Zahrada

4. června 2023 06:00

Simona Sedláčková

Kněžice do naší přírody patří, nově se však zabydlují invazivní druhy. Jak se zbavit smradlavých škůdců?

Poměrně velký, plochý hmyz už jste určitě v přírodě nebo i na vlastní zahradě potkali. Kněžice vydávají typický a nepříjemný zápach, kterým mohou úplně pokazit úrodu ovoce či zeleniny. Dokud se u nás vyskytovaly pouze domácí druhy, škody na rostlinách byly jen zanedbatelné. Mnohem větší problém způsobují invazivní kněžice, zavlečené z ciziny, kněžice zeleninová a kněžice mramorovaná. Nemají u nás přirozené nepřátele.

Kněžici poznáte na první pohled

Nemusíte sice hned poznat o jakou kněžici se přesně jedná, ale jinak mají všechny druhy kněžic velmi ploché tělo s širokým štítem a maličkou hlavu s delšími tykadly. Na první pohled poznáte, pro kněžice typická, tzv. polokřídla neboli polokrovky. První pár křídel je totiž napůl tvrdý jako krovky brouků a napůl blanitý. Druhý pár křídel je pouze blanitý. Kněžice náleží mezi zdatné letce, ale jen na kratší vzdálenosti.

Domácí versus invazivní druhy kněžic

Jedná se o savé škůdce, kteří napadají velmi široký okruh rostlin. Evropské druhy kněžic však náleží jenom k nevýznamným škůdcům, pouze při přemnožení se jedná o větší problém. Invazivní druhy napadají ovocné stromy, pole s kukuřicí i se zeleninou, ale také vinnou révu.

Přitom nejde jen o přímé napadení, kdy dospělci i nymfy požírají všechny části rostlin, tedy silné stonky, ale nejčastěji plody a mladé výhony. Rostliny také znehodnocují svým zápachem, kdy se jedinci dostávají i do následného zpracování plodin. Rozmačkaná kněžice tak dokáže zcela znechutit například víno.

Nebezpečná je i následná infekce rostlin, kdy se na rostlinu poraněnou sáním kněžice snadněji přenášejí některé houbové choroby.

Domácí druhy kněžic

Kněžice trávozelená (Palomena prasina)

Žlutozelená kněžice s drobnými tmavými tečkami je velká asi 12–13 milimetrů a najdete ji nejčastěji na olších, lípách, kopřivách nebo bodlácích. Nezpůsobuje žádné významné škody, ale občas napadá ostružiníky.

Kněžice rudonohá (Pentatoma rufipes)

Bronzově nebo tmavě hnědě zbarvená kněžice se světle oranžovou skvrnkou uprostřed těla, velká 12–15 milimetrů. Nepůsobí velké škody, ale příležitostně napadá listnaté stromy a keře.

Kněžice zelená (Palomena viridissima)

Přes léto světle zelená, na podzim vybarvená do hněda a po přezimování opět zelená kněžice je dlouhá 11–14 milimetrů. Vyskytuje se poměrně vzácně na bylinách i keřích a stromech, a nepůsobí tak žádné významné škody.

Invazivní druhy kněžic

Kněžice zeleninová (Nezara viridula)

Na našem území byla tato kněžice poprvé zaznamenána až v roce 2020 a její výskyt je velmi nepříjemný pro zahrádkáře i velkopěstitele. Jedná se o jednoho z nejvýznamnějších škůdců mezi plošticemi. V Česku se zatím vyskytuje především v teplejších oblastech, na jihu Moravy a ve středních Čechách, dá se však předpokládat, že se velmi brzy rozšíří po celém území.

Kněžice zeleninová pochází ze Středomoří a ze severní Afriky, odkud byla zavlečena především s dovozem ovoce a zeleniny, ale také na kapotách aut a autobusů.

Kněžice zeleninová je o trochu větší než naše domácí druhy, měří okolo 18 milimetrů. Mívá světle zelenou barvu, někdy až nažloutlou, přezimující jedinci se na podzim zbarvují do hnědé barvy. Jako všechny kněžice vylučuje i tento druh po podráždění velmi silně zapáchající tekutinu.

Ve své domovině se kněžice zeleninová velmi rychle rozmnožuje, mívá 2–6 generací za rok. V našich podmínkách se zatím předpokládá, že bude mít jen jednu generaci. Jedná se však jen o předpoklad.

Kněžice zeleninová napadá velmi široké spektrum rostlin, saje na stoncích, listech i květech a preferuje rostliny z čeledí bobovitých a brukvovitých, v menší míře i lilkovitých a slézovitých.

Nebezpečí tohoto druhu kněžice je však nejen v širokém spektru napadených rostlin, ale i v její odolnosti vůči biologickým postupům při ochraně rostlin. Nemá u nás přirozené nepřátele, a bývá tak nutný chemický postřik.

Kněžice mramorovaná (Halyomorpha halys)

Hnědě zbarvený druh kněžice, dorůstající do délky až 18 milimetrů, pochází z Asie a Afriky. Stejně jako předchozí druh se ve své domovině velmi rychle množí, mívá 2–5 generací do roka. Napadá nejčastěji ovocné stromy, tedy jabloně a hrušně, vinnou révu, rajčata, papriky a brukvovité druhy rostlin.

Jak rozeznat domácí druhy kněžic od druhů invazivních

Invazivní druhy bývají o trochu větší, ale orientovat se můžete i podle teček na zadečku. Trávozelená a zelná mají tečky černé, zeleninová má tečky zelené.

Jak bránit zahradu proti kněžicím

Naše domácí druhy můžete nechat většinou v klidu žít, ale pokud se u vás objeví druhy invazivní, pak můžete použít insekticidy proti savému hmyzu a plošticím. Využívají se v létě i na podzim.

Zdroj: eagri.cz; najdije.cz;

Sdílejte článek
Štítky škůdci škodlivý hmyz kněžice

Přečtěte si také