Jak ušetřit

11. července 2024 10:00

Komerční sdělení

Komu a proč se vyplatí pojištění nemovitosti

Pojištění nemovitosti je jedním z nejvíce využívaných pojistných produktů. Proč je tak hojně využívané a komu se vlastně vyplatí? Na tyto otázky vám v článku odpovíme.

K čemu je pojištění nemovitosti dobré?

Díky sjednanému pojištění nemovitosti můžete klidně spát. Nemovitosti patří zpravidla k tomu vůbec nejcennějšímu, co vlastníme. Hodnota průměrných domů a bytů dnes běžně dosahuje několika milionů korun, tedy výrazně více než na kolik je ceněn průměrný automobil nebo kolik má běžná rodina naspořeno na účtu.

A tak je logické, že se majitelé o své nemovitosti obávají. Poškodit je může povodeň, požár nebo třeba silná vichřice s krupobitím. Ani zemětřesení není v našich zeměpisných podmínkách něčím zcela ojedinělým a může se stát, že otřesy způsobí popraskání zdí a jiné škody.

Když pojištění nemovitosti sjednané nemáte, škody budete muset uhradit ze svého. V případě větších přírodních katastrof ještě může být vaší nadějí veřejná sbírka, na dobročinnost ostatních ale v životě spoléhat nemůžete.

Sjednání pojištění nemovitostí je tak nejlepším způsobem, jak z finančního pohledu svůj majetek ochránit. Případné škody a jejich opravy vám totiž uhradí vaše pojišťovna. A vy tak budete mít za nějakou dobu vše opravené, aniž byste se museli na mnoho let zadlužit.

Pozor na to, že pojištění nemovitosti nekryje vybavení domácnosti – tedy například spotřebiče nebo nábytek. Jeho součástí je „pouze“ stavba jako taková a její pevné součásti – tedy podlahy, zdi, střechy nebo třeba zapuštěný bazén na zahradě, pakliže jej do smlouvy zahrnete. K tomu slouží pojištění domácnosti, díky kterému ochráníte také vybavení své domácnosti. Nejlepší volbou je sjednat si komplexní pojištění majetku, díky kterému ochráníte jak stavbu, tak i její vybavení.

Chcete hypotéku? Budete muset nemovitost pojistit

Velice častým okamžikem, kdy sjednání pojištění nemovitosti proběhne, je koupě nemovitosti financovaná hypotečním úvěrem. Pakliže vám totiž banka na dům či byt peníze půjčí, jednou z podmínek bude sjednání pojištění nemovitosti. Protože úvěr banky je kryt zástavní hodnotou nemovitosti, požaduje banka pojištění z důvodu, že by například kvůli rozsáhlému požáru hodnota nemovitosti výrazně klesla. Rázem by totiž úvěr nebyl krytý prakticky ničím a pro banku by se půjčka stala velmi rizikovou.

Nemáte miliony na účtu? Nemovitosti pojistěte!

Někteří majitelé nemovitostí sází na to, že pravděpodobnost tornáda nebo požáru je natolik nízká, že se pojištění nemovitosti nevyplatí. Chtějí tímto způsobem například stabilizovat rodinný rozpočet nebo maximalizovat výnosnost investice. Jenže statisticky zkrátka podobná katastrofa někoho potká a nemáte-li na účtu několik milionů korun, abyste si případnou opravu dokázali svépomocí zafinancovat, pak je pojištění nejlepší možnou volbou. Platba v řádu jednotek tisíc korun ročně vám totiž může pomoci s mnohamilionovou škodou.


Přečtěte si také