Kakao popíjeli už staří jihoameričtí indiáni. Až Španělé ho začali sladit
Napadlo vás někdy, jak dlouho se vánoční pečení muselo obejít bez oblíbeného kakaa a čokolády? Než se dostalo na náš stůl, muselo urazit dlouhou cestu. Do Evropy přivezli kakaové boby z Jižní Ameriky staří Španělé, ale první továrna na čokoládu byla založena r. 1606 v Itálii, ve Florencii.
Kakao a káva, dva oblíbené nápoje, pocházející z velké dálky. Mají však přesně opačnou cestu. Káva pochází z Afriky, ale nejvíc se v současné době pěstuje v Jižní Americe. Na druhou stranu kakao, pocházející právě z Jižní Ameriky, nejčastěji momentálně pochází z Afriky. Nejvíce kakaa se do světa vyváží z Pobřeží slonoviny, ale také z Ghany, Indonésie, Ekvádoru, Kamerunu a Nigérie.
Plody vyrůstají přímo z kmene Zdroj: iStock
Kakaovníky rostly původně v oblastech Jižní Ameriky, v místech, kde pramení řeky Orinoko a Rio Negro, ale také v hornatém Ekvádoru. Původní obyvatelé hnětli z kakaových bobů placky. Staří Aztékové dali světu i pojmenování kakao a čokoláda. Slovo kakao pochází z aztéckého cacauatl a čokoláda z chocolatl.
První kakaovou pastu, vyrobenou jihoamerickými indiány, přivezli mořeplavci do Evropy, tedy do Španělska, roku 1520. Později, až v Evropě se přišlo na to, že teprve po oslazení se z kakaové pasty stává pochoutka. První továrna na čokoládu byla založena roku 1606 v Itálii, ve Florencii. Další továrny se však rychle začaly budovat i v dalších evropských zemích. Za nejlepší čokoládu byla dlouho považována ta, který pocházela ze Švýcarska.
Výroba čokolády Zdroj: iStock
Kakaovník pravý (Theobroma cacao)
Stálezelený strom, který pochází z tropů Jižní Ameriky a dorůstá do výšky 5-8 m. Má plstnaté větve s velkými, až 30 cm dlouhými listy a vykvétá oboupohlavnými květy, růžovo bílé barvy. Květy vyrůstají přímo z kmene nebo ze silných větví. Květy se na kakaovníku tvoří po celý rok a plody jsou až 30 cm dlouhé, protáhlé bobule. Obsahují 4-14 semen, vyskládaných do řad a nazývaných kakaové boby.
Květy kakaovníku Zdroj: iStock
Kakaové boby jsou základní surovinou pro výrobu kakaa a čokolády. Nejprve se z plodů vyberou kakaové plody, ty pak několik dní leží na hromadách a procházejí fermentací, pak se omyjí, osuší a dále expedují.
Zpracovávání kakaových bobů Zdroj: iStock
Jak připravit lahodný nápoj, sváteční kávu s kakaem
- 2 lžičky mleté kávy
- 1 lžička kakaa
- 2 lžičky cukru
- 200 ml vody
Vodu přiveďte k varu a postupně do ní vsypte kávu, kakao a cukr. Opět nechte krátce povařit a odstavte. Nápoj nalijte do šálku a pijte horký.