Kdy dát med do čaje, aby neztratil léčivé účinky aneb Vyvracíme největší medové mýty
O včelím medu koluje celá řada mýtů, kvůli nimž se mu mnohdy třeba úplně zbytečně vyhýbáme. Kdo ještě neslyšel o tom, že med v čaji ztrácí všechny své léčivé účinky nebo že zkrystalizovaný med není kvalitní. Víte, jak to s ním opravdu je?
Při prvních náznacích nachlazení většinou sáhneme po čaji s medem, jelikož včelí med je osvědčeným pomocníkem proti bolestem v krku, kašli i rýmě. Med pomáhá zmírnit příznaky chorob z nachlazení, ale je i přírodní antibiotikum, posiluje obranyschopnost a čistí tělo od toxinů. Podává se samostatně nebo v kombinaci s bylinkovými čaji a citronem, ale i s cibulí nebo česnekem či teplým mlékem nebo jablečným octem.
Včelí med obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek – od vitaminů A, skupiny B, C, D, E a K přes minerální látky železo, vápník, hořčík, sodík, draslík a fosfor až po důležité aminokyseliny a éterické oleje.
PŘEČTĚTE SI TAKY: Všestranný včelí med: Udělejte si lék proti kašli nebo upečte domácí krémeše
Není med jako med
Podle původu jsou dvě základní skupiny medu: světlejší květový a tmavší medovicový, často označovaný jako lesní.
Med květový
Květový med pochází ze sladkého nektaru květů, jedná se většinou o med z rostlin kvetoucích na jaře. „Je snadno stravitelný díky jednoduchým cukrům glukózy a fruktózy, obsahuje také rostlinné hormony a éterické oleje. Květové medy mohou být buď jednodruhové jako třeba akátový, vřesový, tymiánový, řepkový nebo lipový, nebo vícedruhové,“ uvádí včelař Milan Špaček
- Každý z jednodruhových medů má trochu jiné vlastnosti. Například lipový je dobrým pomocníkem při chorobách z nachlazení nebo chřipce. Obsahuje totiž silice, které napomáhají uvolňovat dýchací cesty, a urychlují tak léčení.
Med medovicový (lesní)
Medovicový med vzniká ze sladkých šťáv, které vylučuje hmyz živící se mízou lesních stromů. Oproti medu květovému obsahuje více fruktózy, dextrinů, flavonoidů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků, prospívajících lidskému organismu. Má výraznou kořeněnou a silnou vůni a chuť.
Květové medy mohou být buď jednodruhové jako třeba akátový, vřesový, tymiánový, řepkový nebo lipový, nebo vícedruhové. Zdroj: iStock
Květové medy mohou být buď jednodruhové jako třeba akátový, vřesový, tymiánový, řepkový nebo lipový, nebo vícedruhové. Zdroj: iStock
3 největší mýty o medu
Med v čaji ztrácí všechny zdraví prospěšné látky
- Záleží na teplotě nápoje!
Nalijeme-li vroucí vodu do hrnku s čajem nebo bylinkami, teplota rychle klesne na zhruba 80 °C, během přibližně 7 minut už můžeme čaj pít. V tu chvíli má okolo 60 °C. A to je moment, kdy do čaje přidat med (a citron).Teplotní zátěž tak není na med tak vysoká a dlouhá, aby došlo k úplnému znehodnocení medu a v něm obsažených zdraví prospěšných látek. Med nikdy v čaji nevaříme!
Zkrystalizovaný med už není kvalitní
- Je to přesně naopak!
Krystalizace či zcukernatění je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že med kvalitní je a bylo s ním šetrně manipulováno. „Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje,“ vysvětluje Milan Špaček. Krystalizace svědčí o tom, že med neobsahuje žádné přidané látky (např. konzervanty či barviva), které by cukernatění zabraňovaly.
Co se zkrystalizovaným medem
Pokud nám med doma zkrystalizoval, můžeme ho buď šetrně ztekutit ve vodní lázni, nebo si můžeme med tzv. napastovat: zkrystalizovaný med vložíme do větší nádoby, mechanicky ho rozdrtíme a pak ho několik dnů pravidelně třikrát až čtyřikrát denně promícháme nerezovou metličkou. Už po zhruba týdnu med změní svoji strukturu a stává se krémovým.
Krystalizace či zcukernatění je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že med kvalitní je a bylo s ním šetrně manipulováno. Zdroj: iStock
Krystalizace či zcukernatění je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že med kvalitní je a bylo s ním šetrně manipulováno. Zdroj: iStock
Med můžeme skladovat kdekoli a jakkoli, zkazit se nemůže
- Med bohužel nevydrží všechno.
Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty, proto by měl být uchováván při teplotě do 25 °C v temnu a suchu. Můžeme ho skladovat ve spíži i v lednici. Med je hygroskopický a pohlcuje vlhkost ze vzduchu a tím i pachy, proto dbáme na to, aby byla sklenice vždy dobře uzavřená a k medu se nedostala vlhkost.
Nekvalitní med může začít kvasit
Dlouhá trvanlivost medu je způsobena vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nízkým obsahem vody a antibakteriálními účinky. Pokud ale není med kvalitní a má v sobě vysoký podíl vody, může začít kvasit, proto kupujeme jen kvalitní medy, které prošly přísnou kontrolou fyzikálního a chemického složení medu, ověření nepřítomnosti antibiotik, pesticidů a jiných látek, které do medu nepatří.
Zdroj: včelař Milan Špaček, cs.wikipedia.org, vcelstva.czu.cz