Jak se správně starat o vzácné sklo, sklenice na víno i obyčejné skleněné nádobí

Sklo vypadá nejlépe, když září čistotu. Běžné skleněné nádobí, které používáte každý den, se dá mýt v myčce, ovšem vzácné, broušené, zlacené nebo křišťálové sklo je nutné mýt ručně, stejně tak to prospívá sklenkám na víno, karafám a vázám. Tady jsou naše tipy, jak se správně starat o skleněné nádobí či starožitné sklo.

Ruční mytí běžného skleněného nádobí

Obecně sklo při mytí nevystavujte příliš vysokým teplotám (nesmí být vroucí!) a extrémním změnám teplot, může totiž snadno prasknout.

  • Když nestihnete umýt skleněné nádobí hned po použití, nechte je asi půl hodiny odmočit ve vlažné saponátové vodě. Sklenice po alkoholu a mléku nejdříve vypláchněte studenou vodou.
  • Pokud se jedna sklenice zasekne do druhé, postavte je do mísy, do vnitřní zaseknuté skleničky vložte několik kostek ledu. Pak do mísy nalijte horkou vodu – a uvidíte, že sevření povolí.
  • Aby tenkostěnné skleničky na víno nepraskly, když je ponoříte do teplé vody, vkládejte je do ní okrajem (kalichem), nikdy ne nožkou. Měly by být položené a ponořené pod hladinou.
  • Každou skleničku pak umyjte zvlášť měkkým kartáčkem s dlouhou rukojetí a důkladně opláchněte teplou vodou. Dávejte si pozor, aby na skleněném nádobí, zejména sklenicích nezůstaly zbytky mycích prostředků, které mohou při následném použití znehodnotit nápoje.
  • Pokud se vám zdá, že umyté skleněné nádobí ještě dostatečně nezáří čistotou, ponořte je na několik minut do vody s okrájenou kůrou z jednoho většího citronu.
  • Objevíte-li na skleněném nádobí skvrny, namočte jej ve dřezu do teplého octa. Po zhruba půl hodině zkuste skvrny dočistit měkkým kartáčkem s bílou zubní pastou.
  • Opláchnuté skleničky postavte dnem vzhůru na odkapávač nebo čistou utěrku. Po okapání vody je pečlivě vysušte utěrkou, vlhkost by na nich mohla zanechat nepěkné šmouhy. Vnitřky nádob můžete vysušit fénem.
  • Při sušení a leštění skleniček na víno je nejčasnější chybou, že jednou rukou držíte dýnko sklenice, druhou rukou kalich a snažíte se krouživými pohyby sklenku čistit zároveň. Tak se může stát, že praskne nožička. Správný postup je, že samostatně nejdříve přeleštíte dýnko, pak samostatně nožičku a nakonec kalich.
  • I na uložení sklenic záleží! Sklenky skladujte postavené, protože budou-li stát vzhůru nohama, zatuchnou a taky by se mohly poškodit okraje.

Jak se starat o vysoké skleněné nádoby

U vysokých skleněných nádob (vázy, karafy, lahve, dózy na potraviny apod.) k důkladnému vyčištění dna většinou nepomůže ani dlouhá štětka.

  • Nalijte do nich teplý ocet nebo teplou vodu se saponátem a nechte usazeniny co nejdéle odmočit, nejlépe přes noc. Vypláchněte.
  • Pak do nádoby nasypejte hrst kuchyňské soli a 2 lžíce octa. Jako alternativu můžete použít octovou vodu a suchou rýži či hrubý písek. Dobře fungují také roztlučené vaječné skořápky s citronovou šťávou. Přikryjte hrdlo rukou a několikrát důkladně protřepejte. Několikrát opakujte. Potom vymyjte saponátovou vodou a vypláchněte čistou vodu. Nechte okapat, otřete suchou čistou utěrkou a vyleštěte.
  • Když jsou řezané květiny delší dobu v vodě, vytvoří se ve váze zelený povlak. S tím si poradí hrst lístků černého čaje a ocet. Protřepávejte, dokud povlak nezmizí. Pak vymyjte teplou vodou.
  • Pokud by špína pořád nešla umýt, naplňte vodou a přidejte 1 až 2 lžíce vodného roztoku amoniaku (čpavku) a nechte působit nejméně dvě hodiny. Potom nádobu umyjte a opláchněte vodou.

Péče o sklo broušené, křišťálové či zlacené

Na nepříliš často používaných skleněných předmětech umístěných zejména v odkrytých prostorech se časem vytvoří vrstva prachu a mastnoty, sklo pak vypadá nepěkně zašle a neleskne se tak, jak má. Proto je nutné je občas opatrně umýt.

  • Sklo cenné, starožitné, zdobené, zlacené, broušené a křišťál se nikdy nesmí mýt v myčce, nenávratně by se poškodilo.
  • Sklo opatrně omyjte v teplé vodě kousek po kousku, nejlépe použijte umělohmotné umyvadlo nebo dejte na dno dřezu utěrku.
  • Zašlé sklo ponořte do dřezu s teplou octovou vodou (voda a bílý ocet v poměru 1 : 2). Nechte je namočené alespoň 40 minut. Vyjměte a opláchněte teplou vodou. Pokud není úplně čisté, postup ještě jednou opakujte. Jednotlivě nakonec opláchněte a postavte dnem vzhůru na odkapávač nebo utěrku, která nepouští chloupky, a po okapání osušte.
  • Na leštění skla naše babičky používaly kašičku z prášku do pečiva nebo jedlé sody a vody. Směs naneste na sklo měkkým kartáčkem a opatrně vydrhněte. Dobře opláchněte a měkkým hadříkem vyleštěte do sucha.
  • Zářezy u broušeného skla vyčistíte starým zubním kartáčkem s trochou negelové bílé zubní pasty. Pak opláchněte teplou vodou.

Prima tip: odstranění zápachu ze sklenic

Pokud lahev nebo sklenice páchnou, umyjte je a pak na noc ponořte do roztoku z 1 lžičky mletých nebo drcených hořčičných semínek v 1 litru teplé vody. Dobře opláchněte.

Zdroj: Rady a tipy pro každou příležitost (Euromedia), Rady naší babičky (Reader´s Digest Výběr)

Sdílejte článek

Přečtěte si také