřipce. Obsahuje totiž silice, které napomáhají uvolňovat dýchací cesty, a urychlují tak léčení.

Lipový med je dobrým pomocníkem při chorobách z nachlazení nebo chřipce.
Autor: istock.com Lipový med je dobrým pomocníkem při chorobách z nachlazení nebo chřipce.

Med medovicový (lesní)

Medovicový med vzniká ze sladkých šťáv, které vylučuje hmyz živící se mízou lesních stromů. Oproti medu květovému obsahuje více fruktózy, dextrinů, flavonoidů ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků, prospívajících lidskému organismu. Má výraznou kořeněnou a silnou vůni a chuť.

Zázvor pravý (Zingiber officinale)

Je zázvor zelenina, ovoce nebo koření?

Bezinky proti chřipce a nachlazení: Udělejte si bezinkový čaj, sirup a likér

Bezinky bojují proti chřipce a nachlazení. Pomáhá bezinkový čaj, sirup a likér

3 největší mýty o medu

Med v čaji ztrácí všechny zdraví prospěšné látky

Záleží na teplotě nápoje!

Nalijeme-li vroucí vodu do hrnku s čajem nebo bylinkami, teplota rychle klesne na zhruba 80 °C, během přibližně 7 minut už můžeme čaj pít. V tu chvíli má okolo 60 °C. A to je moment, kdy do čaje přidat med (a citron). Teplotní zátěž tak není na med tak vysoká a dlouhá, aby došlo k úplnému znehodnocení medu a v něm obsažených zdraví prospěšných látek. Med nikdy v čaji nevaříme!

Při prvních náznacích nachlazení většinou sáhneme po horkém čaji s medem a citronem
Autor: archiv Medokomerc Při prvních náznacích nachlazení většinou sáhneme po horkém čaji s medem a citronem

Zkrystalizovaný med už není kvalitní

Naopak!

Krystalizace či zcukernatění je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že med kvalitní je a bylo s ním šetrně manipulováno. „Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje,“ uvádí včelař Milan Špaček ze společnosti Medokomerc. Krystalizace svědčí o tom, že med neobsahuje žádné přidané látky (např. konzervanty či barviva), které by cukernatění zabraňovaly.

Krystalizace či zcukernatění je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že med kvalitní
Autor: istock.com Krystalizace či zcukernatění je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že med kvalitní

Pokud nám med doma zkrystalizoval, můžeme ho buď šetrně ztekutit ve vodní lázni, nebo si můžeme med tzv. napastovat: zkrystalizovaný med vložíme do větší nádoby, mechanicky ho rozdrtíme a pak ho několik dnů pravidelně třikrát až čtyřikrát denně promícháme nerezovou metličkou. Už po zhruba týdnu med změní svoji strukturu a stává se krémovým.

Med můžeme skladovat kdekoli a jakkoli, zkazit se nemůže

Není to pravda. Med nevydrží všechno.

Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty, proto by měl být uchováván při teplotě do 25 °C, v temnu a suchu. Můžeme ho skladovat ve spíži i v lednici. Med je hygroskopický a pohlcuje vlhkost ze vzduchu a tím i pachy, proto dbáme na to, aby byla sklenice vždy dobře uzavřená a k medu se nedostala vlhkost.

Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty, proto by měl být uchováván při teplotě do 25 °C, v temnu a suchu
Autor: istock.com Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty, proto by měl být uchováván při teplotě do 25 °C, v temnu a suchu

Dlouhá trvanlivost medu je způsobena vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nízkým obsahem vody a antibakteriálními účinky. Pokud ale není med kvalitní a má v sobě vysoký podíl vody, může začít kvasit, proto kupujeme jen kvalitní medy, které prošly přísnou kontrolou fyzikálního a chemického složení medu, ověření nepřítomnosti antibiotik, pesticidů a jiných látek, které do medu nepatří.

Mohlo by vás taky zajímat:

ECHINACEA: Jak pěstovat krásnou rostlinu a používat ji jako lék proti kašli, chřipce a nachlazení

ECHINACEA: Jak pěstovat krásnou květinu i domácí lék proti chřipce a nachlazení

Rýmovník jako sirup a mast

Rýmovník: Vyrobte si vlastní sirup a mast proti nachlazení! Postup je jednoduchý

Šípky nejsou dobré jen na čaj nebo sirup

Blahodárné šípky: Využijte je pro své zdraví i krásu

Na nachlazení čaj s trochou octa

Jablečný ocet dokáže štěpit tuky i zvýšit imunitu. Je to hotový elixír mládí

Česnek, cibule a křen: Obyčejná zelenina je super lék proti chřipce

Česnek bojuje s viry, cibule zabírá na kašel a křen zastaví rýmu. Zkuste tradiční léky z přírody

Česnek proti virům 5 starých domácích antivirových receptů z česneku

5 starých domácích receptů z česneku, které úspěšně pomáhají bojovat s viry

reklama

Článek je zařazen v: med , největší mýty o medu , med v čaji , zkrystalizovaný med , med uskladnění , lesní med , medovicový med , květový med , lipový med

reklama

Přečtěte si také